Kansalaisten, terveydenhuollon ja apteekkien tietojärjestelmäpalvelu Kantaa on käyttänyt jo 600 000 suomalaista.

Kanta on tietojärjestelmäpalvelu, johon ajan mittaan tulevat kattavasti suomalaisten terveystiedot: lääkäreiden antamat yhteenvetotiedot, diagnoosit, laboratoriotulokset, röntgenlausunnot sekä lähetteet ja palautteet. Tavoitteena on parantaa terveydenhuollon tiedonkulkua ja tiedon hallintaa.

Potilas tai lääkäri pääsee katsomaan terveystietoja järjestelmästä missä päin Suomea tahansa. Näin siis siinä tapauksessa, että potilas on antanut siihen suostumuksensa.

Sähköinen resepti ja Lääketietokanta ovat jo käytössä kaikkien kuntien ja kuntayhtymien terveyspalveluissa. Myös Omakanta-palvelu on kansalaisten käytettävissä koko maassa. Parhaillaan julkinen terveydenhuolto on ottamassa käyttöön Potilastiedon arkistoa.

Omakanta-palvelua on käyttänyt jo yli 600 000 suomalaista. Omakanta-palveluun voi kirjautua verkkopankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella tai sähköisellä henkilökortilla. Reseptitietojen lisäksi Omakannasta voi jatkossa tarkistaa lääkärin tekemän diagnoosin, kotihoito-ohjeet tai jälkitarkastuksen ajankohdan.

Tieto on helposti saatavilla kaikkina vuorokauden aikoina ja potilaan kotoa. Kansalainen voi Omakannan kautta valvoa omien tietojensa käyttöä ja päättää, mitkä hoitoyksiköt saavat käyttöönsä hänen tietojaan.

Terveydenhuollon henkilökunnalta vaaditaan Kanta-palveluihin kirjautumiseen henkilökohtainen Väestörekisterikeskuksen ammattihenkilökortti.

Aurinkovoide suojaa, mutta vain jos sitä levittää reilulla kädellä. Vain harva käyttää voidetta riittävästi.

1. Heijastaa ja imee säteet

Aurinkovoiteissa käytetään fysikaalista tai kemiallista suojaa tai molempia. Fysikaalinen suoja heijastaa UV-säteilyä pois iholta, kemiallinen imee säteet itseensä.

Voiteet auttavat ehkäisemään ihon palamista ja aurinkokeratoosia, josta voi kehittyä okasolusyöpä. Suojavoiteiden käytön on osoitettu vähentävän myös melanoomaa.

2. Suojakertoimet liioittelevat

Suojakerroin määrittää, kuinka hyvin voide suojaa auringon UVB-säteiltä ja kauanko auringossa voi oleilla palamatta. Esimerkiksi suojakerroin 15 tarkoittaa, että auringossa voi olla palamatta 15 kertaa pidempään kuin ilman suojaa. Moni levittää voidetta kuitenkin vain murto-osan siitä määrästä, jolla suojakerroin on laskettu, eikä lisää voidetta iholle tarpeeksi usein.

3. Kerroin vähintään 30

Suojakertoimen on hyvä olla vähintään 30 vartalolle ja 50 kasvoille. Tarkista purkin kyljestä, että voide suojaa sekä UVA- että UVB- säteilyltä.

4. Pihistelemättä paras

Riittävä määrä voidetta vartalon iholle on oman kourallisen verran ja kasvoille teelusikallinen, mielellään puoli tuntia ennen ulos menoa. 

5. Älä tuudittaudu

Mikään voide ei suojaa täydellisesti UV-säteiltä. Eliniän aikana karttuva aurinkoaltistus lisää ihosyöpien riskiä. Auringossa kannattaa siis oleilla maltillisesti, eikä paahtaa itseään ylenpalttisesti aurinkovoiteen turvin. Muista, että aurinkoisesta säästä voi nauttia myös varjossa.

Asiantuntijana syöpätautien erikoislääkäri Meri-Sisko Vuoristo.

Artikkeli on julkaistu ET-lehden numerossa 7/2017.

Melanooma on nopeimmin yleistyvä syöpä Suomessa. ET-lehden omalääkäri Risto Laitila neuvoo, missä tilanteissa ihomuutoksia kannattaa mennä näyttämään lääkärille. 

Täältä näet kaikki aiemmat Riston vastaanotolla -videosarjan osat.

Aiemmissa jaksoissa aiheina ovat olleet esimerkiksi: