Liikahikoilu on haitta, josta mieluiten vaietaan. Silti se on äärimmäisen yleinen vaiva.

Kun hikeä pukkaa liikaa, koko elämä voi hankaloitua. Märät kädet tai jalat tuntuvat epämiellyttäviltä, ja runsas hikoilu kastuttaa vaatteet, sukat tai jalkineet. Kosteus tiivistyy silmälaseihin ja saa meikin leviämään. Pahimmillaan se voi johtaa terveysongelmiin, kuten ihottumaan tai ihon infektioihin.

Suomalaiset kokevat, että he hikoilevat runsaasti: joka kolmas hikoilee enemmän kuin haluaisi. Tämä ilmenee tuoreesta Suomessa tehdystä kuluttajatutkimuksesta.

Liikahikoilu on neurologinen sairaus, jossa hikirauhaset erittävät liikaa hikeä. Liiallisen hikoilun oireet voivat aiheuttaa myös psykososiaalisia haittoja, kuten huonon itsetunnon ja häpeän kokemuksia.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Liikahikoilusta kärsivä haluaa ymmärrettävästi peitellä vaivaansa. Tämä johtaa vetäytyvään elämäntyyliin jo nuorena. Lapset saattavat vältellä käsien nostamista, kädestä kiinnipitämistä tai ylipäätään toisten lähellä olemista, mainitsee liikahikoilun hoitoon erikoistunut dosentti Carl Swartling.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Aikuiset kieltäytyvät työssään ylennyksestä, koska se saattaisi tietää enemmän esiintymisiä joissa vaiva tulisi ilmi. Moni kokee myös intiimin kanssakäymisen hankalana tai hävettävänä.

Hikoilu tuo epävarmuuden ihmissuhteisiin

Liiallisesta hikoilusta kärsivä henkilö kokee itsensä varsin helposti likaiseksi tai rumaksi. Hän saattaa alkaa vältellä tilanteita, joissa hikoilusta on erityistä harmia: juhlat, kokoukset tai työhön meno voivat jäädä väliin kokonaan.

Ylipäätään vaiva hankaloittaa ihmissuhteiden rakentamista, pahimmillaan jopa perheen perustamista.  Suomalaiset esimerkiksi välttelevät kättelyä hikisenä. Jopa puolet kyselyyn vastanneista tuntee epävarmuutta tilanteissa, joissa he ovat hikisiä.

Swartlingin mukaan 25 prosenttia liikahikoilupotilaista kärsii hikoilusta yhdellä alueella, puolella potilaista ongelma-alueita on kahdesta kolmeen. Neljännes hikoilee runsaasti usealla eri vartalonalueella, hän kertoo tiedotteessa.  Hikoilua voi esiintyä niin käsissä, kainaloissa, jaloissa, päässä ja kasvoilla kuin keskivartalon alueella ja nivusissa.

Swartling työskentelee hikoilun hoitoon erikoistuneilla klinikoilla ja tietää, että hoitokeinoja hikoiluun on keksitty monia. Tunnetuimmat niistä ovat paikallishoidot, kuten antiperspirantit,  suun kautta otettavat lääkehoidot ja iontoforeesi eli liikahikoilun sähköhoito. Myös ihonpoisto ja muut kirurgiset operaatiot sekä ihon alle pistettävä botuliinihoito ovat mahdollisia hikoilun pysäyttäjiä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla