Toimittaja Hilla Blomberg suhtautui pitkään kaikkiin kropan muokkausleikkauksiin epäillen. Mutta kuinkas sitten kävikään: isorintainen Hilla päätyi leikkauspöydälle.

Yleisradion toimittaja, Aamusydämellä-ohjelman juontaja Hilla Blomberg on kärsinyt lastensa syntymän jälkeen isoista rinnoista, burnoutista ja erosta.

Kaikista on selvitty. Rinnoistakin. Vaikka ne ovat vääntäneet ryhtiä kumaraan, aiheuttaneet urheilulliselle tinnitystä ja ikäviä niskavaivoja.

Muutama vuosi sitten Hilla oli jälleen kerran fysioterapeutin käsittelyssä. Niska oli jumissa. Taas.

– Fysioterapeutti ehdotti minulle rintojen pienennysleikkausta. Ensin ajattelin, että en lähde sellaiseen, että olkoot mitä ovat. Olin imettänyt molempia tyttäriäni vuoden ja olen jo sitä ennen aika ajoin kärsinyt isoista rinnoista. Ne hävettivät minua. Pidin ne piilossa.

Hilla on aina suhtautunut erilaisiin ruumiinmuokkausleikkauksiin epäillen. Hän uskaltaa vanheta omana itsenään eikä tarvitse kirurgin veistä pönkittämään itsetuntoaan. Niin hän luuli.

Niskavaivat helpottivat

Ajatus rintojen pienentämisestä jäi kuitenkin muhimaan.

– Kun työterveyslääkärikin ehdotti sitä ihan lääketieteellisestä syystä, ajattelin, että mikäs ettei. Niin, minähän en suurentanut niitä, vaan pienensin.

Koska leikkaus tehtiin terveydellisistä syistä, se tehtiin julkisella puolella. Hilla suostui mielihyvin odottamaan jonossa puoli vuotta. Hänen tilanteensa ei ollut kuolemanvakava eikä leikkauksella ollut kiirettä.

– Leikkaava lääkäri kyllä sanoi minulle hauskasti, että kun rinnat pienenevät, tulee maha paremmin esille. Sanoin, että sen koetan ratkaista omin voimin.

Leikkauksesta on nyt kolmisen vuotta.

– Toivuin nopeasti ja olen erittäin tyytyväinen. Sain itsetuntoa ja vaatteetkin istuivat paremmin. Rinnoista tuli oikein hyvät. Myös niskavaivat ovat helpottaneet.

 

Vierailija

Ylen juontaja pienennytti rintansa – "ne hävettivät minua"

Vierailija 24.02.2015 klo 14:12 Kannattaako leikata rinnat, jos vatsassakin laihdutettavaa? Rinnat pienenee kyllä kiinteytyessä. Sitten jos on tee-pussit jäljellä voi miettiä leikkausta, mutta sehän olisi vain kosmeettinen leikkaus ja menisi omasta pussista. Julkisella puolella rintojen pienennysleikkaukseen on painoraja, jos on ylipainoa pitää laihduttaa ennen kuin leikkaukseen edes pääsee.
Lue kommentti
Vierailija

Ylen juontaja pienennytti rintansa – "ne hävettivät minua"

Tuo on hieman samaa kuin sanoisi masentuneelle että otappa itseäsi niskasta ja piristy. Kaikki on yksilöllistä, tunneseikat varsinkin. Vaikka miten teitä joitakin ärsyttää rintojen pienennykset, niin vain rintojen omistaja itse tuntee haitan ja joutuu elämään rintojensa kanssa. En ole muuten rintojen leikkauksia vastaan, mutta normaalikokoisten ja terveiden rintojen silikonisuurennukset eivät mene järkeeni. Sillekään ei mahda mitään, jokainen päättää itse.
Lue kommentti

Aurinkovoide suojaa, mutta vain jos sitä levittää reilulla kädellä. Vain harva käyttää voidetta riittävästi.

1. Heijastaa ja imee säteet

Aurinkovoiteissa käytetään fysikaalista tai kemiallista suojaa tai molempia. Fysikaalinen suoja heijastaa UV-säteilyä pois iholta, kemiallinen imee säteet itseensä.

Voiteet auttavat ehkäisemään ihon palamista ja aurinkokeratoosia, josta voi kehittyä okasolusyöpä. Suojavoiteiden käytön on osoitettu vähentävän myös melanoomaa.

2. Suojakertoimet liioittelevat

Suojakerroin määrittää, kuinka hyvin voide suojaa auringon UVB-säteiltä ja kauanko auringossa voi oleilla palamatta. Esimerkiksi suojakerroin 15 tarkoittaa, että auringossa voi olla palamatta 15 kertaa pidempään kuin ilman suojaa. Moni levittää voidetta kuitenkin vain murto-osan siitä määrästä, jolla suojakerroin on laskettu, eikä lisää voidetta iholle tarpeeksi usein.

3. Kerroin vähintään 30

Suojakertoimen on hyvä olla vähintään 30 vartalolle ja 50 kasvoille. Tarkista purkin kyljestä, että voide suojaa sekä UVA- että UVB- säteilyltä.

4. Pihistelemättä paras

Riittävä määrä voidetta vartalon iholle on oman kourallisen verran ja kasvoille teelusikallinen, mielellään puoli tuntia ennen ulos menoa. 

5. Älä tuudittaudu

Mikään voide ei suojaa täydellisesti UV-säteiltä. Eliniän aikana karttuva aurinkoaltistus lisää ihosyöpien riskiä. Auringossa kannattaa siis oleilla maltillisesti, eikä paahtaa itseään ylenpalttisesti aurinkovoiteen turvin. Muista, että aurinkoisesta säästä voi nauttia myös varjossa.

Asiantuntijana syöpätautien erikoislääkäri Meri-Sisko Vuoristo.

Artikkeli on julkaistu ET-lehden numerossa 7/2017.

Melanooma on nopeimmin yleistyvä syöpä Suomessa. ET-lehden omalääkäri Risto Laitila neuvoo, missä tilanteissa ihomuutoksia kannattaa mennä näyttämään lääkärille. 

Täältä näet kaikki aiemmat Riston vastaanotolla -videosarjan osat.

Aiemmissa jaksoissa aiheina ovat olleet esimerkiksi: