Tutkimus sen todistaa: oman ihon ruskettaminen on niin koukuttavaa puuhaa, että jotkut tulevat siitä jopa riippuvaiseksi. Eihän sinulla ole näitä oireita?

Miksi jotkut haluavat kesällä vaan pahtaa ihoaan? Vaikka se näyttäisi olevan jo tummista tummin. Tähän voi olla selitys tutkimuksessa, joka paljasti auringon valon aiheuttavan riippuvuutta.

Mutta miten se tapahtuu?

Auringon ultraviolettivalo (uv) saa aikaan ihossa endorfiinin tuotannon. Endorfiini puolestaan tuottaa kehossa hyvää oloa. Tämä on se juju, joka voi saada ihmiset koukkuun ruskettumisesta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Asiaa tutkittiin yhdysvaltalaistutkimuksessa hiirillä. Eläimille annettiin koelaboratoriossa uv-valoa viitenä päivänä viikossa. Jo viikon altistumisen jälkeen hiirien veren endorfiinipitoisuudet olivat suurentuneet merkittävästi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tutkimus julkaistiin Cell-julkaisussa.

Esimerkiksi Terve.fi kirjoittaa Suomessa tutkimuksesta, että sen tuloksia voidaan soveltaa ihmisiinkin. Joillakin ihmisillä on niin suuri ruskettumishalua, että se täyttää riippuvuuden psykologiset piirteet.

Olen huomannut että aurinko lämmittää reuman vaivaamia jäseniä (fibro). Olen auringossa, nautin lämmöstä sielua myöten ja sitten kotiin ja viileään suihkuun niin jopa on mukava olo

Oi voi, tässä iässä on jo aikaa maata auringossa, ihanaa! lämmintä, aurinkoa ja hiekkarantaa, välillä uimaan, mikäs sen ihanampaa! En yhtään katso ylen kun on joutunut laistamaan omista nautinnoista muiden hyväksi lähes koko elämän, työ ja perhe vei voimat ja kaiken ajan, ei siinä juuri muuta ehtinyt ajatella, joten nyt on minun vuoro!

Sisältö jatkuu mainoksen alla