Yhä useampi etsii entistä innokkaammin ylisukupolvisia juuriaan. Kesäkuun alussa käynnistynyt Kalevalakävely vie kulkijansa suomalaisiin perinnemaisemiin.

Myrskytuuli yrittää hukuttaa alleen Antti Holopaisen, 68, sanat.  Haastattelun hetkellä hän tarpoo historiallista Hämeen Härkätietä kohti Hämeenlinnaa.

”Kilometrejä on tälle päivälle jäljellä vajaat kaksikymmentä. Lopullinen päämäärä on Vienan Karjalan Uhtua. Sinne on tarkoitus ehtiä elokuun alussa.”, hän kertoo.

Mikä saa eläkkeelle jääneen ylilääkärin lähtemään moiselle matkalle? Tuhannen kilometrin mittainen kävely on Lahden Seudun Kulttuuri- ja Elämysmatkailun osuuskunnan pilottiponnistus. Viidestäkymmenestä päiväosuudesta koostuva reitti on kunnianosoitus kansalliseepoksemme koonneelle Elias Lönnrotille.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kalevalakävelyksi nimetty tempaus on osa ”Via Kalevala” –hanketta. Sen tarkoituksena on kehittää ja rakentaa ”Lönnrotin polku” -kulttuurimatkailureitti vuoteen 2035 mennessä. Hankkeen työryhmän visiot ovat suuria. Toiveena on pystyä luomaan kuuluisan Pyhän Jaakobin pyhiinvaellusreitin kaltainen väylä Suomesta Venäjän Karjalaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Idea lähti liikkeelle suomalais-venäläisen kulttuurifoorumin kautta. Kostamuksen museotoimen johtaja Aleksandr Koktomov nosti esille ajatuksen Lönnrotin runonkeruumatkojen käyttämisestä alueen matkailuvalttina.”, Holopainen kertoo.

Kasvava kiinnostus perinnekulttuuria ja kävelymatkailua kohtaan tarjosivat loistavat puitteet ehdotuksen jalostamiselle.

 

Pakotusta polvissa

Holopainen ja noin 40 muuta kulkijaa aloittivat taipaleensa Lohjan Sammatista kesäkuun ensimmäisenä sunnuntaina.

”Ennakkoilmoittautumisia otettiin vastaan noin kuusikymmentä. Jotkut osallistujista taivaltavat vain yhden alueen läpi tai suorittavat reitin viestinä.”, Holopainen sanoo.

Hankevastaava itse aikoo suoriutua koko matkasta. Tärkeintä ovat hyvät kengät ja riittävä peruskunto. Ensimmäisen viikon aikana kuljetun sadan kilometrin jälkeen Holopaisen jaloissa tuntuu pakotusta.

”Tiedän kokemuksesta, että jomotus helpottaa matkan aikana. Minulla on polvissani lievä nivelrikko, mutta se ei hidasta menoani. Kävely tekee hyvää nivelvaivoille.”

Ensikokeilun luonteen vuoksi kävelijöiden mukana kulkee kaksi asuntoautoa. Ne toimivat yösijana, mutta tarvittaessa myös sairaankuljetusvaunuina. Niissä matkustavat myös lounaat ja välipalat valmistavat huoltojoukot.

”Näin ensimmäisenä vuonna jätämme rinkat asuntoautoihin. Sen verran mukavuutta voi itselleen sallia näinkin pitkällä matkalla.”, Holopainen naurahtaa.

 

Kokonaisvaltainen elämys

Kalevalakävelyn reitti pyrkii välttämään vilkkaita valtateitä. Osallistujat taittavat matkaa pääasiassa polkuja ja hiljaisempia tieosuuksia pitkin. Pidemmistä, vähintään vuorokauden mittaisista tauoista he nauttivat aina 50-150 kilometrin jälkeen.

Pysähdyspaikoista useimmilla on tarjolla kulttuuriperintöön liittyvää ohjelmaa. Esimerkiksi Vesijärvellä kävelijät voivat osallistua suomalais-ugrilaisten kansojen maailmankongressiin. Venehjärvellä tutustutaan Kalevalan kansallispuistoon.

”Halusimme ajoittaa kävelyn siten, että tempauksen monipuolisuus hahmottuu osallistujille. Teemaan sopivat tapahtumat tuovat lisämaustetta matkanteolle.”, Holopainen kertoo.

 

Ilmoittaudu mukaan! Katso Kalevalakävelyn aikataulu ja reitti täältä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla