Rasvaimu ei ole ainut vaihtoehto hoikkuudesta haaveilevalle. Yhdysvalloista Suomeen ovat rantautuneet myös erilaiset rasvanliuotuspistokset. Ovatko ne turvallisia?

Tuntuuko uimapukukauden lähestyessä taas siltä, että olisi syytä suunnata rasvaimuun? Solakkuuden salaisuus saattaa pian löytyä myös pistoksista.

Yhdysvaltalainen asiantuntijapaneeli esittää hyväksyttäväksi kaksoisleuan rasvakertymien poistamiseen erityistä, deoksikoolihappoa sisältävää valmistetta paikallisina ruiskeina. Yhdysvalloissa ruiske alentaisi todennäköisesti toimenpiteen kustannuksia, sillä leuan rasvaimu saattaa maksaa 2 700–5 100 dollaria (2500–4700 euroa).

Suomalaisasiantuntija näkee pistosten edut, mutta varoittaa riskeistä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Erilaisia rasvanliuotuspistoksia on käytetty jo vuosien ajan myös Suomessa, plastiikkakirurgian erikoislääkäri Timo Pakkanen sanoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Yleisin näistä, fosfatidylkoliini on Suomessakin ollut pitkään käytössä, mutta sen ongelmat johtivat aineen käyttökieltoon täällä sekä useimmissa Euroopan maissa. Yhdysvalloissa on ollut lukuisia aineita laittomasti käytössä ja siellä on tullut katastrofeja kun näitä ”salaisia reseptejä” on pistetty potilaisiin. Tiettävästi pistokset sisälsivät viemärinavausaineista lähtien vaikka mitä.

Täyteaineita "partureiden takahuoneista"

Timo Pakkanen ymmärtää, että erilaisiin esteettisen kirurgian hoitokokeiluihin liittyy kovaa kysyntää erityisesti Yhdysvalloissa, samoin paljon taloudellisia intressejä. Ulkonäköpaineet ovat kovat.

Rasvaimun korvaavat pistokset kirurgi sinällään toivottaa tervetulleiksi toimenpiteiksi.

– Injektioilla tulee epäilemättä olemaan oma käyttöalueensa rasvanpoistossa. Se, että aineelle on lupa, ei kuitenkaan vielä tarkoita turvallisuutta. Koska näihin liittyy edelleenkin ongelmana kova turvotus ja aineen vaikutuksen tarkan säädeltävyyden puuttuminen, aineen pistäjältä vaaditaan hyvä koulutus ja perehtyneisyys asiaan, kyky valita hoitoon soveltuvat potilaat sekä kyky hoitaa komplikaatiot, Pakkanen huomauttaa.

– Tältä osin näkisin meillä asiassa samoja vaaroja kuin jo nyt esimerkiksi täyteaineiden pistelyssä parturien takahuoneissa.

Korvaavatko pistokset leikkaukset?

Plastiikkakirurgi Timo Pakkanen näkee, että erilaisten pistos- ja laitehoitojen suosion voimakas kasvu on ollut nähtävissä jo parinkymmenen vuoden ajan, samalla raskaamman leikkauskirurgian määrä on pysynyt kokonaismarkkinan kasvusta melko ennallaan.

– Otsankohotusleikkausten tarve on botuliinitoksiinin tulon myötä jopa laskenut. On mielestäni hyvä asia, että plastiikkakirurgilla on käytössään myös nämä ”kevythoito” -mahdollisuudet, jotka soveltuvat osalle potilaista leikkaushoidon vaihtoehtona tai mahdollisesti viivästyttämään kirurgisen hoidon tarvetta. En silti usko, että tällainen vaikuttaa kirurgian hintoihin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla