Silmät suljettuina muistamme asioita tavallista paremmin. Muistia voi virkistää helpoin konstein - aina kyse ei ole sairaudesta.

Surreyn yliopiston tutkijat ovat saaneet vahvistuksen olettamukselle, jonka mukaan muistamme silmät suljettuina asioita paremmin kuin ympärille katsellessa. Koehenkilöille näytettiin ensin videoita, minkä jälkeen heitä pyydeltiin muistelemaan näkemäänsä ja kuulemaansa ensin silmät auki ja sen jälkeen silmät suljettuina.

Silmät kiinni asiat muistuivat mieleen paremmin. Myös kuultu muistui mieleen paremmin.

Ajoittaiset muistikatkokset eivät läheskään aina kieli vakavasta sairaudesta. Usein taustalla voi olla stressiä, huolia, kiirettä - keskittymiskyvyn hajanaisuutta.

10 keinoa virkistää hataraa muistia.

1. Aloita uutispiiri. Valitse päivänpolttavista uutisista tai puheenaiheista yksi, ja muodosta uutisesta mielipide. Keskustele siitä, väittele ja perustele. Soita vaikka miniälle aiheesta!

2. Keksi vastaantulijalle tarina. Anna luovalle puolellesi virtaa ja kehittele kohtaamillesi tuntemattomille ihmisille tarinoita. Kukahan tuokin on? Miteköhän asuu? Mielikuvituksen ruokkiminen virkistää mieltä. 

3. Valitse lautasellesi kasviksia ja kalaa sekä tyydyttymättömiä rasvahappoja, eli esimerkiksi rypsiöljyä salaattiin. D-vitamiini ja Omegat vaalivat muistia. 

4. Nuku, jos nukuttaa. Unen tarve vähenee usein vanhemmiten, mutta anna aivoillesi silti lupa levätä. Uuden oppiminen tekee hyvää muistille, mutta yhtä lailla aivot kaipaavat palautumista ja joutenoloa. 

5. Käy läpi valokuvia. Muistele tapahtumia ja kohtaamiasi ihmisiä. Jos tapahtumat eivät heti palaudu mieleesi, älä säikähdä. Sulje vaikka silmäsi. 

6. Ulkoile. Raitis ilma ja lyhytkin reippailu rentouttaa ja saa veren kiertämään. Ajatus kulkee!

7. Muista hengittää syvään. Korkea verenpaine tekee hallaa myös muistamiselle. Kun paineet ovat 140/80, myös muisti kiittää!

8. Tarkista B12-vitamiinitasosi. Juuri tuon B-vitamiinin on sanottu vaalivan aivoja. Katso, mistä saat B12-vitamiinia - klikkaa tästä.

9. Vähennä alkoholinkäyttöä. Liiallinen alkoholinkäyttö murentaa muistia. Katso tästä, onko alkoholinkäyttösi riskirajoilla.

10. Älä eristäydy. Ajatukset, niitä saa tulla! Juttele vaikka kaupan kassalle, mutta pääasia, että uskallat ja olet sosiaalinen.

Lähde: ET-arkisto

Omaa kehoa voi olla vaikea rakastaa. Siksi pinnalle on noussut kehopositiivisuus eli aate, joka pyrkii opettamaan itseinhon sijaan itsensä hyväksymistä. 

Etenkin kesää kohden ajatukset bikineistä ja mekkokeleistä voivat ahdistaa: en voi, en kehtaa, näytän kamalalta. Entä, jos stressaamisen, ulkonäön muokkaamisen ja ainaisen laihduttamisen sijaan yrittäisitkin muuttaa ajatusmaailmaasi?

Tässä kuusi vinkkiä, joiden avulla sinäkin voit opetella kehopositiivisemmaksi.

1. Katso peiliin

Iso vatsa, heiluvat allit, muhkuraiset reidet, liian luiseva... Kun katsot peiliin, näetkö vain vikoja? Pyri mieluummin keskittymään hyvään. Keksi jokaista kehossasi inhoamaasi asiaa kohden kaksi asiaa, joista pidät. Se voi tuntua aluksi vaikealta, mutta pian alat löytää positiivisia kohtia helpommin. Voit ajatella: ”En ehkä ole juuri sellainen kuin haluaisin, mutta olen silti aika ihana.”

2. Kiitä kehoasi

Mieti, miten usein parjaat ulkonäköäsi hiljaa mielessäsi tai ääneen ystävällesi. Ala sen sijaan kehua kroppaasi siitä, mitä se osaa tehdä. Jalkasi kuljettavat sinua, kätesi voivat koskettaa. Olet ehkä voimakas tai hyvä halaamaan. Jokaisella on vain yksi keho. Mikset arvostaisi omaasi ja kohtelisi sitä rakkaudella?

3. Unohda kokolappu

On kurjaa, kun tuttu vaatekoko ei mene päälle sovituskopissa. Muista kuitenkin, että vaatekoot vaihtelevat paljon eri valmistajilla. Siksi niitä ei kannata tuijottaa liikaa. Älä välitä lapun numerosta, vaan valitse sellainen vaate ja koko, joka tuntuu hyvältä päällä.

Paidanniskaan merkitty koko ei myöskään kerro sinusta ihmisenä mitään. Jos lapun numeron näkeminen silti ahdistaa, leikkaa koko lappu irti.

4. Älä vertaa muihin

Katsele muita ihmisiä lempein silmin, älä katkerasti tai vertaillen. Kun mietit, että tuttavasi, joku julkisuuden henkilö tai mainoksen malli on kaunis ja upea, ajattele: ”Ja niin olen minäkin.”

Nykyinen kauneusihanne on ehkä hoikka ja treenattu, mutta vartaloita on lukemattomia erilaisia. Ne ovat kaikki yhtä arvokkaita. 

5. Liiku oikeista syistä

Moni rääkkää itseään kuntosalilla tai lenkkipolulla verenmaku suussa. Jos huomaat urheilevasi ulkonäön takia, ota aikalisä. Etsi laji tai tapa liikkua, josta oikeasti pidät. Liiku hyvän olon vuoksi – älä siksi, että söit eilen pullan. Liikunnan ei kuulu olla rangaistus.

6. Ole ystävä itsellesi

Yritä kohdella itseäsi yhtä kiltisti kuin kohtelet parasta ystävääsi. Pidät hänestä hänen itsensä, et ulkonäön takia, eikö niin? Mieti, mikä sinun persoonassasi on hyvää. Olet ehkä sisukas, rohkea, hyvä äiti tai rakastava puoliso, kätevä käsistäsi tai hyvä työssäsi. Keskity vahvuuksiisi. Ihmisarvosi ei riipu siitä, miltä näytät.

Artikkeli on julkaistu ET-lehden numerossa 9/2018.

Kriisin voi laukaista onnettomuus, äkillinen sairastuminen tai läheisen kuolema. Kriisin käsittelyn neljä vaihetta tulee työstää läpi ennen kuin elämää voi jatkaa.

Kyllä se siitä. Elämä kantaa. Muista positiivinen asenne. Kannustuslauseet eivät auta, kun elämältä katoaa pohja ja horisontti.

Toipuminen lähtee siitä, että hyväksyy pikkuhiljaa uuden järkyttävän todellisuuden. Psykologian kielellä puhutaan traumaattisen kriisin työstämisestä.

Tyypillisiä traumaattisen kriisin laukaisijoita ovat onnettomuudet, läheisen kuolema tai äkillinen sairastuminen. Kriisin käsittelyssä on neljä vaihetta: sokki, reaktio, työstäminen ja uudelleensuuntautuminen.

1. Ensin tulee sokki

Traumaattisen kriisin sokkivaiheessa tietoisuus ja huomiokyky kaventuvat, todellisuudentaju horjuu. Tavallisia oireita ovat vetäytyminen, yliaktiivisuus, tapahtuman kieltäminen ja paniikkituntemukset.

Sokki on mielen aikalisä tilanteessa, jossa on mahdotonta käsitellä kaikkea uutta.

2. Reaktiovaihe valmistaa tulevaan

Reaktiovaiheessa traumaattinen kokemus tunkeutuu jatkuvasti mieleen. Ihminen yrittää päästä kärryille, miksi ja miten kaikki tapahtui.

Muutoksen täydellinen kieltäminen vähenee, ja tunteet heräävät. Prosessi sisältää usein ahdistuneisuutta, masennusta, itkuisuutta ja univaikeuksia.

3. Työstäminen on kovaa työtä

Työstämisvaiheessa ihminen alkaa rakentaa kielellistä kertomusta kokemastaan. Keskeiseksi kysymykseksi nousee, miten tästä selviää. Kun työstämisvaihe etenee, keskittyminen tapahtuneeseen ja menneeseen elämään vähenee. Trauma alkaa hellittää.

Jos kriisireaktio lukkiintuu, tarvitaan ammattiapua.

4. Elämä kantaa sittenkin

Traumaattisen kriisin loppusuoralla ihminen alkaa pelata uusilla korteillaan ja elämä voittaa.

Elämä ei ole ennallaan, mutta joiltain osin se voi olla jopa todempaa, täydempää ja parempaa kuin ennen.

Traumaattisen kriisin työstäminen on tuottanut uudenlaisen luottamuksen. Elämä on arvaamaton, mutta elämisen arvoinen.

Lähde: Suomen mielenterveysseura

Artikkeli on julkaistu ET Terveys -lehden numerossa 5/2017.