Kuulokojeen käytössä on omituinen ristiriita.

Huonokuuloisuus lisääntyy koko ajan. Kun huonosta kuulosta kärsivät ennen iäkkäät, nyt nuortenkin huonokuuloisuus on lisääntynyt, kertoo Kuuloliitto.

Erilaiset kuuloviat ovat yleisempiä terveysongelmia. Jonkinasteinen kuulon aleneman arvioidaan olevan noin 750 000 suomalaisella.

Arviolta 300 000 hyötyisi kuulokojeen käytöstä, mutta säännöllisesti kuulokojetta käyttää vain noin 70 000 henkilöä. Kuulokojeen on saanut arviolta 100 000 henkilöä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kuuntele: Tältä kuulostaa kuulovamma.

HYKS:n Korvaklinikan kuulokeskuksen vastaava lääkäri Antti Aarnisalo sanoo, että ihminen ei välttämättä tunnista huonokuuloisuuttaan. Siksi kuuloa ei osata lähteä testauttamaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Kuulemisen tarpeet sitoutuvat ympäristöön ja toimintaan. Moni on sopeutunut tilanteeseen ja kokee pärjäävänsä hyvin. Jos elämänpiiri kaventuu kuulovaikeuksien vuoksi, silloin on erityisen tärkeää tunnistaa asia.

Kuuloliiton laskelmien mukaan 30 000 potilasta jättää käyttämättä heille annettua kuulokojetta. Osittain se johtuu siitä että omat odotukset eivät kohtaa kuulokojeista saatavaa hyötyä. Kuulokojeet auttavat huonokuuloista ihmistä, mutta ne eivät tee kenestäkään käyttäjästä normaalikuuloista.

Markku Juntunen, 62, Kauniainen: Kuulokoje ei ole häpeä

– Kuulokojeen kanssa aivot vaativat totuttelua uuteen äänimaailmaan. Kojeen vakiintunut päivittäinen käyttö erilaisissa kuuntelutilanteissa on tärkeää, jotta harjaantumista tapahtuu. Aarnisalo sanoo.

Voi olla vaikeaa kuulla yhtäkkiä ääniä, joita ei ole kuullut pitkään aikaan. Normaalikuuloisen ihmisen aivot osaavat ”vaimentaa” esimerkiksi hälyä ja poimia niitä asioita esiin, joita halutaan kuunnella. Huonokuuloinen taas saattaa kärsiä, kun kaikki ympäristön äänet tulevat kuulokojeen avulla yhtäkkiä taas kuultavaksi. Silloin kuulojärjestelmä tarvitsee aikaa sopeutumiseen.

Yllättävä tieto: Huono kuulo saattaa heikentää muistia

Jos potilas ei saa hyötyä kuulokojeista, voidaan harkita sisäkorvaimplanttileikkausta. Sekin edellyttää pitkää totuttelu- ja harjoittelujaksoa. 

Kuulotutkimuksiin kannattaa mennä, jos kärsii näistä vaivoista:

  • Ei saa kunnolla selvää puheesta.
  • Ei kuule puhelimen tai ovikellon ääntä.
  • Kuuntelee tv:ta tai radiota suuremmalla äänenvoimakkuudella kuin aikaisemmin.
  • Omien asioitten hoito on hankaloitunut kuulon vuoksi.
  • Hälyisät olosuhteet tuntuvat erityisen rasittavilta.
  • Korvat soivat tai ovat tukkoisen tuntuiset.

Huonokuuloisten määrä kasvaa, kun väestö ikääntyy ja toisaalta nuorten kuuloon kohdistuu uusia uhkia, kuten mp3-soittimet ja lisääntyvä vapaa-ajanmelu esimerkiksi konserteissa, discoissa ja baareissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla