Marevan on yleisin verenohennuslääke, mutta sen rinnalle on tullut uudella tavalla vaikuttavia lääkkeitä. Kenelle ne sopivat? Kuka tarvitsee veren hyytymisen estohoitoa?

Mitkä ovat vanhan hyytymisenestolääke Marevanin hyödyt? Kenelle lääke sopii?

Marevan on tehokas lääke siksi, että se estää verihyytymien kasvua ja katkaisee ikään kuin taudin etenemisen. Hyytymisen estohoitoa tarvitsevat esimerkiksi ne, joilla on ollut laskimo- tai keuhkoveritulppa. Marevanin ansiosta elimistön oma korjaava järjestelmä pääsee siivoamaan tarpeettomat hyytymät ilman kohtalokkaita seurauksia.
Eteisvärinäpotilaan aivohalvausriskiä Marevan-hoito pienentää kahdella kolmasosalla. Harvalla lääkkeellä on näin hyvä teho.

Millaisia ovat Marevanin huonot puolet?

Lääkkeelle ei ole vakioannosta. Se tarkoittaa käytännössä sitä, että kunkin potilaan kohdalla on tasapainoiltava riittävän vaikutuksen ja liiallisen vaikutuksen välillä.
Marevanilla on myös lukuisia yhteisvaikutuksia muiden lääkkeiden ja luontaistuotteiden kanssa. Tummanvihreiden kasvisten sisältämä K-vitamiini taas on Marevanin vastavaikuttaja. Marevanin kanssa ei siis voi syödä ihan mitä huvittaa. Toisaalta Marevanin K-vitamiinisidoksessa on hyväkin puolensa: jos Marevania käyttävä potilas joutuisi äkkiseltään vaikkapa leikkauspöydälle, Marevanin vaikutus saadaan kumottua nopeasti ja helposti.

Varo vihreitä ruokia, jos syöt näitä lääkkeitä

Ovatko uutuudet Marevania turvallisempia?

Aivan näin ei voi sanoa. Tosin apiksabaani, dabigatraani ja rivaroksabaani ovat tehokkaampia ja turvallisempiakin silloin, jos Marevan-hoito on sujunut huonosti ja INR-arvo heittelehtinyt. Lisäksi harvinaisen aivoverenvuodon riski on uusilla lääkkeillä hieman pienempi kuin Marevanilla.
Toisaalta on muistettava, että käyttökokemukset uusista hyytymislääkkeistä ovat yhä rajallisia.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Millaisia terveyshaittoja uusista hyytymisenestolääkkeistä voi olla?

Uutuuslääkkeiden kohdalla hyytymisen eston kumoaminen on Marevania vaikeampaa. Jos potilas joutuu yllättäen vaikkapa tapaturmaan ja leikkauspöydälle, verenvuotoriski on usein suurempi uudenlaisen hyytymislääkkeen käyttäjällä kuin Marevan-potilaalla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Pitääkö tehdä jotakin, jos edessä on teko­nivelleikkaus?

Siinä tapauksessa uudenlainen hyytymisen­estolääke keskeytetään 1–4 vuorokautta ennen leikkausta. Tauon pituuteen vaikuttavat käytetty lääke, munuaisten toiminta ja suunnitellun leikkauksen suuruus. Jos aivohalvauksen riski eteisvärinäpotilaalla on niin suuri, ettei lääkettä voida panna tauolle, potilaalle annetaan ennen leik­kausta lyhytvaikutteista hepariinia pistoksina.

Milloin kannattaa harkita Marevanin vaihtoa uudenlaiseen hyytymislääkkeeseen?

Jos INR-arvot heittelehtivät jatkuvasti yli tai alle viitearvojen. Silloin mennään vuoristorataa: Marevan on milloin ali-, milloin ylitehoinen.
Jos Marevanin kanssa ei ole ollut mitään ongelmia, niin miksi vaihtaa halpa, hyvin tutkittu ja kelpo lääke helpompaan mutta kalliimpaan?
Vaikea munuaisten vajaatoiminta on este uusien lääkkeiden käytölle. Uutuuslääkkeet eivät myöskään sovi tekoläppäpotilaille.

Asiantuntijana Sydänliiton ylilääkäri Mikko Syvänne.

ET:n asiantuntijat vastaavat lääketieteen, liikunnan, ravitsemuksen ja seksuaaliterveyden sekä perinnönjakoon liittyviin kysymyksiin. Lähetä kysymyksesi täältä.

Lumilintu

..ja jos viettää osan vuodesta ulkomailla on pakko vaihtaa korvaavaan lääkkeeseen. Siellä kun ei niin vain viikottain verikokeissa käydä. Ei ainakaan Amerikassa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla