Aiotko tehdä uuden vuoden lupauksen tipattomasta tammikuusta? Melko moni suomalainen ryhtyy siihen – ja onnistuu.

Tipatonta tammikuuta suosivat eniten niin nuoret aikuiset kuin vanhemmat suomalaiset.

Asia selviää Ehkäisevä päihdetyö EHYT:n tutkimuksesta, joka tehtiin vuoden 2014 lukujen perusteella.

Peräti 20 prosenttia aikuisista vietti viime vuonna tammikuun, johon ei kuulunut alkoholia. Ilmiö on huomattavasti suositumpi maaseudulla kuin kaupungeissa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

30 päivän alkoholittomalla kaudella on suuri vaikutus. EHYT:n mukaan terveysvaikutukset nimittäin tuntee jo ensimmäisellä tipattomalla viikolla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Tipattomuus on tärkeää palautumisaikaa maksalle. Se on myös selvää säästöä, EHYT:n johtaja Kristiina Hannula sanoo tiedotteessa.

Harva tulee laskeneeksi, kuinka paljon rahaa alkoholiin kuluu kuukaudessa tai vuodessa. Kaiken kaikkiaan tipattomuudesta on etua niin mielelle kuin kukkarolle. Olo on reippaampi ja kevyempi, unen laatu ja keskittymiskyky paranevat kuukauden aikana, ja joillakin jo viikossa.

"Tipattomuus on tärkeää palautumisaikaa maksalle."

Jos tipattomuus kiinnostaa, mutta oma motivaatio ei riitä sen aloittamiseen, apua saa monesta paikasta. Yksin ei kannata kärvistellä.

Mistä apua tipattomaan?

  • 1. Terveyskeskuksesta. Kaikkia sosiaali- ja terveydenhuollon palveluksessa olevia sitoo vaitiolovelvollisuus.
  • 2. AA-kerhoista. Puhelinnumerot löydät puhelinluettelosta.
  • 3. Internetistä. Päihdelinkki on tutkittuun tietoon perustuva sivusto, josta saat paljon tietoa alkoholista ja muista päihteistä. Asiantuntijat vastaavat myös nimettömiin kysymyksiin.

Vietätkö tipatonta tammikuuta? Miksi vietät ja miten pärjäät siinä? Kerro kokemuksesi ja keskustele aiheesta alla olevassa kommentointikentässä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla