Mikkeliläinen historian lehtori Heikki Kupiainen löytää kuusikymppisen äijänkörilään elämästä monia ilon hetkiä. Esimerksiksi kyky haaveilla, uneksia, liihottaa ja irtautua arjesta.

– Onnellisuuden väreily tuntuu, kun huomaa että minusta välitetään. Lähimmäiset ja ystävät ovat iso osa onnea. Koirat Muru ja Missi, mustat labbisnartut, ovat onnellisuuden valio-otuksia: ne murentavat uupuneen ukon murjotuksen. Vastaantulevan Doriksen tai Iriksen hymy tekee aina tyytyväiseksi, Heikki nauraa.

Kypsään keski-ikään ehtineen keho nitisee ja rutisee, mutta toimii  kohtalaisen hyvin. Sekin on onnea. Onnellisuudesta ei tiedä mitään, ellei elämässä ole ollut vastatuultakin. Niiden opettamana pienetkin onnen palaset riittävät. Vähäänkin tyytyminen lisää onnea.

– Yhä useammin onnellinen olotila syntyy hiljaisuudesta, mökillä, metsässä tai avannossa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Töissä lukiolaisten kanssa harvemmin saa hyvää palautetta, se on Suomessa muutenkin harvinaista herkkua.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Siksi kannustus kartuttaa kummasti onnellisuutta, ja ryhtikin paranee!

Onnellisten ukkojen käsikirja

Moni mies on vähän hakoteillä siirtyessään eläkkeelle. Silloin on sijoitettava uuteen elämään ja ryhdyttävä onnelliseksi ukkeliksi. Tietokirjailija ja entinen Ruotsin New Yorkin pääkonsuli Dag Sebastian Ahlander kirjoitti hauskan kirjan, kokeneen ukkelin neuvojaa toisille.

Vaikka siinä on pientä amerikkalaista tunnelmaa, suurin osa 109 keinosta on hauskoja ja viisaita. Ahlander kehottaa miettimään uutta roolian suhteessa omiin aikuisiin lapsiin.

– Kerron minulle äskettäin tapahtuneista asioista, en aataminaikuisista. Tämä tietysti edellyttää, että teen jotain. Ihmisen ei pidä vaikuttaa iloiselta vaan olla iloinen.

Harva lapsi haluaa kuulla vanhempansa valittavan tylsyyttä ja vaivojaan. Vietä lastesi aikaa uudella tavalla ja uusilla paikoilla, vie heitä usein syömään. Auta lapsiasi pikkuasioissa. Vie auto katsastukseen, kuskaa lapsenlapsia harrastuksiin. Kaikille tulee hyvä mieli.

Dag Sebastian Ahlander: Onnellisten ukkojen käsikirja. 109 keinoa elämän huippuhetkien saavuttamiseksi. Gummerus 2014.

Neuvojen parhaat palat

1. Älä ala besserwisseriksi. Monet ikämiehet, joilta puuttuu elämää jäsentävä hanke, toimivat näin. Pian kukaan ei jaksa heitä.

2. Unohda järkevyys ja anna sattumille sijaa. Olen aina unelmoinut urheiluautosta. Kävin koeajamassa 160 km tuntivauhdilla Triumph Spitfiren ja sovin jo kaupat. Mutta en päässytkään ylös matalasta autosta, vaan jouduin keplottelemaan itseni nelinkontin. Kaupoista ei tullut mitään, mutta ainakin annoin autolle mahdollisuuden.

3. Älä menetä yhteyttä yhteiskuntaan, vaan liity kerhoihin ja yhdistyksiin. Tapaan kunnan kiinteistölautakunnassa eri-ikäisiä ja eritaustaisia ihmisiä.  

4. Perusta miesten lounasporukka, sillä miehillä on usein naisia huonompi ihmissuhdeverkosto. Tavatkaa samassa ravintolassa kuukauden ensimmäisenä ja kolmantena tiistaina. Se tulee kuka ehtii.

5. Pukeudu hyvin lähtiessäsi ihmisten ilmoille. Värikäs kaulahuivi saa ukon näyttämään pirteältä. Virttynyt verkkariasu kuuluu vapaa-aikaan. Ruumiillista rappiota kannattaa tasapainottaa pienellä tyylikkyydellä.

6. Pidä jääkaapissa aina muutama puolikas pullo samppanjaa. Sillä on suuri symboliarvo, jos pitää saada nopeasti piristystä tunnelmaan. Mutta sen pitää olla pieni pullo, koska ison avaamista epäröisi.

Dag Sebastian Ahlander: Onnellisten ukkojen käsikirja. 109 keinoa elämän huippuhetkien saavuttamiseksi. Gummerus 2014.

Kiitos   Heikki  Kupiaiselle   ihanista  "eläke-elämän"  ohjeista.   Itse  naisihmisenä  ajattelen  juuri  näin,kuten  sinäkin. Ensimmäinen  virke  lehtijutussa  kertoi kaiken:  että  minusta  välitetään.

 

Ei tämä  eläkkeellä  olo  ole  sittenkään  ihan  "kamalaa", vaikka  ensimmäiset  puoli  vuotta  tuntui,kuin  olisin  tyhjään kaivoon  pudonnut...  Meni  pitkä  aika, etten  kehdannut  sanoa  ihmisille, että  olen  ELÄKELÄINEN. Koska  työvuosia  olisi ollut  vielä  4  jäljellä, mutta  sairaus  ei katso  ikää. Mutta  nyt  tuntuu jo  hyvältä, jopa   ihanalta.  Toki  olisin  halunnut  tehdä  vielä  töitä, mutta   etenevä, krooninen  sairaus  esti  sen.Pää,kädet,silmät,korvat,suu ja  mieli  toimii  kuin  kaksikymppisellä, mutta  selkä ja  jalat ovat  aivan jotain  muuta  maata !

 

Se  onnellisuuden  tunne  tulee  juuri  mökillä,hiljaisuudessa, etenki  metsässä  hiljaa  kävellessä. Minä  todellakin  uudistun  metsäreissujen  aikana  -  miehenikin  sanoo,että olen aivan toinen  ihminen  metsässä  rämpimisen  jälkeen.  Ja niin  olenkin - se on  totta !  Avantoa en ole  vielä  kokeillut, mutta muuten  uin ja  porkkaudun  järvessä  niin pitkään kuin vain  säät  ja  selkä/jalat  sen  sallivat. Siirryn marraskuussa   kylpyläuimariksi, onneksi  meidän naapurissa on  sellainen  ihanuus.

Mutta nautin  myös  ihmisten  seurassa  olosta, ystävistä, läheisistäni  etenkin. Täytyy vain  sanoa,että kyllä  eläkkeelle  jäännin jälkeen  puhelime  pirinä  on  vaiennut entiseen  verrattuna.

Nyt  vain  odottelen,että  kultainen  aviopuolisoni  parin vuoden  kuluttua pääsee nauttimaan  ansaittuja  eläkepäiviään..... Silloinhan  tämä  Onnellisen  ukon käyttöohje  tulee  testattua!

Sisältö jatkuu mainoksen alla