Terassikaljat, grillimakkarat ja jäätelöt ovat jämähtäneet vyötärölle ja vaaka näyttää uudenlaisia lukemia.

Ravitsemusterapeutti Anette Palssa varoittaa kesäpöhötyksestä kärsiviä äkkinäisistä dieteeteistä. Hänen mukaansa ennen laihduttamista olisi syytä arvioida omaa hyvinvointia hieman laajemmin.

– On tärkeää ymmärtää, mistä omat kilot ovat tulleet, miksi aikaisemmat laihdutusyritykset ovat ehkä epäonnistuneet, miksi laihdutus tuntuu tärkeältä ja minkälaisia ratkaisuja on valmis tekemään oman hyvinvointinsa eteen, Palssa muistuttaa.

Suosittelemme
Anette Palssa: "Jos ruoka imeytyy huonosti, se näkyy nopeasti hilseilynä"

Hätädieettien ongelma on se, että usein paino palaa takaisin. Terveydellisiä riskejäkin laihduttamiseen liittyy.

– Kun paino tippuu nopeasti ja paljon yhdellä kertaa, keho ei pysy muutoksessa mukana. Kyse ei ole itsekurista vaan puhtaasti biologiasta: nopean painonpudotuksen myötä aivot luulevat, että on nälänhätä, jolloin nälänhallinta ja mielitekojen vastustaminen vaikeutuu, Palssa kertoo.

– Kun löydät syvemmän merkityksen ja motivaation painonhallintaan ja elämäntapamuutokseen, teet ahkerammin töitä tavoitteesi saavuttamiseksi.

Lue lisää: Tästä syystä painosi ei putoa

Näin onnistut painonhallinnassa

Kun ydinongelmat omassa painonhallinnassa ja yleisessä hyvinvoinnissa on selvitetty, on aika tehdä konkreettinen suunnitelma muutoksen toteuttamiseksi.

Elämäntapamuutos vaatii hyvin käytännönläheisiä toimintaohjeita ja suunnitelmia, jotta ei ajauduta takaisin vanhoihin valintoihin.

– Se voi tarkoittaa sitä, että laitat puhelimeesi muistutuksen, jotta muistat syödä välipalan hyvän ateriarytmin ylläpitämiseksi tai ostaa kaupasta terveellisiä eväitä. Voit myös varata jo etukäteen kalenterista ajan tulevan viikon liikuntaharrastuksille, Palssa neuvoo.

Taustaa: Tämä on yleisin harhaluulo laihduttamisessa

Uudet elämäntavat kannattaa opetella rauhassa. Hitaasti pudotettu paino johtaa todennäisimmin pysyvään muutokseen elintavoissa.

– Ihminen on laumaeläin, ja usein muutokseen ryhtyminen on helpompaa, jos tukena on vähintäänkin oma perhe tai esimerkiksi ystävä, vertaisryhmä tai alan ammattilainen.  Suunnitelmassa pysyminen onnistuu, kun saa kannustusta ja apua ympäriltään eikä jää yksin.

Katso video: Näin oopperalaulaja onnistui huikeassa painonpudotuksessaan

Tästä syystä dieetit eivät toimi

Perinteisiin pikalaihdutuskuureihin liittyy ajatus luopumisesta: on lakattava syömästä sitä ja tätä, on unohdettava hyvästä ruoasta ja juomasta nauttiminen.

Maltillinen painonpudotus ja laajempi tavoite yleisestä hyvinvoinnista ovat usein kivuttomampi kokemus kuin nopea pikakuuri.

– Koko elämän ei pidä pyöriä laihduttamisen ympärillä.  Kun painonhallinta on vapaaehtoista ja lähtee ihmisestä itsestään, se sallii enemmän. Aika harvoin ihmisen tarvitsee totaalikieltäytyä mistään. Tärkeintä on löytää sellainen elämäntapa, joka tuottaa kokonaisvaltaista hyvinvointia.

Lue lisää: Tästä syystä I-vartalolle ei sovi O-vartalon liikunta

Avokadot löytyvät kärjestä melkein kaikista terveellisten ruokien listoista, olipa kyse sitten ihon tai mielen hoidosta. Eikä ihme. Ne ovat ihmeruokaa!

Vihreäkuorinen avokado on terveellistä syötävää.  Se sisältää kasvikseksi paljon energiaa ja rasvaa. Suurin osa on rasvasta on kuitenkin pehmeää, tyydyttymätöntä rasvaa, joka edistää sydämen terveyttä.

Tuoreimmassa tutkimuksessa on vahvistettu, että avokadot pienentävät sydänsairauksien riskiä – jos niitä nautitaan säännöllisesti osana päivittäistä ruokavaliota.

Aiempien tutkimusten mukaan avokadojen terveysvaikutukset ovat perustuneet pitkälti tyydyttämättömien rasvahappojen tehoon ihmiskehossa ja vihreän herkun on todistettu nostavan hyvän kolesterolin lukemia.

Nyt amerikkalaistutkimuksessa vahvistettiin avokadon positiivinen vaikutus sydän- ja verisuonitautien riskiin. Tutkittavat söivät yhden avokadon päivässä. Heillä laski etenkin huono LDL-kolesteroli, kertoo tutkimuksesta kirjoittava American Heart Assosiation -julkaisu.

Miten avokadoa syödään?

Kardiologien eli sydäntautien lääkäreidenkin ylistämä avokado on helppo kasvis.

Avokadon voi sisällyttää päivittäiseen ruokavalioon helposti vaikkapa salaateissa tai leivän päällä. Kypsän avokadon tunnistaa kaupasta painamalla sitä hennosti sen suiposta päästä. Kuoren ja kasvislihan väliin pitäisi jäädä pieni, pehmeältä tuntuva tila.

Mikäli kotona huomaa ostaneensa raa’an tai puolikypsän avokadon, saa sen kypsäksi monilla eri keinoilla. Jotkut käärivät kasviksen alumiinifolioon ja laittavat uuniin kypsymään hetkeksi ennen syömistä. Avokadon voi halkaista ja nauttia pehmeän sisuksen vaikka suoraan lusikalla.

Liiallisuuksiin ei pidä mennä tämänkään ihmeherkun kanssa: Avokadossa on paljon energiaa, joten siitä tulee nopeasti täyteenkin. Sadassa grammassa eli keskikokoisessa avokadossa on lähes 200 kilokaloria.

Avokadoissa on myös runsaasti kaliumia, peräti 400 mg/100 g, joka on tärkeä sydämen toiminnalle.

Vierailija

Avokado päivässä pitää kardiologin loitolla

Olen syönyt vuosia pari avokadoa viikossa . Syön sen aina ihan sellaisenaan,ei siihen tarvita erityistä resepti nivaskaa. Halkaisen ja pistän poskeeni. Hyvää,terveellistä ja ravitsevaa. En kuitenkaan joka päivä syö, koska onhan siinä kotuullisesti kaloreita, vaikkakin terveellisiä kaloreita. Kaikkia kansainvälisiä tuulia on kiva lukea myös ET-lehdestä. Lisää vaan
Lue kommentti

Kiistely on taitolaji, jossa voi kehittyä. Syyllistä tai voittajaa on turha etsiä, mutta jos pelaat korttisi hyvin, kumpikin osapuoli hyötyy.

Erimielisyydet kuuluvat kaikkiin ihmissuhteisiin. Aina niiden käsittely ei aiheuta riitaa, mutta jos asia on itselle hyvin tärkeä, kuohahdusta on vaikea välttää.

Tapamme riidellä juontaa usein juurensa lapsuuskodissa omaksuttuihin malleihin, oli sitten mököttäjä tai möykkääjä.

Näin riitelet rakentavasti:

1. Kuuntele

Yleisin virhe riitelyssä on se, että kumpikin jankkaa omaa näkökantaansa toista kuuntelematta. Erityisen ärsyttävää on yleistäminen: ”Sinä olet aina myöhässä”  tai ”Sinä et koskaan siivoa jälkiäsi”.

Tyhmintä on kaivaa esiin kaikki entiset riidanaiheet: appiukon letkautukset, liian kalliit hifi-laitteet tai vuosien takainen törttöily etelänlomalla.

2. Pysy asiassa

Kuohuksissa tulemme helposti sanoneeksi asioita, joita emme tarkoita. Valitettavasti ne eivät katoa huonon tuulen mukana. Henkilökohtaiset loukkaukset  iskostuvat mieleen paljon pysyvämmin kuin kehut ja kannustukset.

3. Ole rehellinen

Vältä passiivisuutta, ylimielisyyttä, yksityiskohtiin takertumista ja ylitunteellisuutta.

4. Pidä vuoropuhelu käynnissä

Pitkät jaaritukset eivät toimi ainakaan silloin, jos yrittää perustella miksi toinen on väärässä. Kuohuksissaan oleva ihminen ei välitä faktoista. Tärkeämpää on pyrkiä luomaan tunne, että hän on turvassa, vaikka tilanne on hankala.

5. Väistä

Joskus kiukkua herättävä kommentti kannattaa pyyhkäistä mielestä ajattelemalla, että tuolla toisella ei ollut paras päivä. Huono nukkuminen ja muut arjen taakat madaltavat ärsyyntymisen kynnystä entisestään.

Jos koet tilanteen tavalla tai toisella uhkaavaksi, lähde pois. Asiaan kannattaa palata vasta sitten, kun kumpikin on rauhoittunut.

6. Pyydä anteeksi

Sopu syntyy helpommin, kun molemmat myöntävät osuutensa riitaan. Pyydä viipymättä anteeksi, jos osa iskuista on osunut vyön alle. Ripaus myötätuntoa saa ihmeitä aikaan.

Lähteet: Väestöliitto, Helena Åhman ja Harri Gustafsberg: Tilannetaju