Siitepöly tuottaa ongelmia monelle suomalaiselle. Osa on saanut helpotusta myös luonnon lääkekaapilta.

Niiskutusta. Yskää. Ehkä keuhko-oireitakin. Allergikolla ei ole helppoa näin keväällä.

Nopeasti lämmennyt kevätsää on innostanut heiniäkin jo aloittamaan kukintansa. Myös koivuallergikot kärsivät vielä.

Oireet ovat  yksilöllisiä, ja osa niistä saattaa mennä ohi itsestäänkin. Päivittäin oireita saavat turvautuvat yleensä – lääkärin ohjeistuksella – oloa helpottavaan lääkitykseen, kuten antihistamiinivalmisteisiin. Mutta jotkut ovat saaneet apua myös niin sanotusti luonnon antihistamiineista eli kversetiinillä ja nokkosella.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kversetiinin lähteille pääsee vaikka lähikaupan hyllyllä tai nopeimmassa tapauksessa oman pakasteen avaamalla. Tätä terveyttä edistää flavonoidia löytyy muun muassa omenan kuoriosasta, parsakaalista ja tomaatista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Nokkonen ja eri ruokakasveissa esiintyvä kversetiini toimivat antihistamiinin tavoin. Tieteelliset tutkimukset osoittavat kversetiinin estävän muun muassa tulehdus- ja allergiareaktiota, biokemisti Timo Lehto kertoo Terranovan tiedotteessa.

Luomutuotteita on syytä suosia

Etenkin sipuleissa ja kotimaisissa marjoissa on paljon kversetiiniä. Kaprikset sisältävät kuitenkin tätä luonnon antihistamiinia painoonsa nähden eniten eli 15 grammaa 100 grammaa kohden.

Luomutuotteet ovat parempia, sillä ne voi usein syödä huoletta kuorineen – joka on se terveellisin osa tässä tapauksessa. Terranovan mukaan nokkosella on havaittu olevan jopa hengitysteiden tulehduksia hillitsevä vaikutus.

Lehdon mielestä luonnollisen ”lääkityksen” teho alkaa parhaiten ennakoivalla käytöllä, koska ne vaikuttavat teollisia lääkkeitä hitaammin. Hänen edustamansa Terranova väittää, että niistä ei ole ravinnosta saatuna haittaa allergialääkityksen yhteydessä

– Jos allergiaoireet eivät ole poikkeuksellisen rajuja, voi luonnon omista antihistamiineista olla apua sellaisenaan, Lehto mainitsee.

Nokkosella, kaprisella ja marjoilla olen saanut hyvin allergiaoireet kuriin, purkista olen myös ottanut C-vitamiinia. Vaikka suomalaiset ravitsemustieteilijät väittävät, että C-vitamiinilisillä ei ole vaikutuksia allergioihin uskallan olla eri mieltä asiasta, omakohtainen kokemus on paras opettaja.

IsmoSavolainen

Tuo kapriksen väitetty kversetiinipitoisuus 15 g / 100 g kuulosti aika hurjalta määrältä ja tarkistin asian niin ainakin wikipedian mukaan siinä olisi kversetiiniä 1800 mg / kg eli 0,18 g per 100 g.  On tainnut tulla kirjoittajalla jonkinlainen pilkkuvirhe tai jotain, mutta sattuuhan sitä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla