Yli 50-vuotiasta naista ihmetyttää ja ärsyttää yöllinen herääminen. Mitä siihen vaivaan kannattaa kokeilla?

Olen alle 60-vuotias nainen ja lopetin hormonihoidon pari vuotta sitten. Voisiko huonounisuuteni johtua siitä?

Herään yöllä pari tuntia nukahtamisen jälkeen ja valvon sen jälkeen jopa nelisen tuntia. Otan kyllä pikku nokoset päivällä, mutta vaikka jätän ne ottamatta, ei se yöunta paranna. Kokeilin Triptyl-lääkettäkin, tuloksetta.

– Kiusallinen vaiva

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kiusallista, totta. Mutta ei hätää, konsteja onneksi on, lääkkeettömiä ja tarvittaessa lääkehoitoakin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Hyvä lähtölaukaus unihäiriöisen potilaan ja lääkärin väliseen yhteistyöhön on potilaan pitämä uni-valvepäiväkirja. Kätevin tapa löytää tyhjä päiväkirja on ladata se netistä, vaikkapa Terveyskirjastosta tuolla hakusanalla. Kun sitä täyttää pari viikkoa, tulee kirjanneeksi hyvin seikkaperäistä tietoa uneen vaikuttavista seikoista.

Potilas ja lääkäri käyvät yhdessä läpi päiväkirjan ja siinä samalla suljetaan pois tiettyjä sairauksia, jotka voisivat sotkea unta. Näitä ovat esimerkiksi kilpirauhasen liikatoiminta tai levottomat jalat. Tai vaihdevuosioireet, mikseivät nekin.

Kun unihäiriöstä ja sen rasittavuudesta on saatu hyvä kuva, pohditaan lääkkeettömät keinot elämäntapamuutoksista nukkumisoloihin. Unihuolloksikin tätä joskus kutsutaan. Jos tarvitaan lääkehoitoa, esimerkiksi pieniannoksisista, väsyttävää masennuslääkettä, unihuoltoa kuitenkin jatketaan.

Vaihdevuosivaivoihin liittyvissä unihäiriöissä hormonikorvaushoito voi toimia tosi hyvinkin.

Kysy meiltä terveydestä, ravitsemuksesta, seksistä, lakiasioista, puutarhanhoidosta ja antiikista.
Lähetä oma kysymyksesi asiantuntijalle täältä.

X

Olen 69-vuotias ja käytän Vagifemiä ja intiimivoiteita. Olen viime aikoina huomannut, että Vagifemin jälkeen nukun yön hyvin, vaikka usein valvoskelen aamuyöstä. Gynekologin mukaan  parempi uni ei voi johtua tästä pienestä paikallisesta hormoniannoksesta. Toimii silti! 

Olen 76v nainen. Käytin hormoonikorvaus hoitoa 74 v asti, sitten lopetin. Siihen asti olin nukkunut aivan häiriöttä 7-8 tuntia ,mutta kun lopetin niin pian huomasin että uni tulikin pätkälliseksi ja nyt valvon 3-4 tuntia yössä. Voisin melkein sanoa että se johtuu lopettamisesta, mutta kun oli syövän pelko käytön takana, niin lopetin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla