Lue runoja, tarinoita ja tietokirjoja. Keräsimme asiantuntijan avulla lukemisen kuusi tervehdyttävää vaikutusta. Löydätkö lisää?

1. Lukeminen kehittää itsetuntemusta

Kirjojen avulla voit peilata omia käsityksiäsi muuhun maailmaan, pohtia omaa identiteettiäsi ja kehittää näin itsetuntemustasi ja ymmärtää itsellesi vieraita asioita tai ilmiöitä.

2. Auttaa elämänvaihekriiseissä

Erityisesti lukupiirit, sosiaaliset lukutilanteet voivat auttaa vaikeiden elämänmuutosten yli, kriisien keskellä tai vaikka eläkkeelle siirtymisen paineissa.

3. Helpottaa ystävystymistä

Kirjat voivat helpottaa tutustumista uusiin ihmisiin. Kun keskustellaan tarinasta tai jaetaan lukukokemuksia on helpompi solmia sosiaalisia suhteita, uusia ystävyyssuhteita tai käsitellä vaikeita asioita.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

4. Ehkäisee muistisairauksia

Lukeminen on mielen jumppaa parhaimmillaan. Muutamat kansainväliset tutkimukset osoittavat, että lukeminen voi ehkäistä tai viivästyttää erilaisten muistisairauksien kehittymistä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

5. Vähentää lääkärikäyntejä

Kirjallisuuden, ja ylipäätään taideharrastusten, on huomattu vähentävän lääkärissäkäyntien ja lääkityksen tarvetta erityisesti stressin lievittämiseen tai psykosomaattisiin oireisiin liittyvissä tilanteissa.

6. Kehittää luovuutta

Lukeminen voi olla myös stressiä lisäävää. On tärkeää, että kirjallisuus on oman luovuuden väline ja lähtökohtaisesti tähtää virkistäytymiseen. Hyvä tietokirjallisuus avartaa ajattelua,  kaunokirjallisuus ja runous vievät meidät maailmoihin, jotka saavat katsomaan elämää uudesta näkökulmasta.

Asiantuntijana Turun yliopiston kulttuurihistorian professori Hannu Salmi.

Totta kaikki tyynni! Unilääkkeiden sijasta kannattaa ottaa kirja sänkyyn. Pienemmät kolotuksetkin lievittyvät, kun tempautuu kirjan tapahtumiin mukaan.

Meidän kansakoulun yhteydessä oli hyvä kirjasto, jonne oppilaiden oli lupa mennä välitunneillakin. Oi sitä onnea! Kesälomat olivat siihen aikaan pitkiä, ja loman aikanakin kävelin muutaman kilometrin matkan koulun kirjastoon lainaamaan  kirjapinon.

Aloittajan kanssa minulla oli samantapainen tilanne lapsena, se vain erona että kirjoja meille toimitti äitini sisar, jolla oli kirjakauppa maalla. Tädin pikkupoika suorastaan asui äitinsä kaupassa, palveli asiakkaitakin heti kun nenänpää ulottui tiskin yläpuolelle. Oppi siinä lukemaan nelivuotiaana, ja lukumies hänestä kasvoikin.

Jostain luin, että sanasujuvuus tarttuu. Kannattaa senkin takia lukea. Sittenkin kun näkö heikkenee, voi kirjastosta lainata äänikirjoja. Poikani lukee nykyään digikirjoja, vai miksi niitä kutsutaan. Bussissa tai lähijunassa sujuu työmatka lukien rattoisasti.

Täytyy myöntää, että ennen luin enemmän. Nykyään tämä netti on vienyt aikaani. 

Olen harrastanut lukemista siitä lähtien kun opin lukemaan. Isoäitini omisti kirjakaupan. Häneltä sain aina joulu- sekä syntymäpäivälahjoiksi kirjoja, samoin äidiltäni. Koko elämäni, lapsuudesta lähtien, minulla on aina joku kirja lukemisen alla. Kerran osallistuin lukupiiriin mutta se vaan ei ole minun juttuni. Haluan itse päättää minkä kirjan luen seuraavaksi enkä niinkään kaipaa muiden ajatuksia lukemistani kirjoista.

Lukeminen rentouttaa. Jos on huolia tai murheita niin lukemalla ennen nukkumaanmenoa saan ajatukset nollattua niin etten vatvoa murheita koko yötä. Mikä ihana tunne kun lukiessa silmät alkavat lerppua, asetan kirjan yöpöydälle, sammutan yövalon ja "simahdan" saman tien. Aamulla herään virkeänä uuteen päivään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla