Maistuuko ruoka aamulla? Vai kuulutko heihin, jotka syövät vasta keskipäivällä? Päivän ensimmäisestä ateriasta on monia käsityksiä.

Joillekin aamiainen tarkoittaa isoa munakasta kodin keittiössä kaikessa rauhassa, toisille taas kahvikuppia kiireessä työmatkalla.

Sitten on heitä, jotka jättävät aamupalan kokonaan väliin.

Mutta miten nämä aamiaistavat vaikuttavat jaksamiseemme, käyttäytymiseemme ja ruokahaluumme päivän aikana? Uusimmissa tutkimuksissa on selvitetty isoja, eniten käytettyjä aamupalamyyttejä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Katso, mikä on totta ja mikä tarua rakkaasta ja vihatusta aamupalasta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
 1. Myytti: Aamiainen on elintärkeä ateria laihtumisen kannalta

  Totuus: Aamuruokailulla ei ole suoraa vaikutusta kilojen pudottamiseen.

  Aamiaisen hylkääminen aiheuttaa lihavuutta. Tätä ”tietoa” on toitotettu jo kauan, mutta se on osoitettu nyt vääräksi monessa tutkimuksessa.
  American Journal of Clinical Nutrition -julkaisu kertoo tutkimuksesta, jonka mukaan ei ole väliä, syövätkö laihduttajat aamupalan vai jättävätkö he sen väliin herättyään.
  Toisaalta tämä ei ole mikään syy jättää aamupalaa väliin, sillä ihmisen hyvinvointi pohjautuu muuhunkin kuin kaloreihin ja painoon.

 2. Myytti: Ennen aamutreenejä pitää syödä

  Totuus: Aivan totta. Ruoka lisää energiaasi, mutta kannattaa valita aamupala kulutuksen mukaan.

  Auttaako aamupala jaksamaan paremmin liikunnallisessa suorituksessa? Kyllä. Brittitutkimus selvitti, miten aamiaista syövillä henkilöillä energiankulutus oli päivän aikana suurempaa kuin heillä, jotka eivät syöneet mitään ennen puoltapäivää. Tutkijoiden mukaan tämä koskee mitä tahansa päivää – ei pelkästään niitä aamuja, jolloin aamiaisen jälkeen lähdetään lenkille tai salille.  Kunhan muistaa valita aamupalan toiminnan mukaan.
  Aamiainen siis voi auttaa tukemaan aktiivista elämäntapaa. Korkea glukoosipitoisuus aamiaisen jälkeen nimittäin viestittää keskushermostoon, että siellä on energiaa käytettävissä ja tämä motivoi liikkumaan. Jopa siivoaminen sujuu paremmin, kun on nauttinut aamupalan. Silloin aamiaislautasen ei tarvitse tosin olla yhtä tuhti kuin esimerkiksi aamulenkkeilijän.
   

 3. Myytti: Aamiainen auttaa sinua syömään vähemmän muilla aterioilla

  Totuus: Ei ole taattua, että aamiainen vähentää iltapäivällä nautittuja kalorimääriä, mutta totta on, että aamulla syöminen vapauttaa aivoihin kemikaaleja koko päivän.

  Jotta aamiainen vaikuttaisi positiivisesti koko päivän, täytyy ruoka valita oikein. Varsinkin proteiinia sisältävä aamiainen saa kehon hyrisemään tyytyväisyydestä iltaan saakka. American Journal of Clinical Nutrition -lehti kertoo myös, että verrattuna vähän proteiinia sisältävään aamiaiseen paljon proteiinia sisältävä aamiainen voi vähentää epäterveellisten välipalojen napostelua vielä illalla.
  ET-lehden jutun tutkimuksesta voit lukea tästä.
   

 4. Myytti: Aamiainen on päivän tärkein ateria

  Totuus: Mikään päivän aterioista ei ole yksin se tärkein.

  Painonpudotus, hyvä elämä tai liikunnallisuus ei ole kiinni aamupalasta tai yksin muustakaan ateriastakaan.  Loppuen lopuksi tärkeintä on tarkastella koko päivän aterioita yhdessä, niiden ravintosisältöjä ja omia tapojaan.
  Aamiaisen syöminen tai syömättömyys voi olla myös perhekohtainen ominaisuus. Vanhempien ja erityisesti äitien aamiaistottumukset välittyvät tehokkaasti lapsille ja vaikuttavat näin elintapoihin.
  He, jotka eivät syö päivittäin aamiaista, tupakoivat enemmän, käyttävät tutkimusten mukaan enemmän alkoholia, liikkuvat vähemmän, ovat lihavampia ja heikommin koulutettuja kuin henkilöt, jotka syövät aamiaisen joka päivä. Aamiaisen säännöllinen syöminen liittyy aikuisilla liikunnalliseen, terveystietoiseen elämäntyyliin, johon liittyi myös vähärasvaisempi ruokavalio, runsaampi vitamiinien ja hivenaineiden käyttö, sekä teen juominen.
  Parasta on opetella oma, säännöllinen ruokailurytmi ja terveellinen syöminen.

  Lähde: CNN ja ET-lehden arkisto.

Vierailija

Syön, kun on nälkä. Jos on jokin meno, jossa on tarjolla ruokaa, vältän syömästä, jotta jaksaisin tarjoilut. Aamuisin on hieman nälkä, koska olen syönyt viimeksi ehkä noin 10 tuntia aiemmin. Syön vaihtelevan aamiaisen, leipää, leikkeleitä, hedelmiä, jugurttia ja kahvia tai teetä. Tuoremehun asemasta usein poretabletin vitamiineja.

Minusta kokonaisuus on tärkeintä. Terve ihminen kestää pientä paastoakin, ei syömättömyyteen kuole moneen vuorokauteen.

En siis usko siihen koko ajan tuputtamiseen, jota usein suositellaan (3-4 tunnin välein).

Olen normaalipainoinen enkä ole koskaan laihduttanut. Kaikki arvot ovat kohdallaan, ainoastaan perussairaus, jonka puhkeamiseen ei tutkimusten mukaan voi elintavoilla vaikuttaa. Toki kuntoon sairaudessa pystyy jonkin verran vaikuttamaan elintavoilla.

 

Aamula on nälkä, puuroa ja marjajogurtti, kahvia. Noilla jaksaa yli puolenpäivän.

Työelämässä ja nuorempana ei haitannut syömisen epätasapaino. Kun ikää tulee kroppa ja maha vaativat hyvinvoinnikseen säännöllisyyttä ja terveellistä, puhdasta ruokaa.

Ulkoilua ja liikuntaa lisäksi, jo pysyy ihminen virkeänä ja kunnossa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla