Pitkäaikaisen kivun hoitoon suositellaan ensisijaisesti lääkkeettömiä hoitoja. Näin linjaa uusi kivun hoidon Käypä hoito -suositus.

Miten kivun kourissa oleva potilas pystyy motivoitumaan hoitoon, joka ei ehkä tuo hänelle täydellistä helpotusta eikä lievitystäkään ihan heti?

–  Suhtautumisessa on suuria eroja. Moni odottaa helpointa tarjolla olevaa konstia, joka on yleensä lääke, ja toki kivun hoidon alussa joudutaan usein käyttämään lääkkeitä. Mutta jos potilaalla on pitkäaikainen kipu, sen hoito perustuu hyvään hoitosuhteeseen, jossa voidaan rauhassa selvittää, miten eri tavoin kipua voidaan lievittää ilman lääkkeitäkin. Yleensä potilaan motivaatio kasvaa sitä mukaa, kun tieto lisääntyy, sanoo LT, professori Pekka Mäntyselkä, Käypä hoito -suosituksen työryhmän puheenjohtaja.

Hyvän hoitosuhteen syntyminen vaatii aikaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Vastaanottotilanteessa on tärkeää varmistaa, että potilaan kipuongelma, näkemykset ja tavoitteet on ymmärretty. Yksilölliseen ohjauksen tulee panostaa jokaisella vastaanottokäynnillä. Terveydenhuollon ammattilaisen on hyvä tukea potilaan aktiivisuutta, pystyvyyttä, vastuuta ja rauhallista suhtautumista kipuun, sanoo Pekka Mäntyselkä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

"Moni odottaa helpointa tarjolla olevaa konstia."

Selkä- ja nivelkivut tavallisimpia

Käypä hoito -suosituksessa linjataan muiden kuin syöpäkipujen hoitoa. Eniten kipuja suomalaisille aiheuttavat tuki- ja liikuntaelinsairaudet. Niiden osuus terveyskeskus- ja työterveyshuoltokäynneistä on noin 20 prosenttia. Pitkäaikaisia kipuja aiheuttavat myös fibromyalgia ja hermovauriot.

Suosittelemme: Näin hoidat alaselkäkipua

Lääkkeettömiä hoitoja ovat muun muassa liikunta, terapeuttinen harjoittelu, kylmä- ja lämpöhoito sekä TNS-hoito. TNS eli transkutaaninen hermostimulaatio on hoito, jossa kipua viestittäviä ääreishermoja ärsytetään sähköllä. Tämä estää kipuärsykkeiden etenemistä aivoihin.

– Lisäksi kognitiivis-behavioraaliset terapiat voivat auttaa kivunhallintamenetelmien oppimisessa, vaikka ne eivät itse kipua poistaisikaan, Mäntyselkä kertoo.

Opioidia vain erikoistilanteissa

Iholle levitettävät tulehduskipulääkevoiteet  tai -geelit ovat hyvä ja turvallinen vaihtoehto esimerkiksi pienten nivelten kivuissa. Usein kivun hoitoon tarvitaan myös suun kautta otettavia lääkkeitä, lähinnä parasetamolia ja tulehduskipulääkkeitä. Jos näiden teho ei riitä, niihin voidaan yhdistää esimerkiksi hankalassa nivelrikkokivussa mieto opioidi, erikoistilanteissa vahvakin opioidi. Tällöin hoidon aloitus suositellaan tehtäväksi kivun hoitoon erikoistuneessa yksikössä.

Lue lisää: 10 virhekäsitystä kipulääkkeistä!

– Opioidilääkitys aloitetaan vain säännöllisessä pitkäaikaisessa hoitosuhteessa, ei ennestään tuntemattomalle potilaalle eikä päivystyksessä. Opioidilääkityksen harkitsematon aloitus ja käyttö pitkäaikaiseen kipuun voi altistaa potilaan pitkäaikaiskäytön haitoille, kuten sietokyvyn kehittymiselle, väärinkäytölle ja hormonaalisille vaikutuksille, Mäntyselkä sanoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla