Ecuadorilainen lähihoitaja David:

Musiikin avulla David Renoso oppi suomen kielen. Nyt hän toivoo, että hänen kotimaansa musiikki saisi suomalaiset tanssimaan.

Mitä puistoissa voi tehdä? Entäpä vanhainkodissa?

No, tietysti tanssia!

Sitä mieltä on lähihoitajaopiskelija David Reinoso. Hän kantaa usein cd-soittimen mukanaan puistoon ja pistää tanssiksi. Yleensä ihmiset ensin kummastelevat, mutta parhaimmillaan he tulevat mukaan liikkumaan.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kun David viisi vuotta sitten muutti rakkauden perässä Ecuadorista Suomeen, yhden kotimaansa tavan hän päätti säilyttää, salsan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Ecuadorissa kaikki tanssivat, isä, äiti, sukulaiset. Siksi en osaa luopua salsasta, se on osa minua.

Joulukuussa lähihoitajaksi valmistuva David on työskennellyt opiskelujen alusta asti vanhusten kotihoitoyksikössä.

"Salsa ei katso ikää, se sopii ­kaikille."

– Tanssin myös asiakkaille, he rakastavat sitä. Salsa ei katso ikää, se sopii ­kaikille. Tanssiessa jokainen voi tuntea ­itsensä vapaaksi, niin minäkin tunnen, ­David hehkuttaa.

Näissä paikoissa David viihtyy x 5

 1. Turvalliset puistot
  Suomalaisten pitäisi olla ylpeämpiä puistoistaan, niitä riittää ja ne ovat viihtyisiä. Puistoissa ei tarvitse pelätä. Mielestäni Suomessa ehdottomasti parasta on turvallisuus. Täällä voi viettää aikaa huolettomasti.
  Käyn usein jossain kotini lähipuistoista, mutta erityisesti pidän paikoista, joissa pääsen veden äärelle. Veräjänmäessä, Vantaanjoen rannalla sijaitseva Pikkukoski on todella kiva paikka. Sen hiekkarannalla on mukava tanssia ja nauttia kesäpäivästä.
  → Pikkukoskelle pääsee bussilla 65A. Netin hakukoneista saa lisätietoa hakusanalla ’pikkukoski’
 2. Rakkaita makuja
  Teen itse aika usein ruokaa, ja kun koti-ikävä iskee, koetan tehdä ecuadorilaisia ruokia, kuten cevicheä. Käyn ostoksilla Helsingin Hakaniemen etnisessä ruokakaupassa Vii-­Voanissa. Sieltä löydän tuttuja mausteita, keittobanaaneja ja vaikkapa herkullisia bataattisipsejä. Helsingissä ei ole ecuadorilaista ravintolaa, mutta Niemenmäessä sijaitsevasta perulaisravintola La Morenasta löytyy aika lailla samoja makuja kuin meiltä kotoa. Ruoka on hyvää ja tunnelma mukava.
  → Vii-Voan, Hämeentie 3, Helsinki. viivoan.fi
  → La Morena, Niemenmäentie 2, Helsinki. lamorena.fi

 3. Merta ihailemaan
  Suomenlinna on Helsingin parhaita paikkoja. Koko ympäristö on rauhoittava; kauniit vanhat rakennukset ja meri.
  Olen asunut suurimman osan elämästäni sisämaassa, mutta rakastan merta. Sen katseleminen, samoin kuin tanssiminen, saavat minut tuntemaan itseni vapaaksi. Suomenlinnassa olo muuttuu nopeasti hyväksi.
  → Suomenlinnaan pääsee lautalla Kauppatorilta. Opastettuja kävelykierroksia viikonloppuisin eri kielillä. suomenlinna.fi
 4. Musiikki opetti kielen
  Rakastan musiikkia, ja nautin siitä koulu- ja työmatkoilla sekä aina ennen nukkumaanmenoa. Olen myös opetellut suomea kuuntelemalla esimerkiksi Jenni Vartiaista ja Haloo Helsinkiä.
  Eniten kuuntelen silti salsamusiikkia. Yksi unelmani täyttyi, kun saimme ystävien kanssa järjestettyä salsayhtye Grupo Nichen Suomeen elokuussa. Salsamusiikki rentouttaa, virkistää ja pistää väkisinkin jalat liikkumaan.
  → Grupo Nichen viimeisin levy on Tocando el Cielo con las Manos. Sen saa mm. verkkokaupasta, amazon.com.
 5. Kaikki tanssimaan!
  Kotona Ecuadorissa opin tanssimaan, koska kaikki ympärillä tanssivat. Aloitin tanssitunnit 16-vuotiaana.
  Suomessa salsaa oppi parhaiten tanssitunneilla. Ja jokainen voi oppia, ikään katsomatta. Laadukkaita tanssinopettajia on paljon. Entinen koripalloilija Mikko Kemppe innostui aikuisena salsasta ja opetteli sen salat asuessaan Yhdysvalloissa. Vaikka kukaan ei alkuun uskonut, hänestä kasvoi todella hyvä tanssija. Mikko on myös erittäin arvostettu opettaja.
  → Mikko Kemppe opettaa Helsinki Salsa Academyssa Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla. helsinkisalsaacademy.fi
Sisältö jatkuu mainoksen alla