Höökipillerit veivät väsymyksen, mutta aiheuttivat vakavaa riippuvuutta.

Sota-aikana väsyneitä sotilaita piiskattiin liikkeelle kemiallisinkin keinoin. Saksalaisten kehittämiä Pervitin-tabletteja syötiin Suomenkin armeijassa. Aine oli sen verran tehokasta, että sitä kutsuttiin höökipillereiksi.

Amfetamiinipohjainen Pervitin vähensi väsymystä ja lisäsi suorituskykyä, mutta saattoi aiheuttaa myös vakavan huumeriippuvuuden.

Saksan armeija tilasi Pervitiniä miljoonia annoksia, joista Suomeen päätyi ainakin 850 000 tablettia. Sodan jälkeen tabletteja kaupattiin mustassa pörssissä, mutta moneen kotiin niitä kulkeutui rintamalta palaavien sotilaiden mukana.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

 Lue myös: Vieläkö Hota-pulveri tepsii?

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jos vaarin sotamuistolaatikosta löytyy Pervitin-purkki, ei ainetta kannata lähteä kokeilemaan – vaikka aineen teho onkin todennäköisesti merkittävästi alentunut 70 vuodessa.

– Tablettien sisältämä amfetamiini aiheuttaa euforisen olon. Vaikutuksen loppuessa käyttäjä saattaa vastaavasti kokea masennusta, kertoo A-klinikkasäätiön johtava ylilääkäri Kaarlo Simojoki.

Fysiologiset vaikutukset riippuvat käyttäjän perusterveydestä.

– Amfetamiini nostaa verenpainetta. Jos henkilöllä on verenpaineongelmia ja rytmihäiriötaipumus tai rytmihäiriöitä, voi aineen käyttö olla jopa hengenvaarallista.

1960-luvun lopussa apteekkeihin ilmestyi Pervitin-pulveria. Sillä ei kuitenkaan ollut mitään tekemistä sota-ajan tablettien kanssa, sillä pulveri koostui lähinnä aspiriinista ja kofeiinista. Pulverin myynti loppui 1990-luvun lopussa.

Huume-Suomen historia -dokumenttisarja TV1 klo 15.55 keskiviikkona 26.8.2015.

Lukijoiden muistot: Pulveria kului, vaikkei ollut kipuja.

Ei kannata syödä toisten vanhoja lääkkeitä, sen tiedän kokemuksesta. Pienenä lapsena söin lääkekaapin pohjalla irrallaan olleet pienet punaiset pillerit ja melkein henkeni menetin. Olivat vaarin vanhoja sydän lääkkeitä. Lääkekaappi oli kyllä korkealla seinällä ,mutta minäpä kiipesin sängynpäädyn päälle ja kun oikein kurkotin ,sain ne "karkit" napattua. Oli perheelle hirmuinen kokemus,itse en tosin paljonkaan muista mitään..

Vierailija

Taashyvintiedossa kirjoitti:
Kylläkin oli meta pohjaista eikä amfetamiini.

Olitko sodassa mukana silloin kun Pervitiiniä annettiin?
Metamfetamiinia.
Minun isäni oli sodassa. Hän osti vielä 60- ja 70-luvulla apteekista aina Pervitiiniä. Mutta eihän niissä enää ollut huumetta.
Isäni osti myös Valispert-tabletteja. Hän kärsi sodan jättämistä traumoista koko ikänsä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla