Lahtelainen Mervi Pasanen, 53, sai kilpirauhasen vajaatoimintadiagnoosin viisi vuotta sitten, mutta hoito ei tepsinyt. Vasta erikoislääkärin vastaanotolla alkoi tapahtua.

”Viisi vuotta sitten työpaikallani sanomalehden toimituksessa alkoivat YT-neuvottelut. Olin väsynyt, ahdistunut, aggressiivinen ja suoraan sanottuna hankala työtoveri. Monet muutkin itkeskelivät työpisteessään, mutta minä romahdin täysin eikä vointini kohentunut, vaikka sain pitää työpaikkani.

Olen eläinrakas ihminen. Siinä vaiheessa kun potkaisin rakasta kissaani, tajusin että nyt on jotain pielessä. Minä en ole tällainen.

Töissä ryhmäterapiaa vetänyt psykologi huolestui toivottomuudestani ja pyysi tulemaan vastaanotolleen. Teimme stressikartoituksen ja masennustestin. Seuraavaksi tapasin työterveyslääkärin, joka sanoi kirjoittavansa lähetteen Muumilaaksoon eli psykiatriselle avo-osastolle jatkotutkimuksiin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Mainitsin ohimennen, että kyllähän tässä on itsetunto kovilla, kun painokin on noussut 12 kiloa vuoden aikana. Lääkäri otti saman tien verikokeet ja sain pian diagnoosin. Outo oloni ja käytökseni johtuivatkin kilpirauhasen vajaatoiminnasta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Aivolisäkkeen tuottaman TSH-hormonin arvo oli 0,02 eli käytännössä kilpirauhaseni ei toiminut lainkaan. Tyroksiinilääkityksen aloituksen jälkeen muutuin hetkessä raivottaresta zombieksi ja jäin sairauslomalle.

Mieheni joutui taluttamaan minua, aivan kuin olisin ollut kovassa humalassa. En enää osannut puhua englantia enkä ajaa autoa. En ymmärtänyt lukemaani tekstiä. Onneksi palasin vähitellen elävien kirjoihin ja pystyin muutaman kuukauden kuluttua palaamaan töihin – mutta kilpirauhasarvoni eivät korjaantuneet. Vajaatoiminnan oireista kuten kovasta väsymyksestä, aivosumusta ja ylipainosta tuli osa arkeani.

Geenivirhe löytyy 

Olin neljä vuotta kahden eri työterveyslääkärin seurannassa, kunnes lääkäri nosti kädet pystyyn – hän ei kyennyt enää auttamaan minua ja kirjoittaisi lähetteen erikoislääkärille.

Lahdessa on vain yksi kilpirauhassairauksiin erikoistunut lääkäri, joten odotin puoli vuotta vastaanotolle pääsyä. Mutta sitten alkoikin tapahtua: kävin laboratoriotesteissä ja verikokeita otettiin yli kymmenen. Aivolisäkkeen toimintaa tutkittiin magneettikuvasta, jodipitoisuutta virtsasta, ja minulle tehtiin myös geenitestejä.

Kävi ilmi, että minulla on geenivirhe, jonka takia elimistöni ei osaa muuntaa tyroksiinia eli T4-hormonia trijodityroniiniksi eli T3-hormoniksi. Lisäksi kärsin D-vitamiinin ja jodin puutteesta. Aloin ottaa D-vitamiinia ja jodia ravintolisinä, ja tyroksiiniannosta nostettiin. Seuraavassa kontrollissa minulle annettiin toinenkin jodilääke. Nyt odottelemme, miten elimistöni reagoi.

Diagnoosin saamisesta on nyt viisi vuotta, ja olen erittäin kiitollinen saamastani hoidosta. Vaikka kävisi niin, ettei vointini koskaan kohenisi täysin, ainakin on yritetty.

Sanat katoavat

Kilpirauhasen vajaatoiminta on tuonut mukanaan muitakin vaivoja.  Kohonneeseen verenpaineeseen otan beetasalpaajaa. Univaikeuksiin on määrätty nukahtamislääkettä ja masennukseen masennuslääkitys. Vajaatoiminta aiheuttaa rannekanavaoireyhtymää ja nivelkipuja, ja sormet turpoavat välillä mahdottomiksi nakeiksi. Niihin olen saanut kipukynnystä nostavaa lääkettä.

Jossain vaiheessa totesin, että kaikki nämä lääkkeet tekevät minut aivan turraksi. Kyllä ihmisen pitää pystyä tuntemaan iloa ja surua! Lääkärin kanssa neuvoteltuani sovimme, että jätän kaikki mielialaan vaikuttavat ja kipukynnystä nostavat lääkkeet pois.

Keskittymiskyvyn puute haittaa usein työnkekoa. Olen luova ja pulppuan ideoita, mutta asioiden loppuun vieminen on vaikeaa. Kilpirauhaspotilaille on usein hankalaa pärjätä työelämässä: asioita pitäisi edistää nopeasti, tarmokkaasti ja aikataulussa. Keskittyminen on vaikeaa, koska ajatukset pätkivät ja ihan tavallisetkin sanat katoavat. 

Aiemmin olin päivät töissä ja kirjoitin kirjoja iltaisin, mutta enää en pysty sellaiseen. Kirjoitan parhaillaan käsityöaiheista kirjaa, ja jäin projektin ajaksi vuorotteluvapaalle.

Sankarillinen mies

Kilpirauhassairaus on muuttanut ulkonäköni täysin, ja siitä kyllä kärsin. Olin aiemmin urheilullinen taskuvenus, kuntosalilla viihtyvä ja astangajoogaa rakastava nainen, mutta nyt minusta on tullut tällainen väsynyt pyöryläinen. Minun on vain pitänyt hyväksyä, että ulkonäköni on muuttunut ja sielukin vähäsen. Vaikka söisin mitä, välillä paino vain nousee.

Olen tuntenut lapsesta asti epävarmuutta siitä, kelpaanko. Sairastumisen jälkeen on ollut koskettavaa huomata, että ystävät ja muut läheiset välittävät ja pysyvät rinnallani. Mieheni on ollut erityisen sankarillinen. Hän tarkkailee vointiani ja jos aivosumu näyttää laskeutuvan ylleni, hän kysyy: Kuka on Suomen presidentti? Minun pitää vastata: Kekkonen.

Kysyn mieheltäni välillä: Rakastaisitko minua, jos muuttuisin vielä lisää ja olisin sellainen tai tällainen. Hän vastaa: Rakastaisin sinua, vaikka olisit mimmoinen.” 

Mervin vinkit:                

  1. Hyväksy, että kilpirauhasen vajaatoiminta on elinikäinen sairaus ja hoitotasapainon löytyminen voi viedä aikaa. Älä piinaa ja uuvuta itseäsi taistelemalla vastaan. Opettele tuntemaan uuden näköinen ja tuntuinen minä.                                                                                               
  2. Ole avoin ja kerro sairaudestasi läheisille ja työkavereille. Sitä ei tarvitse hävetä tai piilotella. Läheiseni tietävät, etten ole laiska, tyhmä, ilkeä enkä karttele töitä. Teen kaikkeni mutta se ei nyt ole tämän enempää. 
  3. Käytä jodisuolaa. Tarkista, että käyttämäsi suola sisältää jodia. Se on paras ja turvallisin tapa varmistaa päivittäinen jodin saanti.
  4. Kun virta loppuu, lepää. Minulla on päivittäin työpäivän jälkeen klo 17–18 zombie-tunti, jolloin annan aivojen mennä alfa-aalloille. En halua puhua enkä ottaa yhtään informaatiota vastaan


 

Vajaatoimintahoito vajaata

Marja-Liisa Husso kirjoitti:
Hei,

kiitos vilkkaasta keskustelusta.  Verkkojutussamme Mervi Pasanen kertoo oman kilpirauhastarinansa, eikä se edusta kaikkia kilpirauhaspotilaita. Hoito, joka sopii yhdelle, ei välttämättä sovi toiselle.

Tuoreessa ET-lehdessä 4/2018 on juttu kilpirauhasen vajaatoiminnasta. Jutun asiantuntijana on vuosikymmeniä potilastyötä tehnyt professori Matti Välimäki. Jutussa Välimäki kertoo, miksi kilpirauhasen vajaatoiminnan hoito on haastavaa ja minkälainen Suomen hoitokäytäntö on. Hän ehdottaa hankalien vajaatoimintatapausten hoitoon monissa muissa maissa hyväksyttyä T4 + T3 -hoitoa. 

Ystävällisin terveisin Marja-Liisa ET:n toimituksesta

Niinpä, siinäpä se kuten professori Matti Välimäki toteaa. Monen kilpirauhasen vajaatoimintaa sairastavan oireet eivät poistu pelkällä T4-hormonilla ja rinnalle tarvittaisiin T3-hormooni, jotta henkilö tulisi kuntoon ja toimintakykyiseksi. Käsittämätöntä että T3-lääkitys on yhtäkkiä joutunut ikäänkuin "pannaan" ja henkilöt jotka sillä tulivat terveeksi ja kuntoon, on nyt jätetty heitteille! Aivan järkyttävää, kuinka ns. "sivistysvaltiossa" voi tällainen hoitamatta jättäminen olla edes mahdollista. Eihän kyseinen Mervi voi "sumuaivoisena", väärällä lääkityksellä ollessaan tiedostaa, että kun Thyroxin ei viidessä vuodessakaan toiminut, on kysymyksessä vääränlainen lääkitys. Mihin on kadonnut lääkäreiden eettinen moraali, oikeudentunto ja vastuu. Ei ole kiellettyä auttaa potilasta yhdistelmähoidolla, jos pelkkä Thyroxin-lääkitys ei riitä tai toimi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla