Aamuvirkun eettisyys herpaantuu illalla ja iltavirkun aamulla, tutkimukset kertovat.

Väsymyksellä ja vilpillisellä toiminnalla on havaittu merkittävä yhteys.

The Telegraph kertoo tuoreesta tutkimuksesta, jossa psykologit antoivat 200 koehenkilölle tehtäviä ratkottavaksi. Sitten seurattiin, kuinka rehellisiä arvioita koehenkilöt antoivat suoriutumisestaan.

Aamuihmiset muuttuivat epärehellisemmiksi iltaa kohti ja väittivät saaneensa tehtävistä korkeampia pistemääriä kuin todellisuudessa saivat. Koehenkilöt eivät tienneet, että tutkijat näkivät koko ajan heidän todellisen pistemääränsä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sama ilmiö on havaittu myös aiemmin – sekä aamuvirkuilla iltaa kohti että iltavirkuilla aamusta. Kiusaus langeta muunneltuun totuuteen kasvaa selvästi, kun väsy alkaa painaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tutkijoilla ei ole valmista selitystä siihen, mistä ilmiö johtuu. Valistunut arvaus on, että vilpin vastustaminen vaatii energiaa ja päättäväisyyttä. Väsyneenä asenne on helpommin hällä väliä ja sinne päin.

Oletko havainnut ilmiön omassa tai lähipiirisi elämässä. Onko nukkumatin unihiekalla moraalia höllentävä vaikutus? Kerro kokemuksesi ja keskustele aiheesta alla olevassa kommentointikentässä.

Oletko jo tutustunut ET-lehden uniteemaan? Katso unijutut täältä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla