Hannu Ilmolahti, 57, teki hurjan elämäntapamuutoksen. Ruokavalio meni remonttiin, säännöllinen liikunta tuli osaksi elämää ja paino putosi 45 kiloa.

Kun katsoo oopperalaulaja Hannu Ilmolahden vauhdikasta liikehdintää jumpan vetäjänä, on vaikea kuvitella, että vielä neljä vuotta sitten hän oli väsynyt 125-kiloinen.

– Tein vuosia hullun lailla töitä, söin hirveästi ja kaljakin maistui. Paino nousi, väsähdin enkä jaksanut huolehtia itsestäni. Liikuntaa en edes kuvitellut harrastavani.

Vuonna 2005 Hannulla oli toinen päärooli Luistelijain kuningas -musikaalissa. Hän loukkasi nilkkansa, joka jouduttiin leikkaamaan kesken esityskauden. Hannu lauloi puolet näytöksistä pyörätuolissa.

– Siitä alkoi valtava leikkauskierre. Jalassani oli melkein kaksi vuotta kipsi. Painoa kertyi, kärsin pari veritulppaakin, olin turhautunut ja ajattelin lopettaa laulamisenkin.

Lopulta Hannu pääsi kirurgi Sakari Oravan potilaaksi.

– Hän leikkasi sökön nilkkani kuudesti. Viimeisen alkaessa hän sanoi, että ellei tämä onnistu, jalalle ei voi tehdä mitään.

Anestesialääkäri totesi Hannulle, että leikkaus menee hukkaan, jos vedät tuollaista painoa jalan päällä. Hän lisäsi vielä, että emme edes jaksa nostaa sinua pediltä toiselle.

– Se oli masentavaa kuultavaa ennen nukutusta, ja loukkaannuin hirveästi. Mutta siitä lähti motivaatio muutokseen. En halunnut, että leikkaukset olisivat menneet hukkaan.

Laakista liikuntakoukkuun

Hannu alkoi kävellä korttelin ympäri ja pidensi pikkuhiljaa lenkkiä.

– En ollut koskaan käynyt kuntosalilla, mutta arvelin ryhmäliikunnan sopivan minulle. Ajoin pari kertaa kuntosalin ohi, ennen kuin kehtasin astua sisään. Minua nolotti mennä lihavana trimmattujen ihmisten joukkoon.

Kuntosalin työntekijä otti Hannun mukavasti vastaan ja esitteli liikuntavaihtoehdot.

– Jos hän olisi ollut tympeä, kontakti salille olisi ehkä ollut ensimmäinen ja viimeinen. Uskallat, pystyt ja kehtaat olivat avainsanat, joilla hän rohkaisi minut uudelle tielle, Hannu kehuu.

Hannu aloitti spinningillä eli 45 minuutin sisäpyöräilyllä. Kilpailuhenkinen mies polki liian raskailla vastuksilla ylä- ja alamäkiä ja lähes konttasi salilta pois.

– Seuraava koitos oli järkyttävä body compact, jossa potkitaan ja nyrkkeillään. Odotin vain tunnin loppumista, ja olin sen jälkeen puolikuollut. Mutta päätin olla antamatta periksi. Väänsin pakolla vain nuo kaksi ensimmäistä kertaa, sitten innostuin ja jäin koukkuun liikunnan aiheuttamaan hyvään oloon. Olen käynyt neljä vuotta salilla viisi kertaa viikossa.

Hannu kiittää vuolaasti henkilökohtaista valmentajaansa Tiia-Lotta Lintulaa. Ilman häntä painonpudotus ei olisi onnistunut.

– Hän teki minulle kuntosali- ja ravinto-ohjelman, jolla kehonkoostumus muuttui rasvasta lihakseksi.

Smoothie makkaran tilalle

Hannu on vuosien mittaan yrittänyt laihduttaa useissa ryhmissä, mutta oluen lipittäminen pilasi aina laihduttamisen.

– Jo kaksi kaljaa päivässä sotkee ruokailukurin: tulee mieliteko suolaiseen, makkaraan ja pizzaan. Niinpä lopetin alkoholin käytön kokonaan.

Hannu jätti kovat rasvat pois, ja maitotuotteet vaihtuivat rasvattomiin ja vähärasvaisiin. Kaikki hiilihydraatit tulevat täysjyväviljasta, ja hedelmiä ja vihanneksia kuluu paljon.

Enää Hannu ei syö punaista lihaa. Perusateria on kala ja iso salaatti.

– Ennen paistoin braatvursteja joka viikko. Tyypillinen iltapalani oli kasa leipiä ja kolme olutta. Nykyisin se on smoothie, jossa on rasvatonta jogurttia, rahkaa, pakastemarjoja, siemeniä ja pähkinöitä, Hannu.

Hannu syö normaalia kotiruokaa, mutta monta kertaa päivässä pieniä annoksia. Herkuille on joskus paikkansa. Konsertin jälkeen pari palaa Fazerin sinistä maistuu taivaalliselta. Ja pullakin uppoaa joskus.

Laihtumisen myötä Hannun kaikki veriarvot paranivat. Pahimmillaan kolesteroli huiteli 7 paikkeilla, nyt se on 3,2. Hyvän kolesterolin osuus on noussut oleellisesti.

Ei ääni läskistä lähde

Hannu painottaa, että laihduttaminen vaatii sitoutumista ja sitkeyttä. Se oli parin vuoden projekti.

– Lähdin 125 kilosta ja nyt painan 79 kiloa. Olen 178 cm pitkä. Tuntui hienolta, kun ihmiset alkoivat huomata. Minulta on kyselty, että mitä sinulle on tapahtunut, ja kehuttu, että olen nuorentunut 20 vuotta. En tiedä piteneekö elämäni tämän ansiosta, mutta ainakin voin loistavasti niin fyysisesti kuin henkisesti.

Laihtumisella on ollut suuri vaikutus laulamiseen, stressinsietoon ja unen laatuun.

– Ylipainoni takia äänihuulet olivat turvoksissa, mikä toi ääneen vääränlaista sävyä. Kun valtava läskimassa lähti keskivartalosta, hengitys kulkee helpommin ja ääni lähtee paremmin. Myös lavalla liikkuminen on helpottunut. Ennen minun täytyi miettiä tarkkaan jokainen askel, että pystyin laulamaan puuskuttamatta.

Oopperalaulajan ei todellakaan tarvitse olla pavarottimainen, sillä ei ääni läskistä lähde, vaan tärkeintä on hengityskapasiteetti.

Hannu ei mielellään katso itsestään 45 kiloa sitten otettuja kuvia.

– Häpeän, että päästin itseni tuohon kuntoon. Miksi en innostunut kuntokuurista aikaisemmin? Elämä on alkanut tavallaan uudelleen, elän kuin paratiisissa. En liiku pakonomaisen ryppyotsaisesti, vaan kuntosalilla on iloa ja huumoria. Yritän lauluopiskelijoillenikin sanoa, että pitäkää itsenne kunnossa.

Terveysterroristia Hannusta ei ole tullut.

– Ihannepaino ei ole ihmisen tärkein ominaisuus, mutta terveyden kannalta on mahtavaa olla normaalipainoinen. Minulla oli tuhtina poikana sokeriarvot hälyttävän korkealla, kakkostyypin diabetes jo kolkutteli ovella.
Laihtuessaan Hannu odotteli ”puolimatkassa” ennen vaatevaraston täydellistä uusimista.

– On hienoa asioida tavallisessa vaatekaupassa, sillä ennen vaatteiden osto oli yhtä tuskaa. Kokojen 56–58 smokit ja frakit päätyivät kirpputorille, sillä nyt kokoni on M. Punnitsen itseni joka päivä, jotta voin heti reagoida painonnousuun.

Uusi ura jumppaohjaajana

Actilife-kuntosalin johtaja ehdotti Hannulle lokakuussa, että tämä ryhtyisi vetämään äijäjumppaa juuri avatussa +40-ikäisille suunnatussa aikuisten kuntosalissa.

– Mietin pari päivää ja innostuin. Voin esimerkilläni kannustaa muita miehiä. Ja pohjimmiltaan laulunopetus ja jumpanvetäminen on samanlaista, vuorovaikusta oppilaiden kanssa, heidän innostamistaan ja rohkaisemistaan. Tunnin jälkeen tulee helposti usein yhtä lämmin kiitos kuin oopperaesiintymisen jälkeen.
Hannu aloitti liikunnanohjauksen vetämällä miehille bodybow-tuntia, jossa treenataan eri lihasryhmät kaarilaudan avulla. Seuraavaksi hän keksi tarinallisen rentoutuksen.

– Halusin tunnelmallisen aikuisten iltasatuhetken heti äijäjumpan jälkeen. Pientä jumppaa ja venytystä, rentoutus, sitten luen tarinan ja laulan. Kaikki tapahtuu lämpimässä 40 asteisessa salissa kynttilänvalossa. Moni nukahtaa.

Hannun muut ryhmät ovat sekaryhmiä, mutta niihin on tullut lisää miehiä, vanhempiakin. Hannu vetää kuusi jumppaa viikossa, mutta hänellä on visioita tulevasta koko ajan.

– Huomenna vedän laulurentoutuksen maailmanensi-illan. Kahden tunnin joogan jälkeen ryhmä jää rentoutukseen, jossa laulan noin 15 kappaletta, kansanlauluja ja klassista. Minulla on suunnitelmissa yhteislauluspinning. Myös gospel-, virsi- ja barokkispinning olisi mahtavaa.
Sisäinen rauha

Puolet Hannun työajasta kuluu klassisen laulun opettajana, puolet liikunnanohjaajana. Rapakunnosta ylösnousu on Hannusta edelleen pieni ihme, josta kumpuaa sisäinen rauha.

– Tämä on edellyttänyt menneisyyden hyväksymistä, taakse jättämistä sekä katkeruuksien voittamista ja itsensä hyväksymistä.

Tässä vaiheessa on pakko kysyä, että miten sen oman ylipainoisen miehensä saisi motivoitua elämäntapamuutokseen.

– Kalja pois ja minun tunneilleni! Hannu nauraa.

Mutta hän lisää heti, että nalkuttamalla motivaatio ei synny. Ja itsensä pitää hyväksyä lihavanakin, siitä lähtee aito muutos.

– Puoliso voisi vinkata kivasta kuntosalista, jonne voisi mennä vaikka yhdessä. Minunkin vaimoni tuki painonpudotustani, mutta nyt taitaa jo olla vähän kyllästynyt treenaamisesta puhumiseen. Mutta itse olen edelleen ihan innoissani.

Katso oopperalaulaja  Hannu Ilmolahden jumppavideo tästä

Vierailija

Oopperalaulaja pudotti 45 kiloa – ”nyt elän kuin paratiisissa”

Minulle ei ole maistunut liha kymmeniin vuosiin. Alun perin se jäi pois, kun nuorena laihdutin. Kyllä nykyäänkin syön joskus lihaa pitkin hampain, kun se jossain kyläpaikassa eteeni tuodaan, eikä ole muita vaihtoehtoja. Välillä kippaan kinkunsiivut salaa nenäliinaan ja salakuljetan pois. - Muuta epäterveellistä valitettavasti tulee syötyä, esim. hillomunkkeja, Runebergin torttuja ja laskiaispullia. Mutta alkoholin olen jättänyt kokonaan pois, senkin vähän mitä ennen naukkailin. Olen...
Lue kommentti

Liisa Tavi laulaa nykyään tulevien äitien kanssa ja tekee hidasta musiikkia lapsille. 

Liisa Tavi, 61, tuli tunnetuksi laulajana vuonna 1979 kappaleella Lasta ei saa tukuttaa, joka voitti Ylen Levyraadin. Vuonna 1980 hän osallistui euroviisukarsintoihin kappaleella Nopea talven valo. Hänen äänensä kuuluu myös Rauli Baddingin Tähdet Tähdet -kappaleen kertosäkeessä.

Nykyään Tavi työskentelee äänihoitajana ja asuu Joensuussa lähellä Pyhäselän rantoja. 

– Euroviisut ja yleisölle laulaminen olivat kiinnostava matka, mutta en kaipaa lavoille enää. Lopetin laulamisen kokonaan kymmenisen vuotta sitten. Olin tehnyt laulajana paljon töitä entisen mieheni muusikko Pekka Tegelmanin kanssa ja avioeromme ero muutti ammatillista minäkuvaani.

Tavi alkoi pohtia uutta suuntaa uralleen.

– Aloitin ohjaamalla äänirentoutusryhmiä Helsingin asukastaloissa asukkaille, jotka olivat pääosin eläkeikäisiä. Rentoutushoidossa avattiin kehoa liikkeen kautta ja tutkittiin äänen resonoimista oman kehon sisällä.

Agit Prop etsi laulajaa Sinikka Sokan tilalle ja valitsi Liisa Tavin. Kuva vuodelta 1976, Sanoma-arkisto.
Agit Prop etsi laulajaa Sinikka Sokan tilalle ja valitsi Liisa Tavin. Kuva vuodelta 1976, Sanoma-arkisto.

Ääni apuna synnytyksissä

Vähitellen Tavi erikoistui ohjaamaan äänirentoutusta raskaana oleville naisille.

– Äänenkäyttö muuttaa synnytyskokemusta. Osa asiakkaistani on kertonut, että he eivät ole tarvinneet synnytyksessä lainkaan kipulääkitystä. Heidän oman äänensä resonointi heidän kehossaan ja hengitysharjoitukset ovat kantaneet heidät läpi synnytyksen. Musiikilla on valtava vaikutus kehon rentoutumisessa ja rauhoittamisessa. Yleensä äänihoitoa käytetään synnytyksessä kuitenkin kipulääkityksen ohella.

Vielä 1980-luvulla äänihoito ei ollut osana synnytysvalmennusta. Tavin oma esikoinen syntyi Tuula Amberlan Lulun tahtiin, sillä joku oli kääntänyt synnytyssalissa radion päälle.

