Terassikaljat, grillimakkarat ja jäätelöt ovat jämähtäneet vyötärölle ja vaaka näyttää uudenlaisia lukemia.

Ravitsemusterapeutti Anette Palssa varoittaa kesäpöhötyksestä kärsiviä äkkinäisistä dieteeteistä. Hänen mukaansa ennen laihduttamista olisi syytä arvioida omaa hyvinvointia hieman laajemmin.

– On tärkeää ymmärtää, mistä omat kilot ovat tulleet, miksi aikaisemmat laihdutusyritykset ovat ehkä epäonnistuneet, miksi laihdutus tuntuu tärkeältä ja minkälaisia ratkaisuja on valmis tekemään oman hyvinvointinsa eteen, Palssa muistuttaa.

Suosittelemme
Anette Palssa: "Jos ruoka imeytyy huonosti, se näkyy nopeasti hilseilynä"

Hätädieettien ongelma on se, että usein paino palaa takaisin. Terveydellisiä riskejäkin laihduttamiseen liittyy.

– Kun paino tippuu nopeasti ja paljon yhdellä kertaa, keho ei pysy muutoksessa mukana. Kyse ei ole itsekurista vaan puhtaasti biologiasta: nopean painonpudotuksen myötä aivot luulevat, että on nälänhätä, jolloin nälänhallinta ja mielitekojen vastustaminen vaikeutuu, Palssa kertoo.

– Kun löydät syvemmän merkityksen ja motivaation painonhallintaan ja elämäntapamuutokseen, teet ahkerammin töitä tavoitteesi saavuttamiseksi.

Lue lisää: Tästä syystä painosi ei putoa

Näin onnistut painonhallinnassa

Kun ydinongelmat omassa painonhallinnassa ja yleisessä hyvinvoinnissa on selvitetty, on aika tehdä konkreettinen suunnitelma muutoksen toteuttamiseksi.

Elämäntapamuutos vaatii hyvin käytännönläheisiä toimintaohjeita ja suunnitelmia, jotta ei ajauduta takaisin vanhoihin valintoihin.

– Se voi tarkoittaa sitä, että laitat puhelimeesi muistutuksen, jotta muistat syödä välipalan hyvän ateriarytmin ylläpitämiseksi tai ostaa kaupasta terveellisiä eväitä. Voit myös varata jo etukäteen kalenterista ajan tulevan viikon liikuntaharrastuksille, Palssa neuvoo.

Taustaa: Tämä on yleisin harhaluulo laihduttamisessa

Uudet elämäntavat kannattaa opetella rauhassa. Hitaasti pudotettu paino johtaa todennäisimmin pysyvään muutokseen elintavoissa.

– Ihminen on laumaeläin, ja usein muutokseen ryhtyminen on helpompaa, jos tukena on vähintäänkin oma perhe tai esimerkiksi ystävä, vertaisryhmä tai alan ammattilainen.  Suunnitelmassa pysyminen onnistuu, kun saa kannustusta ja apua ympäriltään eikä jää yksin.

Katso video: Näin oopperalaulaja onnistui huikeassa painonpudotuksessaan

Tästä syystä dieetit eivät toimi

Perinteisiin pikalaihdutuskuureihin liittyy ajatus luopumisesta: on lakattava syömästä sitä ja tätä, on unohdettava hyvästä ruoasta ja juomasta nauttiminen.

Maltillinen painonpudotus ja laajempi tavoite yleisestä hyvinvoinnista ovat usein kivuttomampi kokemus kuin nopea pikakuuri.

– Koko elämän ei pidä pyöriä laihduttamisen ympärillä.  Kun painonhallinta on vapaaehtoista ja lähtee ihmisestä itsestään, se sallii enemmän. Aika harvoin ihmisen tarvitsee totaalikieltäytyä mistään. Tärkeintä on löytää sellainen elämäntapa, joka tuottaa kokonaisvaltaista hyvinvointia.

Lue lisää: Tästä syystä I-vartalolle ei sovi O-vartalon liikunta

Aurinkovoide suojaa, mutta vain jos sitä levittää reilulla kädellä. Vain harva käyttää voidetta riittävästi.

1. Heijastaa ja imee säteet

Aurinkovoiteissa käytetään fysikaalista tai kemiallista suojaa tai molempia. Fysikaalinen suoja heijastaa UV-säteilyä pois iholta, kemiallinen imee säteet itseensä.

Voiteet auttavat ehkäisemään ihon palamista ja aurinkokeratoosia, josta voi kehittyä okasolusyöpä. Suojavoiteiden käytön on osoitettu vähentävän myös melanoomaa.

2. Suojakertoimet liioittelevat

Suojakerroin määrittää, kuinka hyvin voide suojaa auringon UVB-säteiltä ja kauanko auringossa voi oleilla palamatta. Esimerkiksi suojakerroin 15 tarkoittaa, että auringossa voi olla palamatta 15 kertaa pidempään kuin ilman suojaa. Moni levittää voidetta kuitenkin vain murto-osan siitä määrästä, jolla suojakerroin on laskettu, eikä lisää voidetta iholle tarpeeksi usein.

3. Kerroin vähintään 30

Suojakertoimen on hyvä olla vähintään 30 vartalolle ja 50 kasvoille. Tarkista purkin kyljestä, että voide suojaa sekä UVA- että UVB- säteilyltä.

4. Pihistelemättä paras

Riittävä määrä voidetta vartalon iholle on oman kourallisen verran ja kasvoille teelusikallinen, mielellään puoli tuntia ennen ulos menoa. 

5. Älä tuudittaudu

Mikään voide ei suojaa täydellisesti UV-säteiltä. Eliniän aikana karttuva aurinkoaltistus lisää ihosyöpien riskiä. Auringossa kannattaa siis oleilla maltillisesti, eikä paahtaa itseään ylenpalttisesti aurinkovoiteen turvin. Muista, että aurinkoisesta säästä voi nauttia myös varjossa.

Asiantuntijana syöpätautien erikoislääkäri Meri-Sisko Vuoristo.

Artikkeli on julkaistu ET-lehden numerossa 7/2017.

Melanooma on nopeimmin yleistyvä syöpä Suomessa. ET-lehden omalääkäri Risto Laitila neuvoo, missä tilanteissa ihomuutoksia kannattaa mennä näyttämään lääkärille. 

Täältä näet kaikki aiemmat Riston vastaanotolla -videosarjan osat.

Aiemmissa jaksoissa aiheina ovat olleet esimerkiksi: