Insinööri Mikko Haho on kuullut pienestä pitäen erittäin huonosti. Nyt hänen yrityksensä tähtää ääniesteettömän maailman huipulle.

Mikko Haho, 45, tietää, millaista on kun suuri osa puheesta ja viestinnästä jää kuulematta.

– Asioita jää kellumaan. Myös vieraiden kielten oppiminen on ollut hankalaa, sillä kielten oppiminen perustuu niin pitkälti kuunteluun, Haho kertoo.

Opiskeluaikana Hahoa huoletti, miten hän saa puhelimessa selvää, mitä toinen sanoo. Huoli synnytti lopputyöhankkeen, jonka sivutuotteena valmistui lankapuhelimeen liitettävä induktiosilmukka.

Tulevaisuus oli kuitenkin matkapuhelimissa. Tai niin ainakin väitti Nokian edustaja, joka kävi houkuttelemassa valmistuvia insinöörejä Nokian Oulun-yksikköön töihin.

Lue myös: Kärsitkö näistä oireista? Mene tutkituttamaan kuulosi!

Haho onnistui pääsemään Nokialle ja löysi itsensä saman tien unelmiensa projektista. Hänen vastuullaan oli jalostaa Loopset-ideasta yhteensopiva matkapuhelinten kanssa.

Ensimmäinen Nokian Loopset tuli markkinoille 1998.

– Loopsetejä on myyty yli 100 000. Jos myyntiin olisi panostettu enemmän, myyntimäärä voisi olla monikymmenkertainen, Haho uskoo.

Nokialta yksityisyrittäjäksi

Nokian rakennemuutoksissa Hahon työt uhkasivat loppua ja hän tarttui Nokian yrittäjyyttä kannustavaan kädenpuristukseen.

– Päätös oli minulle helppo, sillä minulla oli uusi liikeidea valmiina ja halua yrittäjyyteen.

Hahon liikeidea perustuu kuuloesteettömyyden mittaamiseen ja kartoittamiseen julkisissa tiloissa.

Kuuntele: Tältä kuulostaa kuulovamma.

Kuuloesteettömyyden vaatimus on kirjattu sekä maankäyttö- ja rakennuslakiin että rakentamismääräyskokoelmaan.

Rakentamismääräysten mukaan siellä missä on ääntä toistava järjestelmä, pitää olla myös tele- tai induktiosilmukka tai muu äänensiirtojärjestelmä, jotta kuulolaitetta käyttävä voi vastaanottaa äänisignaalin suoraan äänentoistojärjestelmästä.

Käytännössä lakia rikotaan surutta eikä siitä olla edes tietoisia.

– Yrityksemme Qlu:n ja Kuuloliiton kokemuksen mukaan kymmenesosassa tiloista, joissa pitäisi olla äänensiirtojärjestelmä, sellainen on asennettu ja vain kolmasosassa niistä se toimii. Siis vain noin kolme prosenttia tiloista täyttää rakentamismääräykset kuuloesteettömyyden osalta, Haho hämmästelee.

Kokoushuoneet, auditoriot ja konferenssikeskukset tarjoavat huonokuuloiselle usein painajaismaiset työskentelyolosuhteet, vaikka näin ei saisi olla.

Markku Juntunen, 62, Kauniainen: Kuulokoje ei ole häpeä

Kuuloesteet näkyviksi

Liikkumiseen esteet – kynnykset, portaat tai hissien puute – on helppo havaita. Qlun työn tavoite on tehdä myös kuuloesteet näkyviksi ja havaittaviksi.

Yritys on loppusuoralla hakemassa patenttia mittausmenetelmälleen, jossa induktiosilmukan signaalin laatu ja tilan mahdolliset sähkömagneettiset häiriöt voidaan mitata 20 sentin paikannustarkkuudella.

Mittauksen tuloksista syntyy kuuluvuuskartta, josta kuulovammainen näkee heti, mihin kohtaan tilaa kannattaa istua. Jos esimerkiksi konserttisali on mitattu Qlun menetelmällä, kuulovammainen voi varmistaa kuuluvuuskartasta lippua ostaessaan, että kuuluvuus on kunnossa.

Asian luulisi kiinnostavan myös tapahtumien järjestäjiä ja tilojen vuokraajia, sillä 750 000 suomalaisella on jonkinlainen kuulonalenema. Kuulolaitekin on yli 100 000 suomalaisella.

– Seurakunnat ovat olleet kuuloesteettömyyden edelläkävijöitä, mutta esimerkiksi elokuvateattereissa induktiosilmukka tai joku muu äänensiirtojärjestelmä on vasta muutamissa, Haho kertoo.

Kuuloesteettömyyskulttuurin mallimaa on Iso-Britannia, jossa Let’s loop the UK -hankkeen myötä induktiosilmukat ovat tulleet jopa takseihin.

Yllättävä tieto: Huono kuulo saattaa heikentää muistia

– Britanniassa myös koulutetaan induktiosilmukka-asiantuntijoita silmukoiden suunnitteluun, asentamiseen ja testaukseen. Suomessa alalle ei ole mitään virallista koulutusta.

Qlu on mitannut ensimmäisen toimintavuotensa aikana noin 50 suomalaista rakennusta Helsingin tuomiokirkosta Tampere-taloon. Mittaustulokset ovat nähtävillä Qlun kuuloesteettömyysportaalissa.

Kuulolaite parempaan käyttöön

Kuuloesteitä syntyy siitäkin, että kuulolaitteiden käyttäjät tuntevat induktiosilmukan käyttöä huonosti eivätkä osaa hyödyntää kuulolaitteensa T-asentoa, jossa induktiosilmukka on käytössä.

Monilla on huonoja kokemuksia T-asennon toimivuudesta.

– Ikävä kyllä induktiosilmukkajärjestelmiä toteutetaan vieläkin 1960-luvun tekniikalla, vaikka tarjolla olisi myös 2010-luvun teknisiä ratkaisuja. Huonosti toimivat silmukat pilaavat koko järjestelmän maineen. Tästä syystä monille kuulolaitteiden käyttäjille jätetään jopa kertomatta, milloin kuulolaitetta kannattaa käyttää T-asennossa, Haho sanoo.

Kuuloesteitä riittää, joten Qlun kaltaiselle yritykselle pitäisi olla tilaa ja tarvetta.

Muutos lähtee kuitenkin huonokuuloisista itsestään. He pysyvät niin kauan marginaalissa, kunnes alkavat vaatia tiloilta kuuluvuutta ja sitä, että puheesta saa selvän.

Qlu työllistää toistaiseksi kuusi kokoaikaista ja kolme osa-aikaista työntekijää.

– Osa meistä on melkein nälkäpalkalla, mutta meininki on erittäin innostavaa. Tavoite on, että Qlusta tulee kansainvälisesti tunnettu kuuloesteettömyyden asiantuntija, Haho toteaa.

Kesän pikku haaverit hoituvat lääkekaapin avulla, mutta tositilanteessa kännykkä auttaa vaikka elvyttämään.

1. Mitkä ovat yleisimmät ensiapua vaativat tilanteet kesämökeillä?

Tavanomaiset lomailijan vammat syntyvät kesäpuuhissa: auringonpaisteessa oleskellessa ja ulkosalla touhutessa sekä luonnossa liikkuessa. Seurauksena on auringonpistoja, palovammoja, hyönteisten pistoja, haavoja ja nyrjähdyksiä.

2. Paljain jaloin kävely on kesän nautintoja. Entä jos astun lasinsiruun tai naulaan?

Puhdista haava heti vedellä. Jos vesihuuhtelu ei putsaa haavaa kunnolla tai siihen jää esimerkiksi lasia, on käytävä lääkärissä.

Jos kyseessä on viiltohaava, laita sen reunat yhteen haavansulkijateipillä tai laastarilla. Tyrehdytä verenvuoto ja peitä haava sidetaitoksella. Tarkista, onko haavan saaneen jäykkäkouristusrokotus voimassa.

Tulehtunut haava punoittaa ja kuumottaa. Sitä voi myös särkeä. Jos oireet eivät helpota, vaikka haavaa puhdistaa lisää, on mentävä lääkäriin.

Runsaasti vuotavaa haavaa pitää painaa sormin tai kämmenellä ja peittää se sitten painesiteellä.

3. Mistä tunnistaa auringonpistoksen?

Oireita ovat päänsärky, pahoinvointi, huimaus ja heikotuksen tunne. Auringosta on syytä siirtyä pois ja vilvoitella itseään viileällä vedellä tai kylmillä kääreillä pään ja kaulan alueella. Vettä pitää juoda, vaikka ei janottaisikaan.

4. Minkä kokoisen palovamman voi hoitaa omatoimisesti ja miten se tapahtuu?

Palovammasta kärsivän omaa kämmentä pienempää vammaa voi hoitaa itse, ellei se ala tulehtua eikä siinä ole rakkuloita. Palanut iho punoittaa, turpoaa ja on kivulias. Syvemmässä palovammassa ihoon nousee myös rakkuloita.

Viilennä vammautunutta ihoa kymmenisen minuuttia vedellä. Varo jäädyttämästä ihoa.

Rakkulainen iho pitää suojata suojasiteellä. Älä riko rakkuloita.

5. Millaisia ensiaputarvikkeita mökille pitää varata?

SPR suosittelee seuraavia: ensiapuside, haavanpuhdistuslaput, haavateippi ja laastarit, kertakäyttökäsineet, kylmäpakkaus, pikasiteet, pinsetit tai punkkipihdit, sakset, sidetaitokset, suojapeite ja tukiside.

Lisäksi kannattaa varata mukaan kuumemittari, aurinkovoidetta ja hyttyskarkotetta.

6. Entä lääkevarasto?

Mökin lääkekaapista pitäisi löytyä ainakin antihistamiinivalmiste, kortisonivoide, kyypakkaus, lääkehiiltä, maitohappobakteereita ja matkapahoinvointi-, ripuli- ja ummetus- sekä tulehduskipulääke. Lisäksi jokaisen mökkeilijän on varmistettava henkilökohtaisten lääkkeidensä riittävyys. Älä käytä vanhentuneita tai talven yli väärin säilytettyjä lääkkeitä.

7. Riittävätkö aikuiselle käärmeenpureman hoidoksi kyypakkauksen pillerit?

Eivät riitä, kaikenikäisten on käytävä lääkärissä. Kyypakkauksen kaksi kortisonipilleriä ovat ensiapu. Ne voivat hillitä mahdollisia allergisia reaktioita. Jos purema on jalassa, se kannattaa lastoittaa. Pureman saanut kannetaan paikalta. Pureman saanutta raajaa ei nimittäin pitäisi liikutella. Raajan pitäminen koholla on suositeltavaa.

Lue myös: Kevään ensiapuopas puremiin, pistoksiin ja vammoihin

8. Miten lastoittamisesta selviää, jos ei ole sitä koskaan tehnyt?

Avaa SPR:n nettisivut punainenristi.fi ja klikkaa otsikko "Opi ensiapua". Sieltä löydät 1-2 minuutin mittaisia videoita, jotka opastavat toimintaan eri tilanteissa. Videoiden avulla voi harjoitella rauhassa kotona.

SPR järjestää jatkuvasti ensiapukursseja eri puolilla maata. Peruskurssi kestää 16 tuntia ja sen hinta on paikkakunnasta riippuen 92-107 euroa.

9. Mökillä ei aina ole tietokonetta. Voiko ensiapuohjeita ladata kännykkään?

Kyllä. SPR:n ilmaisessa mobiilisovelluksessa on ohjeet 24 erilaisen onnettomuus- ja tapaturmatilanteen tai sairauskohtauksen varalta ja samat opastusvideot kuin nettisivuilla.

Sovelluksesta voi myös soittaa suoraan 112-hätänumeroon niin, että hätäkeskus näkee soittajan sijainnin karttakoordinaatteina. Sovelluksen löytää sovelluskaupoista hakusanoilla Punainen Risti. Ensiapuohjeita voi seurata kännykästä, vaikka verkkoyhteyttä ei olisi.

Katso opetusvideo: Näin lataat kännykkääsi ensiapusovelluksen

10. Miten toimin, jos joku menee tajuttomaksi?

Ensimmäiseksi yrität herättää hänet puhuttelemalla tai ravistelemalla. Jos hän ei herää, soita heti hätänumeroon 112 ja pane puhelimen kaiutin päälle. Kerro, mitä on tapahtunut ja missä osoitteessa olet. Sen jälkeen odota ohjeita sulkematta puhelinta. Noudata hätäkeskuksen antamia neuvoja. Lopeta puhelu vasta, kun saat luvan.

11. Millaista ensiapua tajuttomalle henkilölle annetaan?

Tärkeintä on turvata hänen hengityksensä, joten tarkista ensin, hengittääkö hän. Aseta hänet selälleen ja kohota hänen leukaansa. Kokeile poskellasi, tunnetko ilmavirran hänen suustaan.

Jos tajuton hengittää normaalisti, käännä hänet kylkiasentoon hengityksen turvaamiseksi. Seuraa hänen tilaansa, kunnes ensihoitaja tai lääkäri on paikalla ja voi ottaa hänestä vastuun.

Jos autettava ei hengitä normaalisti, aloita painelu-puhalluselvytys. Paina keskeltä rintalastaa 30 kertaa ja puhalla sitten 2 kertaa ilmaa tajuttoman keuhkoihin niin että rintakehä nousee. Jatka samalla 30:2-rytmillä tauotta, kunnes ammattihenkilö on ehtinyt paikalle.

Punaisen Ristin sivuilla ja mobiilipalvelussa on opastusvideot myös elvytyksestä.

12. Onko muita numeroita kuin 112, jotka pitää laittaa näkyville?

Ainakin Myrkytystietokeskus 09471 977 ja meripelastus 0294 1000. Kirjaa myös oma numerosi, mökin tarkka osoite, reittiohje ja karttakoordinaatit. SPR:n sivuilta voit tulostaa tätä varten kätevän turvataulun.

Asiantuntijana Punaisen Ristin terveyden ja ensiavun asiantuntija Kristiina Myllyrinne.

Varmista apu perille

Lataa 112-sovellus

112 Suomi -kännykkä-sovellus nopeuttaa avun saantia hätätilanteessa. Kun soitat 112-hätänumeroon sovelluksen kautta, hätäkeskus saa automaattisesti tiedon tarkasta sijainnistasi, vaikka et itse sitä tietäisi.

Saat Ilmaiseksi

Maksuton sovellus toimii kaikissa älypuhelimissa, joiden sovelluskaupasta se löytyy. Lisää tietoa ja sovelluksen asennusohjeet saat Hätäkeskuslaitoksen verkkosivuilta www.112.fi

Jo 40 000 x apua

Digian ja Hätäkeskuslaitoksen kehittämän sovelluksen avulla on soitettu jo 40 000 hätäpuhelua.

Vinkit antoi Hätäkeskuslaitoksen hätäkeskuspalvelujen johtaja Marko Nieminen.

Aurinkovoide suojaa, mutta vain jos sitä levittää reilulla kädellä. Vain harva käyttää voidetta riittävästi.

1. Heijastaa ja imee säteet

Aurinkovoiteissa käytetään fysikaalista tai kemiallista suojaa tai molempia. Fysikaalinen suoja heijastaa UV-säteilyä pois iholta, kemiallinen imee säteet itseensä.

Voiteet auttavat ehkäisemään ihon palamista ja aurinkokeratoosia, josta voi kehittyä okasolusyöpä. Suojavoiteiden käytön on osoitettu vähentävän myös melanoomaa.

2. Suojakertoimet liioittelevat

Suojakerroin määrittää, kuinka hyvin voide suojaa auringon UVB-säteiltä ja kauanko auringossa voi oleilla palamatta. Esimerkiksi suojakerroin 15 tarkoittaa, että auringossa voi olla palamatta 15 kertaa pidempään kuin ilman suojaa. Moni levittää voidetta kuitenkin vain murto-osan siitä määrästä, jolla suojakerroin on laskettu, eikä lisää voidetta iholle tarpeeksi usein.

3. Kerroin vähintään 30

Suojakertoimen on hyvä olla vähintään 30 vartalolle ja 50 kasvoille. Tarkista purkin kyljestä, että voide suojaa sekä UVA- että UVB- säteilyltä.

4. Pihistelemättä paras

Riittävä määrä voidetta vartalon iholle on oman kourallisen verran ja kasvoille teelusikallinen, mielellään puoli tuntia ennen ulos menoa. 

5. Älä tuudittaudu

Mikään voide ei suojaa täydellisesti UV-säteiltä. Eliniän aikana karttuva aurinkoaltistus lisää ihosyöpien riskiä. Auringossa kannattaa siis oleilla maltillisesti, eikä paahtaa itseään ylenpalttisesti aurinkovoiteen turvin. Muista, että aurinkoisesta säästä voi nauttia myös varjossa.

Asiantuntijana syöpätautien erikoislääkäri Meri-Sisko Vuoristo.

Artikkeli on julkaistu ET-lehden numerossa 7/2017.