Tuore tutkimus osoitti, että kasvispitoinen ja vähärasvainen ruokavalio tuo terveyshyötyjä, vaikka paino ei putoaisi grammaakaan.

Ylipainoisille henkilöille kehittyy usein sokeri- ja rasva-aineenvaihdunnan häiriöitä sekä valtimonkovetustautia. Niiden synnyn taustalla vaikuttaa osaltaan niin sanottu matala-asteisenen tulehdustila, jonka puolestaan aiheuttavat ihonalaisen rasvakudoksen toiminnan häiriöt ylipainon kehittyessä.

Itä-Suomen yliopistossa tutkittiin matala-asteiseen tulehdustilaan liittyyvien geenien ilmenemistä ihonalaisessa rasvakudoksessa.

Tutkimuksessa kävi ilmi, että hyvinvointia edistävä pohjoismainen ruokavalio vähentää matala-asteiseen tulehdukseen liittyvien geenien ilmentymistä ihonalaisessa rasvakudoksessa. Tutkimuksessa pyrittiin siihen, ettei tutkittavien paino muutu. Huolimatta siitä, että paino pysyi ennallaan, tutkittavien rasvakudoksen aineenvaihdunta reagoi tälle ruokavaliolle.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Minkälainen on pohjoismainen ruokavalio?

Pohjoismaiseen ruokavalioon sisältyi täysjyväviljaa, vihanneksia, juureksia, marjoja, hedelmiä, vähärasvaisia maitotuotteita, rypsiöljyä ja kolme kala-ateriaa viikossa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tutkimukseen osallistui keski-ikäisiä ylipainoisia miehiä ja naisia, joilla oli vähintään kaksi metabolisen oireyhtymän piirrettä kuten kohonnut verenpaine tai poikkeavat veren rasva-arvot. Puolet osallistujista noudatti terveellistä ruokavaliota 18–24 viikon ajan. Verrokkiryhmän ruokavaliossa oli vähäkuituisia viljatuotteita, voipohjaisia levitteitä ja rajoitetusti kalaa.

Kahden ryhmän rasvakudoksessa havaittiin eroja 128 eri geenin toiminnassa. Useiden tulehdukseen liittyvien geenien ilmentyminen oli ”terveellisessä” ryhmässä vähäisempää kuin verrokkiryhmässä.

Tulokset on julkaistu arvostetussa American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä.

Lähde: Itä-Suomen yliopisto

Sisältö jatkuu mainoksen alla