Tämän vuoden syyskuussa Tavi opiskeli doulaksi.

– Omien lasteni syntymästä on jo kolmisenkymmentä vuotta, joten halusin ammattini puolesta virkistää muistiani synnytyskokemuksesta. En ollut mukana oman lapsenlapseni synnytyksessä, mutta olin kyllä poikaani jatkuvasti puhelinyhteydessä ihmeen tapahtuessa.

Hidasta musiikkia lapsille

Liisa Tavi kertoo kasanneensa useamman vuoden lapsille ja vanhemmille suunnattua levyä.

– Tuota levyä on tehty kuin Iisakin kirkkoa, sillä rahoitamme tuotannon omasta kukkarostamme, laulaja puuskahtaa.

Tavin, muusikko Safka Pekkosen ja säveltäjä Aija Leinosen tavoitteena on tarjota pirteiden renkutuksien sijaan rauhallista musiikkia vanhemmille ja lapsille.

– Matalan pulssin kappaleiden tarkoituksena on rauhoittaa lapsia ja heidän vanhempiaan, Tavi kertoo.

Liisa Tavi, 61.
Liisa Tavi, 61.

Liisa Tavin omat kappaleet käsittelivät aikanaan inhimillisyyttä. Julkisuuteen Tavi nousi vuoden 1979 kappaleellaan Lasta ei saa tukuttaa. Pelle Miljoonan kirjoittama sanoitus otti kantaa lasten kaltoin kohteluun ja kasvatukseen.

– Oma näkemykseni on aina ollut se, että elämän ensimmäiset askeleet ovat äärimmäisen tärkeitä. Varhaislapsuus saattaa olla jopa elämämme tärkeintä aikaa, sillä lapset saavat jo hyvin nuorina eväät itsensä hyväksymiseen.

Tavi seuraa tällä hetkellä oman kolmivuotiaan lapsenlapsensa elämää ja kehitystä.

– Kouluissa ja tarhoissa meininki voi olla aika levotonta rauhallisillekin lapsille. Tämä levy tuo toivottavasti rauhaa hektisten tilanteiden keskelle. Kaiken lastenmusiikin ei tarvitse olla reipasta ja hauskaa irrottelua, sen vuoksi olemme tehneet tietoisesti hitaita kappaleita.

Pirkko Pitkäpaasi sai idoliltaan yllättävän huomionosoituksen vuonna 1978.

Pirkko Pitkäpaasi, 62, Helsinki:

"Tauno Palo on suuri idolini. Olen katsonut Kulkurin valssin ja Rosvo-Roopen varmaan kymmeniä kertoja. Hän oli lahjakas näyttelijä, mutta kyllähän se charmin ydin oli jumalainen ulkomuoto. Pehmeä, naisiin sortuva heikko mies tietysti, mutta se palava katse! Suomen Clark Gable ilman muuta.

Helsingissä kaikki tiesivät, että Tauno Suuren kantapaikka oli Elite-ravintola Töölössä. Ei sinne hänen takiaan monikaan mennyt, se oli ja on yhä suosittu ravintola muutenkin. Mutta siellä hänet saattoi nähdä kantapöydässään. 1970-luvulla hän oli jo vanha mies, mutta se sytyttävä katse hänellä oli elämänsä loppuun asti. Sen voi nähdä hänestä kertovissa dokumenteissakin.

"Ennen kuin ehdin ajatella mitään, hän oli polvillaan edessäni ja lauloi minulle serenadin."

Talvella 1978 olin Elitessä isomman seurueen kanssa, meitä oli monta pariskuntaa. Ravintola oli täynnä, puheensorina melkoinen. Yhtäkkiä kuulen, että takana joku mies kysyy jotain poikaystävältäni, tulevalta mieheltäni. Käännyn. Se on Tauno Palo. Ja ennen kuin ehdin ajatella mitään, hän on polvillaan edessäni ja laulaa minulle  serenadin.

Olin niin häkeltynyt, ettei mieleeni jäänyt, mitä hän lauloi, eikä sekään, miten ympärilläni siihen reagoitiin.

Olin tietysti otettu, että suuri idolini on siinä polvillaan edessäni, mutta vähän kiusaantunutkin tästä odottamattomasta huomiosta. Miksi minä? No, olihan minulla silloin pitkä vaalea tukka...

Nyt muistelen tapahtumaa tietysti suurella lämmöllä. Hauskinta on, että 89-vuotias äitini pyytää vieläkin aina silloin tällöin, että kerro taas se, kun Tauno Palo lauloi sinulle."


Muisto on julkaistu ET-lehden numerossa 12/2014.