Insinööri Mikko Haho on kuullut pienestä pitäen erittäin huonosti. Nyt hänen yrityksensä tähtää ääniesteettömän maailman huipulle.

Mikko Haho, 45, tietää, millaista on kun suuri osa puheesta ja viestinnästä jää kuulematta.

– Asioita jää kellumaan. Myös vieraiden kielten oppiminen on ollut hankalaa, sillä kielten oppiminen perustuu niin pitkälti kuunteluun, Haho kertoo.

Opiskeluaikana Hahoa huoletti, miten hän saa puhelimessa selvää, mitä toinen sanoo. Huoli synnytti lopputyöhankkeen, jonka sivutuotteena valmistui lankapuhelimeen liitettävä induktiosilmukka.

Tulevaisuus oli kuitenkin matkapuhelimissa. Tai niin ainakin väitti Nokian edustaja, joka kävi houkuttelemassa valmistuvia insinöörejä Nokian Oulun-yksikköön töihin.

Lue myös: Kärsitkö näistä oireista? Mene tutkituttamaan kuulosi!

Haho onnistui pääsemään Nokialle ja löysi itsensä saman tien unelmiensa projektista. Hänen vastuullaan oli jalostaa Loopset-ideasta yhteensopiva matkapuhelinten kanssa.

Ensimmäinen Nokian Loopset tuli markkinoille 1998.

– Loopsetejä on myyty yli 100 000. Jos myyntiin olisi panostettu enemmän, myyntimäärä voisi olla monikymmenkertainen, Haho uskoo.

Nokialta yksityisyrittäjäksi

Nokian rakennemuutoksissa Hahon työt uhkasivat loppua ja hän tarttui Nokian yrittäjyyttä kannustavaan kädenpuristukseen.

– Päätös oli minulle helppo, sillä minulla oli uusi liikeidea valmiina ja halua yrittäjyyteen.

Hahon liikeidea perustuu kuuloesteettömyyden mittaamiseen ja kartoittamiseen julkisissa tiloissa.

Kuuntele: Tältä kuulostaa kuulovamma.

Kuuloesteettömyyden vaatimus on kirjattu sekä maankäyttö- ja rakennuslakiin että rakentamismääräyskokoelmaan.

Rakentamismääräysten mukaan siellä missä on ääntä toistava järjestelmä, pitää olla myös tele- tai induktiosilmukka tai muu äänensiirtojärjestelmä, jotta kuulolaitetta käyttävä voi vastaanottaa äänisignaalin suoraan äänentoistojärjestelmästä.

Käytännössä lakia rikotaan surutta eikä siitä olla edes tietoisia.

– Yrityksemme Qlu:n ja Kuuloliiton kokemuksen mukaan kymmenesosassa tiloista, joissa pitäisi olla äänensiirtojärjestelmä, sellainen on asennettu ja vain kolmasosassa niistä se toimii. Siis vain noin kolme prosenttia tiloista täyttää rakentamismääräykset kuuloesteettömyyden osalta, Haho hämmästelee.

Kokoushuoneet, auditoriot ja konferenssikeskukset tarjoavat huonokuuloiselle usein painajaismaiset työskentelyolosuhteet, vaikka näin ei saisi olla.

Markku Juntunen, 62, Kauniainen: Kuulokoje ei ole häpeä

Kuuloesteet näkyviksi

Liikkumiseen esteet – kynnykset, portaat tai hissien puute – on helppo havaita. Qlun työn tavoite on tehdä myös kuuloesteet näkyviksi ja havaittaviksi.

Yritys on loppusuoralla hakemassa patenttia mittausmenetelmälleen, jossa induktiosilmukan signaalin laatu ja tilan mahdolliset sähkömagneettiset häiriöt voidaan mitata 20 sentin paikannustarkkuudella.

Mittauksen tuloksista syntyy kuuluvuuskartta, josta kuulovammainen näkee heti, mihin kohtaan tilaa kannattaa istua. Jos esimerkiksi konserttisali on mitattu Qlun menetelmällä, kuulovammainen voi varmistaa kuuluvuuskartasta lippua ostaessaan, että kuuluvuus on kunnossa.

Asian luulisi kiinnostavan myös tapahtumien järjestäjiä ja tilojen vuokraajia, sillä 750 000 suomalaisella on jonkinlainen kuulonalenema. Kuulolaitekin on yli 100 000 suomalaisella.

– Seurakunnat ovat olleet kuuloesteettömyyden edelläkävijöitä, mutta esimerkiksi elokuvateattereissa induktiosilmukka tai joku muu äänensiirtojärjestelmä on vasta muutamissa, Haho kertoo.

Kuuloesteettömyyskulttuurin mallimaa on Iso-Britannia, jossa Let’s loop the UK -hankkeen myötä induktiosilmukat ovat tulleet jopa takseihin.

Yllättävä tieto: Huono kuulo saattaa heikentää muistia

– Britanniassa myös koulutetaan induktiosilmukka-asiantuntijoita silmukoiden suunnitteluun, asentamiseen ja testaukseen. Suomessa alalle ei ole mitään virallista koulutusta.

Qlu on mitannut ensimmäisen toimintavuotensa aikana noin 50 suomalaista rakennusta Helsingin tuomiokirkosta Tampere-taloon. Mittaustulokset ovat nähtävillä Qlun kuuloesteettömyysportaalissa.

Kuulolaite parempaan käyttöön

Kuuloesteitä syntyy siitäkin, että kuulolaitteiden käyttäjät tuntevat induktiosilmukan käyttöä huonosti eivätkä osaa hyödyntää kuulolaitteensa T-asentoa, jossa induktiosilmukka on käytössä.

Monilla on huonoja kokemuksia T-asennon toimivuudesta.

– Ikävä kyllä induktiosilmukkajärjestelmiä toteutetaan vieläkin 1960-luvun tekniikalla, vaikka tarjolla olisi myös 2010-luvun teknisiä ratkaisuja. Huonosti toimivat silmukat pilaavat koko järjestelmän maineen. Tästä syystä monille kuulolaitteiden käyttäjille jätetään jopa kertomatta, milloin kuulolaitetta kannattaa käyttää T-asennossa, Haho sanoo.

Kuuloesteitä riittää, joten Qlun kaltaiselle yritykselle pitäisi olla tilaa ja tarvetta.

Muutos lähtee kuitenkin huonokuuloisista itsestään. He pysyvät niin kauan marginaalissa, kunnes alkavat vaatia tiloilta kuuluvuutta ja sitä, että puheesta saa selvän.

Qlu työllistää toistaiseksi kuusi kokoaikaista ja kolme osa-aikaista työntekijää.

– Osa meistä on melkein nälkäpalkalla, mutta meininki on erittäin innostavaa. Tavoite on, että Qlusta tulee kansainvälisesti tunnettu kuuloesteettömyyden asiantuntija, Haho toteaa.

Oikeanlainen siivous on hyvää arkiliikuntaa, mutta väärät asennot tekevät selän kipeäksi. Selkäliiton vinkeillä joulusiivous sujuu vikkelästi ja selkä säästyy.

  1. Siivoa päivällä. Välilevyt ovat aamuisin pulleimmillaan ja siten herkempiä vaurioitumaan. Jos on pakko siivota aamulla, tee muutama lämmittelyliike ennen kuin aloitat siivouksen.
  2. Suunnittele ja jaa työt. Siivoa pienissä erissä ja useampana päivänä. Yhden rysäyksen suursiivous ei tee hyvää selälle. Jaa siivoustehtäviä perheenjäsenten kesken.
  3. Muista tauot. Lepuuta selkää istumalla välillä. Voit myös käydä lattialle pitkäksesi ja nostaa polvet 90 asteen kulmaan tuolin päälle.
  4. Kerää tavarat lattialta ennen imurointia, niin vältyt kyykistelyltä imuroinnin aikana.
  5. Säädä imurin tanko niin pitkäksi, että voit imuroida selkä suorassa.
  6. Käytä hyviä siivousvälineitä, kuten jatkovarrellisia harjoja tai moppia. Siten vältyt alaselän pyöristymiseltä ja saat pidettyä hartiat alhaalla.
  7. Siivoa molemmilla käsillä. Niin vältät rasittamasta kehon toista puolta ja kättä liikaa, ja selkään tulee kiertoliikettä kummallekin puolelle.
  8. Opettele oikea nostotekniikka. Kun koukistat nostaessasi polvia ja lonkkia, alaselkään jää luonnollinen notko ja et riko selkääsi. 
  9. Tee joskus kumarrukset ja nostot yhdellä jalalla. Näin saat voimaharjoitusta jalan lihaksille ja alaselän asento pysyy luonnollisena.
  10. Laita turhat tavarat kiertoon. Kun kotona on vähemmän tavaraa, aikaa ei kulu jatkuvaan järjestelyyn. Mitä vähemmän tavaraa, sitä vähemmän siivottavaa.  

Lähde: Selkäliitto

Ylellinen, jännittävä tuoksu kohottaa juhlan ja arjen – ja on myös oivallinen joululahja. 


Carolina Herrera Good Girl, EdP 30 ml, 69 e

Itämainen, tumma ja aistillinen tuoksu, jossa jasmiininkukkaa, tuberoosaa, suklaata, tonkapapua, mantelia ja kahvia.

Dolce & Gabbana The One, EdT 50 ml, 79 e

Lämmin ja itämainen kukkaistuoksu,joka avautuu raikkaalla mandariinin, bergamotin ja persikan yhdistelmällä. Sydäntuoksussa jasmiinia, kieloa,  valkoista liljaa sekä luumua. Lopputuoksussa vetiveriä, meripihkaa, myskiä ja vaniljaa.


Jean Paul Gaultier Scandal, EdP 50 ml, 89 e

Makea ja naisellinen tuoksu, jossa mukana lämmintä hunajaa, raikasta veriappelsiinia, puista patsulia sekä yllättävää gardeniaa.


Yves Saint Laurent Mon Paris Collector Edition, EdP 50 ml, 79 e

Pionia, valkoista myskiä ja patsulia sisältävä chypre-tuoksu upeassa keräilypullossa, saatavilla rajoitetun ajan.


Prada La Femme Intense, EdP 100 ml, 111 e

Aistikas ja itämainen tuoksu, jonka ytimessä tuberoosaa, Ylang-Ylangia  ja patsulia.
Christian Dior J’adore L’Or, EdP 40 ml, 164 e

Vietelevä ja harmoninen yhdistelmä kukkia ja itämaisia tuoksuja. Mukana toukoruusua, jasmiinia, vaniljaa, tonkapapua ja Grassen nerolia.


Lancôme, La Vie Est Belle Eclat, EdP, 30 ml, 58 e

La vie est Belle -tuoksuperheen uusin jäsen. Se on upea ja hempeä kukkaistuoksu, jonka sydäntuoksuna pirskahteleva appelsiininkukka ja bergamotti.


Calvin Klein Obsessed for women,  EdP 30 ml,  53 e

Kukkainen tuoksu, avautuu orvokin terälehtien raikkaalla tuoksulla. Sydäntuoksussa valkoista laventelia.  Myskin pehmeät vivahteet viimeistelevät tuoksun.

Marc Jacobs, Decadence Eau So Decadent, EdT 50 ml,  82,00 e.

Kevyt, ilmava ja ylellinen tuoksu. Pitää sisällään mm. hedelmiä, kukkia, kuten jasmiinia, magnoliaa, kieloa, päärynää, mustaherukkaa ja valkoista meripihkaa. Sopii niin päivä- kuin iltatuoksuksi.


L´occitane Terre de Lumière, The Gold Edition, EdP 50 ml, 69 e

Kuvittele Kultainen hetki ennen auringonlaskua. Energisten ja aromaattisten ensituoksujen jälkeen tuoksu muuttuu laventelin, hunajan ja mantelin herkiksi tuoksuiksi eteläisestä Ranskasta.


Emporio Armani Because It's You, EdP 30ml 53 e

Kukkaishedelmäinen tuoksu, jossa ruusutiivisteen ja nerolin kukkaisuus yhdistyvät vadelman hedelmäisyyteen.

Elizabeth Arden, White Tea, 50 ml, 40 e

Hienostunut, rauhoittava ja yksinkertainen tuoksu, joka pitää sisällään mm. raikasta mandariinia, valkoisen teen uutetta, turkkilaista ruusuöljyä ja kolmea rauhoittavaa myskiä.

MiehilleHugo Boss Man of Today Edition tuoksu 50 ml, 73 e

Menestyvän miehen klassikkotuoksu, jossa hurmaavat omenan ja sitruksen lisäksi seetripuu ja vetiver. Limited Edition -pakkaus on vuoden 2017 kunnianosoitus uudelle Man of Today -kampanjalle.
Emporio Armani Stronger With You, EdT 30ml 53 e

Itämainen tuoksu luovalle, karismaattiselle ja huumorintajuiselle miehelle, jossa seetripuun metsäisyys yhdistyy rosé-pippurin ja salvian mausteisuuteen.

Prada L'Homme Intense,  EdP 50ml, 88 e

Puinen ja aromaattinen tuoksu, joka avautuu meripihkalla. Sydäntuoksussa patsulia ja    pohjatuoksussa santelipuuta ja paahdettua tonkapapua.    


Paco Rabanne Pure XS EdT,  50 ml, 65 e

Yhdistelmä kirpeän raikasta inkivääriä ja pehmeää vaniljaa. Tuoksu on samalla  lempeä ja voimakas.
Calvin Klein Obsessed for men, EdT  75 ml,  60 e

Aromaattinen tuoksu, joka saa voimakkuutensa mustasta vaniljasta. Mukana myös meripihkaa, setripuuta ja ambraa.

Yves Saint Laurent Y EdT 60 ml, 75 e

Moderni, metsäinen ja maskuliininen tuoksu, joka on samalla raikas ja voimakas.

Pullot ovat kuin pieniä taideteoksia.
Pullot ovat kuin pieniä taideteoksia.