Kirurgi tekee usein työtään lempimusiikkinsa soidessa. Leikkaussalien melutaso ylittää paikoin jopa WHO:n suositukset.

Leikkauksia jännittävän olisi ehkä hyvää elää ilman seuraavaa tietoa. Lääkärilehden haastatteleman tutkijan mukaan kirurgit nimittäin kuuntelevat leikkausten aikana lempimusiikkiaan paikoin niin kovalla volymilla, että hoitohenkilökunnan on vaikea saada selvää toistensa keskusteluista ja siten myös ohjeista. Joissakin tapauksissa melu ylittää jopa WHO:n suositukset.

– Mitä kovemmalla musiikki soi, sitä huonommin henkilökunta kuuli kollegojen puhetta. Hoitajat joutuivat pyytämään kirurgeja toistamaan välinepyyntöjä ja muita ohjeita. Toistelun tarve johti usein kiristyneempään ilmapiiriin, kertoo tutkija Terhi Korkiakangas Lontoon University Collegesta.

Tutkijat peräänkuuluttavat sääntöjä musiikin soittamiseen leikkausten aikana. Musiikin eduista on kirjoitettu paljon, mutta tuoreen tutkimuksen mukaan siitä voi ­olla myös haittaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Korkiakankaan mukaan musiikkilajeja soitettiin laidasta laitaan. Usein kyseessä oli kirurgin henkilökohtainen soittolista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Musiikkia soitetaan 53–72 prosentissa leikkauksista. On tavallista, että melutaso ylittää WHO:n suositukset. Britanniassa tehty tutkimus julkaistiin Journal of Advanced Nursing -lehdessä, ja siitä kertoi Lääkärilehti.

Mitä mieltä olet musiikista leikkausalissa? Jännittääkö?

Vierailija

Herranen aika!!! Eikö pitäisi keskittyä siihen LEIKKAUKSEEN ja potilaaseen? Jo on aikoihin eletty!!! Tapahtuuko tätä myös Suomessa? Tuleeko hoitovirheitä? Jos ei kuule tärkeitä leikkausinstrumenttipyyntöjä ym oleellista niin ollaan kyllä hakoteillä!!!

Enpä ihmettele sitten sitäkään, kun eräs potilas valitti että hänellä on sakset jääneet mahaan leikkauksen yhteydessä. Sitäpä ei uskottu, ja meni jotain 25 vuotta ennenkuin asia lopulta varmistui. Potilas puhui totta tuntemuksistaan. En muista oliko tämä Suomessa, on sen verran aikaa tapauksesta, siitä oli lehdissä juttua silloin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla