Rasvaimu ei ole ainut vaihtoehto hoikkuudesta haaveilevalle. Yhdysvalloista Suomeen ovat rantautuneet myös erilaiset rasvanliuotuspistokset. Ovatko ne turvallisia?

Tuntuuko uimapukukauden lähestyessä taas siltä, että olisi syytä suunnata rasvaimuun? Solakkuuden salaisuus saattaa pian löytyä myös pistoksista.

Yhdysvaltalainen asiantuntijapaneeli esittää hyväksyttäväksi kaksoisleuan rasvakertymien poistamiseen erityistä, deoksikoolihappoa sisältävää valmistetta paikallisina ruiskeina. Yhdysvalloissa ruiske alentaisi todennäköisesti toimenpiteen kustannuksia, sillä leuan rasvaimu saattaa maksaa 2 700–5 100 dollaria (2500–4700 euroa).

Suomalaisasiantuntija näkee pistosten edut, mutta varoittaa riskeistä.

– Erilaisia rasvanliuotuspistoksia on käytetty jo vuosien ajan myös Suomessa, plastiikkakirurgian erikoislääkäri Timo Pakkanen sanoo.

– Yleisin näistä, fosfatidylkoliini on Suomessakin ollut pitkään käytössä, mutta sen ongelmat johtivat aineen käyttökieltoon täällä sekä useimmissa Euroopan maissa. Yhdysvalloissa on ollut lukuisia aineita laittomasti käytössä ja siellä on tullut katastrofeja kun näitä ”salaisia reseptejä” on pistetty potilaisiin. Tiettävästi pistokset sisälsivät viemärinavausaineista lähtien vaikka mitä.

Täyteaineita "partureiden takahuoneista"

Timo Pakkanen ymmärtää, että erilaisiin esteettisen kirurgian hoitokokeiluihin liittyy kovaa kysyntää erityisesti Yhdysvalloissa, samoin paljon taloudellisia intressejä. Ulkonäköpaineet ovat kovat.

Rasvaimun korvaavat pistokset kirurgi sinällään toivottaa tervetulleiksi toimenpiteiksi.

– Injektioilla tulee epäilemättä olemaan oma käyttöalueensa rasvanpoistossa. Se, että aineelle on lupa, ei kuitenkaan vielä tarkoita turvallisuutta. Koska näihin liittyy edelleenkin ongelmana kova turvotus ja aineen vaikutuksen tarkan säädeltävyyden puuttuminen, aineen pistäjältä vaaditaan hyvä koulutus ja perehtyneisyys asiaan, kyky valita hoitoon soveltuvat potilaat sekä kyky hoitaa komplikaatiot, Pakkanen huomauttaa.

– Tältä osin näkisin meillä asiassa samoja vaaroja kuin jo nyt esimerkiksi täyteaineiden pistelyssä parturien takahuoneissa.

Korvaavatko pistokset leikkaukset?

Plastiikkakirurgi Timo Pakkanen näkee, että erilaisten pistos- ja laitehoitojen suosion voimakas kasvu on ollut nähtävissä jo parinkymmenen vuoden ajan, samalla raskaamman leikkauskirurgian määrä on pysynyt kokonaismarkkinan kasvusta melko ennallaan.

– Otsankohotusleikkausten tarve on botuliinitoksiinin tulon myötä jopa laskenut. On mielestäni hyvä asia, että plastiikkakirurgilla on käytössään myös nämä ”kevythoito” -mahdollisuudet, jotka soveltuvat osalle potilaista leikkaushoidon vaihtoehtona tai mahdollisesti viivästyttämään kirurgisen hoidon tarvetta. En silti usko, että tällainen vaikuttaa kirurgian hintoihin.

Avokadot löytyvät kärjestä melkein kaikista terveellisten ruokien listoista, olipa kyse sitten ihon tai mielen hoidosta. Eikä ihme. Ne ovat ihmeruokaa!

Vihreäkuorinen avokado on terveellistä syötävää.  Se sisältää kasvikseksi paljon energiaa ja rasvaa. Suurin osa on rasvasta on kuitenkin pehmeää, tyydyttymätöntä rasvaa, joka edistää sydämen terveyttä.

Tuoreimmassa tutkimuksessa on vahvistettu, että avokadot pienentävät sydänsairauksien riskiä – jos niitä nautitaan säännöllisesti osana päivittäistä ruokavaliota.

Aiempien tutkimusten mukaan avokadojen terveysvaikutukset ovat perustuneet pitkälti tyydyttämättömien rasvahappojen tehoon ihmiskehossa ja vihreän herkun on todistettu nostavan hyvän kolesterolin lukemia.

Nyt amerikkalaistutkimuksessa vahvistettiin avokadon positiivinen vaikutus sydän- ja verisuonitautien riskiin. Tutkittavat söivät yhden avokadon päivässä. Heillä laski etenkin huono LDL-kolesteroli, kertoo tutkimuksesta kirjoittava American Heart Assosiation -julkaisu.

Miten avokadoa syödään?

Kardiologien eli sydäntautien lääkäreidenkin ylistämä avokado on helppo kasvis.

Avokadon voi sisällyttää päivittäiseen ruokavalioon helposti vaikkapa salaateissa tai leivän päällä. Kypsän avokadon tunnistaa kaupasta painamalla sitä hennosti sen suiposta päästä. Kuoren ja kasvislihan väliin pitäisi jäädä pieni, pehmeältä tuntuva tila.

Mikäli kotona huomaa ostaneensa raa’an tai puolikypsän avokadon, saa sen kypsäksi monilla eri keinoilla. Jotkut käärivät kasviksen alumiinifolioon ja laittavat uuniin kypsymään hetkeksi ennen syömistä. Avokadon voi halkaista ja nauttia pehmeän sisuksen vaikka suoraan lusikalla.

Liiallisuuksiin ei pidä mennä tämänkään ihmeherkun kanssa: Avokadossa on paljon energiaa, joten siitä tulee nopeasti täyteenkin. Sadassa grammassa eli keskikokoisessa avokadossa on lähes 200 kilokaloria.

Avokadoissa on myös runsaasti kaliumia, peräti 400 mg/100 g, joka on tärkeä sydämen toiminnalle.

Vierailija

Avokado päivässä pitää kardiologin loitolla

Olen syönyt vuosia pari avokadoa viikossa . Syön sen aina ihan sellaisenaan,ei siihen tarvita erityistä resepti nivaskaa. Halkaisen ja pistän poskeeni. Hyvää,terveellistä ja ravitsevaa. En kuitenkaan joka päivä syö, koska onhan siinä kotuullisesti kaloreita, vaikkakin terveellisiä kaloreita. Kaikkia kansainvälisiä tuulia on kiva lukea myös ET-lehdestä. Lisää vaan
Lue kommentti

Kiistely on taitolaji, jossa voi kehittyä. Syyllistä tai voittajaa on turha etsiä, mutta jos pelaat korttisi hyvin, kumpikin osapuoli hyötyy.

Erimielisyydet kuuluvat kaikkiin ihmissuhteisiin. Aina niiden käsittely ei aiheuta riitaa, mutta jos asia on itselle hyvin tärkeä, kuohahdusta on vaikea välttää.

Tapamme riidellä juontaa usein juurensa lapsuuskodissa omaksuttuihin malleihin, oli sitten mököttäjä tai möykkääjä.

Näin riitelet rakentavasti:

1. Kuuntele

Yleisin virhe riitelyssä on se, että kumpikin jankkaa omaa näkökantaansa toista kuuntelematta. Erityisen ärsyttävää on yleistäminen: ”Sinä olet aina myöhässä”  tai ”Sinä et koskaan siivoa jälkiäsi”.

Tyhmintä on kaivaa esiin kaikki entiset riidanaiheet: appiukon letkautukset, liian kalliit hifi-laitteet tai vuosien takainen törttöily etelänlomalla.

2. Pysy asiassa

Kuohuksissa tulemme helposti sanoneeksi asioita, joita emme tarkoita. Valitettavasti ne eivät katoa huonon tuulen mukana. Henkilökohtaiset loukkaukset  iskostuvat mieleen paljon pysyvämmin kuin kehut ja kannustukset.

3. Ole rehellinen

Vältä passiivisuutta, ylimielisyyttä, yksityiskohtiin takertumista ja ylitunteellisuutta.

4. Pidä vuoropuhelu käynnissä

Pitkät jaaritukset eivät toimi ainakaan silloin, jos yrittää perustella miksi toinen on väärässä. Kuohuksissaan oleva ihminen ei välitä faktoista. Tärkeämpää on pyrkiä luomaan tunne, että hän on turvassa, vaikka tilanne on hankala.

5. Väistä

Joskus kiukkua herättävä kommentti kannattaa pyyhkäistä mielestä ajattelemalla, että tuolla toisella ei ollut paras päivä. Huono nukkuminen ja muut arjen taakat madaltavat ärsyyntymisen kynnystä entisestään.

Jos koet tilanteen tavalla tai toisella uhkaavaksi, lähde pois. Asiaan kannattaa palata vasta sitten, kun kumpikin on rauhoittunut.

6. Pyydä anteeksi

Sopu syntyy helpommin, kun molemmat myöntävät osuutensa riitaan. Pyydä viipymättä anteeksi, jos osa iskuista on osunut vyön alle. Ripaus myötätuntoa saa ihmeitä aikaan.

Lähteet: Väestöliitto, Helena Åhman ja Harri Gustafsberg: Tilannetaju