Yöllisten kauhukohtausten jälkeen Heidi Herala ei pysty nukahtamaan heti, sillä keho on ylikierroksilla valtavan pelästymisen jälkeen.
Yöllisten kauhukohtausten jälkeen Heidi Herala ei pysty nukahtamaan heti, sillä keho on ylikierroksilla valtavan pelästymisen jälkeen.

Näyttelijä Heidi Herala on kärsinyt yöllisistä kauhukohtauksista teini-iästä asti. ”On kuin kuulisin jonkun laskevan 3-2-1, ja sitten tulee kuolema”, hän kuvailee kohtauksia ET Terveys -lehdessä.

Näyttelijä Heidi Herala, 58, kertoo torstaina 18.10. ilmestyvässä ET Terveys -lehdessä kärsineensä parasomniasta teini-iästä asti. Parasomnia tarkoittaa unenaikaisia erityishäiriöitä, ja Heidillä ne ovat kauhukohtauksia.

”Sydän hakkaa niin, että luulee menehtyvänsä.”

– Useimmiten kohtauksiin liittyy kuolemankauhu. On kuin kuulisin jonkun laskevan 3-2-1, ja sitten tulee kuolema.

– Nousen ylös ja juoksen apua huutaen pelastamaan lapsia varmana siitä, että asunnossa on karhu. Tai mieheni löytää minut lääkekaapilta etsimästä tiettyä lääkettä, josta elämänsäikeeni muka on kiinni. Se on jättiläispelästyminen, jossa sydän hakkaa niin, että siihen luulee menehtyvänsä, Heidi kertoo ET Terveys -lehden haastattelussa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Perhe on tottunut yöllisiin huutoihin. 15-vuotias Eero-poika on opastanut yökylään tulleita kavereitaan: ”Älkää sit yöllä pelästykö, kun äidin ääni huutaa: ’Apuaaaaa!’”

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Aivoleikkaus ei auttanut

Kohtaukset alkoivat, kun Heidi oli kolmentoista. Tuolloin Heidin huoneeseen laitettiin pesuvateja, jotta hän niihin astuessaan havahtuisi todellisuuteen. Silti hän saattoi löytää itsensä yöllä parvekkeelta.

Parasomniasta Heidi sai tietää vasta aikuisiällä, kun kuuli neurologi Markku Partisen luennoivan radiossa.

”Kunpa löytyisi terapeutti, joka osaisi hoitaa tätä.”

Heidi hakeutui Partisen vastaanotolle. Uniklinikkatutkimusten ja tietokonetomografian myötä selvisi, että aivojen etulohkossa oli pieni kasvain. Arveltiin, että se aiheuttaisi kohtaukset. Kasvain leikattiin seitsemän vuotta sitten.

Leikkaus ei kuitenkaan tepsinyt parasomniaan. Unihäiriöitä voi yhä olla useana yönä viikossa.

– Eli syy on mentaalipuolella. Kunpa löytyisi terapeutti, joka osaisi tätä hoitaa, Heidi sanoo.

Miten Heidi on oppinut selviytymään arjesta unihäiriöistä huolimatta? Entä millaisissa elämäntilanteissa kohtaukset lisääntyvät? Lue koko haastattelu ET Terveys -lehden numerosta 9/2018, joka ilmestyy to 18.10.2018.

Heidi Herala

Syntynyt 1960 Helsingissä.

Asuu Helsingissä.

Perhe Puoliso Seppo Maijala, lapset Lauri, Juhani, Inka ja Eero Maijala, portugalinvesikoira Toivo Valentin Herala.

Motto Siteeraan isääni, vaikka itselläni tähän tuntuu olevan valtavan pitkä matka: ”Leben und leben lassen. Elää ja antaa toistenkin elää.”

Sisältö jatkuu mainoksen alla