Tuore selvitys paljastaa, että puolet vaihdevuosi-ikäisistä suomalaisnaisista ei hae hoitoa oireisiin – vaikka ne olisivat kuinka kovia.

Hikoilua. Kuumia aaltoja. Alakuloisuutta. Väsymystä. Nämä ja muut oireet ovat vaihdevuosi-ikäisten naisten arkea. Vaihdevuodet alkavat naisilla yleensä 45–55-vuotiaana, mutta joillakin ne saattavat alkaa 40- tai vasta 60-vuotiaina.

Yleisimmät vaihdevuosioireet ovat hyvin naisten tiedossa. Vaihdevuosiin liittyy kuitenkin paljon oireita, joita ei ehkä osata yhdistää menopaussiin.

– Vaihdevuosiin saattaa liittyä myös esimerkiksi nivelongelmia, epämääräistä särkyä sekä virtsatieinfektion kaltaisia oireita, kuten esimerkiksi kirvelyä ja virtsan karkailua, luettelee naistentautien erikoislääkäri Heidi Nilsson.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Uuden kyselyn mukaan suuri osa suomalaisnaisista kärsii vaihdevuosioireista. Noin 20 prosenttia ei saa juuri mitään oireita. Toisilla niitä voi olla vain kuukausien ajan, joillakin jopa vuosia tai loppuelämän.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Silti vaihdevuosi-ikäisistä lähes puolet jättää hakeutumatta hoitoon oireiden vuoksi. Nilsson ei usko, että vaihdevuosia häpeiltäisiin, vaan hän näkee muiden syiden ohjaavan tätä käyttäytymistä. Naiset yrittävät muun muassa pärjätä oireiden kanssa itsenäisesti. Heitä saattaa arveluttaa vaihdevuosihoitojen turvallisuus ja rintasyöpäriski.

Lääkäriasema Femedasssa työskentelevä Nilssonin mukaan hormonikorvaushoitoa ei kuitenkaan pidä siitä syystä pelätä liikaa. Lääkärin vastaanotolla varmistetaan, että kyse tosiaan on vaihdevuosioireista eikä hormonikorvaushoidolle ole vasta-aiheita. Terveellisistä elämäntavoista on niin ikään apua oireita lievittämään, Nilsson sanoo tiedotteessa.

Kysely vaihdevuosista tehtiin 771 naiselle. Sen tarkoituksena oli selvittää kuluttajien tietämystä vaihdevuosista ja niihin liittyvistä oireista. Kyselyn toteutti Success Clinic ja tilasi Novo Nordisk Farma.

Lue 10 kysymystä ja vastausta vaihdevuosista ET-lehden jutusta täältä.

Aloitin hormonikorvaushoidon alle 50 vuotiaana joka sitten kesti noin 15 v. Pari kertaa yritin lopettaa kun niiden haittavaikutuksista puhuttiin kovasti, mutta oireet palasivat. Lopetin kuitenkin noin 10 v. sitten eikä oireita enää tullut, eikä onneksi muitakaan haittoja.

Vierailija

Kokemuksesta voin kertoa, että ei kannata lopettaa koskaan, varsinkaan jos riskitekijöitä ei ole.

Kokeilin katkoa hoidossa parin vuoden ajan ja oireet palasivat pahempina kuin ennen hoidon aloittamista 48.v Jatkan maailman tappiin, eli niin kauan kuin pystyn sen hoitamaan. Olen virkeä ja nuorekas hyväkuntoinen seitsemänkymppinen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla