Siedätys on tehokas keino koivuallergian lieventämiseen, ja nyt hoito helpottuu entisestään, kun pistoksia ei enää tarvita.

Tähän asti koivuallergian siedätyshoito on annettu pistoksina, mutta marraskuun alusta käyttöön on saatu kielenalusliuos.

– Moni on lykännyt siedätyshoitoa, koska se on tähän asti tehty pistoshoitona. Allergikot todella hyötyvät siedätyshoidosta: se tuo helpotusta keväiseen siitepölykauteen ja lisää merkittävästi elämänlaatua vähentämällä silmä-, nenä- ja keuhko-oireita. Allergikot ovat astman riskiryhmää, mutta siedätyshoidon myötä astman puhkeamisriski pienenee puoleen, sanoo lastentautien ja allergologian erikoislääkäri Péter Csonka Terveystalosta.

Siedätyshoito onnistuu nyt kotioloissa

Koivuallergiasta kärsii noin 15 prosenttia suomalaisista. Siedätyshoitoon päästäkseen on käytävä ensin allergiatutkimuksissa. Ensimmäinen hoitokerta toteutetaan lääkärin vastaanotolla, mutta sen jälkeen potilas jatkaa liuoksen ottamista joka päivä kotonaan. Hoito aloitetaan tammikuussa ja sitä jatketaan koko kevään toukokuuhun saakka, kolmena vuotena peräkkäin. Oireet helpottuvat selvästi jo toisena hoitovuonna.

Lähde: Terveystalo

Aurinkovoide suojaa, mutta vain jos sitä levittää reilulla kädellä. Vain harva käyttää voidetta riittävästi.

1. Heijastaa ja imee säteet

Aurinkovoiteissa käytetään fysikaalista tai kemiallista suojaa tai molempia. Fysikaalinen suoja heijastaa UV-säteilyä pois iholta, kemiallinen imee säteet itseensä.

Voiteet auttavat ehkäisemään ihon palamista ja aurinkokeratoosia, josta voi kehittyä okasolusyöpä. Suojavoiteiden käytön on osoitettu vähentävän myös melanoomaa.

2. Suojakertoimet liioittelevat

Suojakerroin määrittää, kuinka hyvin voide suojaa auringon UVB-säteiltä ja kauanko auringossa voi oleilla palamatta. Esimerkiksi suojakerroin 15 tarkoittaa, että auringossa voi olla palamatta 15 kertaa pidempään kuin ilman suojaa. Moni levittää voidetta kuitenkin vain murto-osan siitä määrästä, jolla suojakerroin on laskettu, eikä lisää voidetta iholle tarpeeksi usein.

3. Kerroin vähintään 30

Suojakertoimen on hyvä olla vähintään 30 vartalolle ja 50 kasvoille. Tarkista purkin kyljestä, että voide suojaa sekä UVA- että UVB- säteilyltä.

4. Pihistelemättä paras

Riittävä määrä voidetta vartalon iholle on oman kourallisen verran ja kasvoille teelusikallinen, mielellään puoli tuntia ennen ulos menoa. 

5. Älä tuudittaudu

Mikään voide ei suojaa täydellisesti UV-säteiltä. Eliniän aikana karttuva aurinkoaltistus lisää ihosyöpien riskiä. Auringossa kannattaa siis oleilla maltillisesti, eikä paahtaa itseään ylenpalttisesti aurinkovoiteen turvin. Muista, että aurinkoisesta säästä voi nauttia myös varjossa.

Asiantuntijana syöpätautien erikoislääkäri Meri-Sisko Vuoristo.

Artikkeli on julkaistu ET-lehden numerossa 7/2017.

Melanooma on nopeimmin yleistyvä syöpä Suomessa. ET-lehden omalääkäri Risto Laitila neuvoo, missä tilanteissa ihomuutoksia kannattaa mennä näyttämään lääkärille. 

Täältä näet kaikki aiemmat Riston vastaanotolla -videosarjan osat.

Aiemmissa jaksoissa aiheina ovat olleet esimerkiksi: