Eläkeikäisten koiranomistajien joukosta löytyvät onnellisimmat suomalaiset. Koira tekee hyvää omistajan terveydelle monella tavalla. Mutta kannattaako ikäihmisen hankkia omaa murrea?

1. Millaisia terveysvaikutuksia koirilla on?

Fyysisen toimintakyvyn kannalta olisi tärkeää liikkua ainakin puoli tuntia päivässä. Koiran kanssa tavoite täyttyy helposti vähintään kaksinkertaisesti. Runsas liikunta vähentää sydäntautiriskiä sekä laskee verenpainetta ja veren rasva-arvoja. Jos koiran kanssa alkaa harrastaa hengästyttävää liikuntaa, kuten agilitya tai jäljestämistä, terveyshyödyt lisääntyvät.

Eläinten terveysvaikutuksista kertoo pysäyttävä tilastotieto: lemmikkieläinten ansiosta vanhusten lääkärissäkäyntien määrä vähenee jopa 20 prosentilla.

2. Parantaako koira mielialaa?

Koira tekee hyvää henkiselle hyvinvoinnille. Laajan tutkimuksen mukaan onnellisin ihminen on 65–74-vuotias koiranomistaja.
Syitä on monia. Unettomuus on lemmikin omistajilla harvinaisempaa kuin muilla. Olo on muutenkin iloinen, sillä eläimen seura kasvattaa esimerkiksi dopamiinin, beeta-endorfiinien ja oksitosiinin eritystä verenkiertoon. Sen ansiosta koira lievittää tehokkaasti masennusta ja poistaa yksinäisyyden tunnetta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Lemmikki voi toimia hyvänä välineenä tutustua uusiin ihmisiin – asia, jonka jokainen koirapuistoissa aikaa viettänyt tietää. Dementiapotilaiden hoidossa on huomattu, että eläimen läsnäolo rauhoittaa ahdistuneita potilaita. Lemmikki voi saada myös potilaan verenpaineen alenemaan ja pulssin rauhoittumaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

3. Minkälainen koira kannattaisi valita?

Koiran pitää olla kooltaan sellainen, että sen kanssa pärjää. 60-kiloisen koiran ei tarvitse talviliukkailla paljon remmiä nykäistä, kun taluttaja on nurin.

Pieni koko ei automaattisesti tarkoita, että koiralle riittäisivät lyhyet lenkit. Esimerkiksi lelukoiran näköinen länsiylämaanterrieri vaatii runsaasti liikuntaa päivittäin.

Myös koiran luonnetta on hyvä miettiä. Koirarodut on jaettu kymmeneen ryhmään koirien käyttötarkoituksen mukaan. Helpoimpia ovat seurakoirat, ja niitäkin on erikokoisia. Turkin hoitoon ja muuhunkin koiraan liittyvään puuhaan kannattaa perehtyä etukäteen. Toisille koirille riittää karvan nyppiminen silloin tällöin, toiset vaativat päivittäistä harjaamista.

4. Suostuvatko kasvattajat myymään koiraa ikäihmiselle?

Suomessa rekisteröidään noin 50 000 rotukoiraa vuosittain. Kennelliittoon omistajailmoituksen tehneistä henkilöistä reilut 4 000 on yli 60-vuotiaita. Moni kasvattaja ainakin miettii tarkkaan koiran myymistä, jos ostaja on hyvin iäkäs. Näin on erityisesti silloin, jos kyseessä on paljon liikuntaa vaativa koirarotu.

Hyväkuntoisen ikäihmisenkin kannattaa muistaa, että koirakaveri kulkee rinnalla yli kymmenen vuotta. Vaikka pitkät lenkit onnistuisivat hyvin 75-vuotiaana, tilanne voi olla toinen, kun ikä alkaa lähestyä yhdeksääkymppiä.

Tukiverkosto on aina hyvä olla. Koirasta on huolehdittava koko ajan ja se on ulkoilutettava joka päivä.

Aina koiraa ei ole pakko hankkia itse. Koirakummina koiran seurasta voi nauttia ilman pitkäaikaista sitoutumista. Kummiksi voi ilmoittautua asiaan erikoistuneissa yhdistyksissä. Lisäksi voi tiedustella, löytyisikö lähipiiristä koiraa, josta saisi satunnaisen seuralaisen ja lenkkikaverin.

Lue lisää: Mikä koira sopii ikäihmiselle?

5. Voiko koiraihmiseksi oppia?

Koiran kouluttamisessa on omat niksinsä, mutta vanhemmallakin iällä oppii. Kouluttamisen alkuun pääsee, kun muistaa, että koiraa pitää kehua ja palkita aina kun se on onnistunut. Kiitos pitää antaa heti. Koira ei enää vartin päästä ymmärrä, miksi se saa herkkupalan.

Koirakoulut ja -seurat järjestävät pentukursseja. Ne ovat hyviä paikkoja opetella koiran kouluttamisen perustaitoja. Oppimista voi jatkaa esimerkiksi tottelevaisuuskoulutuksessa, tokossa. Koulutus parantaa ohjaajan ja koiran yhteistyötä ja opettaa oikeanlaista koirankäsittelytaitoa.

6. Kuinka paljon koira ja sen ylläpito maksavat?

Rotukoiran hinta on noin 1000 euroa, usein vähän enemmänkin. Sen jälkeen koiran kustannukset koostuvat lähinnä ruuasta, mahdollisesta vakuutuksesta ja eläinlääkärikuluista, joista jälkimmäisten määrää on vaikea arvioida. Karkea arvio on, että kaikkineen koiran ylläpito maksaa keskimäärin 700-2000 euroa vuodessa.

7. Entä jos koirasta ei enää jaksa huolehtia? Mistä uusi koti? 

Lemmikistä luopuminen on surullista, mutta joskus vaihtoehtoa ei ole. Kun omistajan askel ei enää nouse samaa tahtia koiran kanssa, on armeliasta päästää eläin uuteen kotiin, jossa sen kanssa jaksetaan telmiä ja lenkkeillä.

Rotukoiran omistajan ensimmäinen vaihtoehto on ottaa yhteyttä samaan kenneliin, josta koira on hankittu. Koiran kasvattajilla on yleensä laaja kontaktiverkko, joka helpottaa uuden kodin löytämistä. Sekarotuisen tai rekisteröimättömän koiran omistajalla ei vastaavaa tukea ole.

Kasvattajasta ei ole aina apua. Silloin neuvoa voi kysyä lemmikkien uudelleensijoitukseen erikoistuneesta yhdistyksestä. Niitä on Suomessa useita.

Koko maassa toimivan Kodinvaihtajat ry:n periaatteena on, että yhdistyksen asiantuntijat haastattelevat aluksi eläimestä luopuvan henkilön ja laativat hänen kanssaan koirasta kodinetsintäilmoituksen yhdistyksen nettisivuille. Yhdistyksen edustaja myös haastattelee koirasta kiinnostuneet ihmiset, ja yhdessä entisen omistajan kanssa valitsee koiralle parhaan mahdollisen uuden kodin.

Koirasta luopumisesta on syytä tehdä kirjallinen sopimus. Rekisteröidyn koiran omistajanvaihdos on ilmoitettava Kennelliittoon.

Lähteet: Kennelliitto, Hyvää elämää koiran kanssa -opas, Koiramme-lehti, etlehti.fi

Artikkeli on julkaistu ET Terveys -lehden numerossa 2/2017.

Tytteli

Mimulta kuoli koira reilut vuosi sitten oli jo 14 v ja sairas joten nyt on tyolla maalla rodopensaan alla . Päätin etten enää koiraa huoli, mutta kuinkas kävi. Nyt minulla on ihana kultsi 5 kk ja olen tosi iloinen ja onnellinen kun kuitenkin koiran otin. Mietityttihän se kun olen jo  70 vähän yli . Kuitenkin olen perusterve ja jaksan lenkkeillä ja opettaa koiralleni käytöstapoja ym. Käytiin pentukoirakouluakin perus oppien oppimiseksi. kyllä on mukavaa kun on jotain iloa elämässä,olkoonkin vaikka vain märkä pusu jota et aina niin tahtoiskaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla