Yhä iäkkäämmät suomalaiset hakeutuvat kauneusleikkauksiin. 70-vuotiaat ajattelevat, että elämää voi olla edessä 30 vuotta. Lue, mitkä ovat yleisimmät leikkaukset.

Kauneusleikkauksiin hakeutuu Suomessa aiempaa iäkkäämpää väkeä.
Vanhimmat kasvojenkohotuspotilaat ovat yli 80-vuotiaita.

– Yläluomileikkauksen olen tehnyt yli 100-vuotiaallekin. Tytär toi hänet vanhainkodista, koska yläluomet liimautuivat joka yö ikävästi poskiin, kertoo plastiikkakirurgi Jukka Kostiainen Mehiläiseltä.

Aiemmin kasvojenkohotuspotilaat olivat noin 55-vuotiaita, mutta nyt leikkauksia tehdään aiempaa enemmän parikymmentä vuotta vanhemmillekin.

– 70-vuotiaat potilaat ajattelevat, että edessä voi olla yli 30 vuotta elämää.

Kasvot kuntoon

Iäkkäämpien kauneusleikkaukset painottuvat kasvojen nuorekkuuden säilyttämiseen. Viiden yleisimmän operaation joukossa on sekä naisilla että miehillä yläluomileikkaus, rasvansiirto kasvoihin ja kasvojenkohotus, arvioidaan Sairaala Siluetista. Myös Mehiläisessä toimenpiteet kasvojen alueelle ovat yleisimpiä. 

– Viime aikoina erilaisten kevythoitojen, kuten botuliini-, täyteaine- ja laitehoitojen osuus on noussut, arvioi plastiikkakirurgian erikoislääkäri Timo Pakkanen Sairaala Siluetista.

Mehiläisessäkin on huomattu pistoshoitojen kysynnän kasvu yli 55-vuotiaiden asiakkaiden keskuudessa.

Eihän kukaan huomaa?

Iäkkäämmät asiakkaat suhtautuvat ympäristön paineisiin edelleen nuoria konservatiivisemmin. 

– He haluavat pitää leikkaukset omana tietonaan ja toivovat, ettei kukaan huomaa heidän käyneen kauneusleikkauksessa. Kohteliaisuudet virkistyneestä olemuksesta kuitenkin lämmittävät, arvioi Kostiainen.

Myös Pakkanen uskoo ulkonäkömuutosten olevan pääasiassa huomaamattomia.

– Sivullinen huomaa hyvän leikkaustuloksen lähinnä piristyneenä ja levänneenä olemuksena.

Ylen juontaja pienennytti rintansa –
"ne hävettivät minua"

Rintaleikkauksia miehillekin

Rintaleikkaukset eivät ole naisten yksinoikeus. Rintojen pienennysleikkauksia tehdään myös miehille, kerrotaan Mehiläisestä. Pääosin myös miesten kauneusleikkaukset keskittyvät kasvojen alueelle.

Naisista poiketen yli 55-vuotiaiden miesten viiden yleisimmän leikkauksen listalla on hiustensiirto ja nenäleikkaukset, kertoo Timo Pakkanen Siluetista.

Vierailija

Onko tämä totta? Yli 80-vuotiaat hakeutuvat kauneusleikkauksiin Suomessa

Olen yli 70 vuotias ja minulle tehtiin kasvojen kohotusleikkaus terveydellisistä syistä. Suurin kriteeri oli elämänlaadun kohottaminen. Jos elän vielä kymmenen vuotta niin elämänlaadun parannuttua voin jättää kokonaan pois tai ainakin pienentää masennuslääkkeiden syöntiä. Asuin leskenä monta vuotta mutta nyt olen löytänyt uuden kumppanin ja olemme kohta olleet naimisissa 2 vuotta. Kenties leikkaukset ovat olleet ulkonäölle hyväksi.
Lue kommentti

Aurinkovoide suojaa, mutta vain jos sitä levittää reilulla kädellä. Vain harva käyttää voidetta riittävästi.

1. Heijastaa ja imee säteet

Aurinkovoiteissa käytetään fysikaalista tai kemiallista suojaa tai molempia. Fysikaalinen suoja heijastaa UV-säteilyä pois iholta, kemiallinen imee säteet itseensä.

Voiteet auttavat ehkäisemään ihon palamista ja aurinkokeratoosia, josta voi kehittyä okasolusyöpä. Suojavoiteiden käytön on osoitettu vähentävän myös melanoomaa.

2. Suojakertoimet liioittelevat

Suojakerroin määrittää, kuinka hyvin voide suojaa auringon UVB-säteiltä ja kauanko auringossa voi oleilla palamatta. Esimerkiksi suojakerroin 15 tarkoittaa, että auringossa voi olla palamatta 15 kertaa pidempään kuin ilman suojaa. Moni levittää voidetta kuitenkin vain murto-osan siitä määrästä, jolla suojakerroin on laskettu, eikä lisää voidetta iholle tarpeeksi usein.

3. Kerroin vähintään 30

Suojakertoimen on hyvä olla vähintään 30 vartalolle ja 50 kasvoille. Tarkista purkin kyljestä, että voide suojaa sekä UVA- että UVB- säteilyltä.

4. Pihistelemättä paras

Riittävä määrä voidetta vartalon iholle on oman kourallisen verran ja kasvoille teelusikallinen, mielellään puoli tuntia ennen ulos menoa. 

5. Älä tuudittaudu

Mikään voide ei suojaa täydellisesti UV-säteiltä. Eliniän aikana karttuva aurinkoaltistus lisää ihosyöpien riskiä. Auringossa kannattaa siis oleilla maltillisesti, eikä paahtaa itseään ylenpalttisesti aurinkovoiteen turvin. Muista, että aurinkoisesta säästä voi nauttia myös varjossa.

Asiantuntijana syöpätautien erikoislääkäri Meri-Sisko Vuoristo.

Artikkeli on julkaistu ET-lehden numerossa 7/2017.

Melanooma on nopeimmin yleistyvä syöpä Suomessa. ET-lehden omalääkäri Risto Laitila neuvoo, missä tilanteissa ihomuutoksia kannattaa mennä näyttämään lääkärille. 

Täältä näet kaikki aiemmat Riston vastaanotolla -videosarjan osat.

Aiemmissa jaksoissa aiheina ovat olleet esimerkiksi: