Sain ienverenvuotoa ja sitten suuhuni levisi paha maku. Marssin hammaslääkäriin, joka kertoi, että minulla on parodontiitti.

Mitä kummaa tällainen parodontiitti-iensairaus tarkoittaa, dosentti Susanna Paju?

Et ole ienongelminesi yksin, sillä reilusti yli puolet suomalaisista aikuisista potee hampaiden kiinnityskudostautia, parodontiittia – moni tietämättään. Parodontiitissa hampaiden kiinnityskudokset alkavat tuhoutua ja ientaskut syventyä.

Usein ensimmäinen oire on verenvuoto ikenistä, mutta aina oireita ei ole, ja tauti saa edetä jopa siihen pisteeseen, että hampaat alkavat heilua. Parodontiitin syynä ovat tietyt suubakteerilajit.

Parodontiittiin ei ole parantavaa hoitoa, mutta hyvä uutinen on sen sijaan se, että huolellisella hampaiden harjauksella ja hammasvälien jokailtaisella puhdistuksella tauti usein pysähtyy. Ensiksi tarvitaan kuitenkin hammaslääkärin tai suuhygienistin hoitoa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Ota hoito-ohjeet visusti onkeesi, sillä parodontiitilla on ikävä maine myös sydänsairaiden parissa. Huonokuntoisten ikenien kautta pääsee livahtamaan verenkiertoon suubakteereja, jotka saattavat vaikuttaa jopa sydän- ja aivoinfarktien sekä muiden valtimotautien syntyyn.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Asiantuntijana toimi dosentti Susanna Paju Helsingin yliopistosta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla