Influenssarokotukset ovat käynnistyneet. Erityisesti riskiryhmien on syytä käydä ottamassa ilmainen rokote.

Maksuttoman rokotteen saavat 65-vuotta täyttäneet, pitkäaikaissairaat, raskaana olevat, 6–35 kuukauden ikäiset lapset ja varusmiespalvelukseen sekä vapaaehtoiseen asepalvelukseen astuvat miehet ja naiset.

Myös sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaiset ja apteekkihenkilöstö ovat oikeutettuja ilmaiseen rokotukseen. Lisäksi rokotteen saa, jos lähipiirissä on influenssalle altis henkilö, eli joku edellämainittuihin ryhmiin kuuluva.

Rokote kannattaa ottaa ennen influessaepidempian alkua, marras- ja joulukuussa. Suoja syntyy noin kahdessa viikossa. Jos influessatartunnan saa, ennen kuin rokotteen suoja on ehtinyt syntyä, influenssaan voi sairastua. Tauti ei kuitenkaan ole silloin yhtään rajumpi kuin se muutenkaan olisi.

Miksi rokote sitten kannattaa ottaa? Se estää parhaimmillaan ikäihmisillä joka toisen influenssan, terveillä työikäisillä 7–8 influenssaa kymmenestä ja lapsilla 7–9 influenssaa kymmenestä.

Rokote vähentää vakavan influenssan ilmaantuvuutta ylipäätään, influenssasta johtuvia kuolemia sekä sairaala- ja laitoshoitoja ja jälkitauteja, kuten keuhkokuumetta ja keuhkoputkentulehdusta. Lisäksi rokote antaa suojaa lähipiirillekin kun rokotteen saanut ei sairastu, hän ei myöskään tartuta muita.

Milloin rokotusta ei voi ottaa?

Jos on kuumetta tai kuumeinen infektiotauti, silloin rokotusta on siirrettävä myöhemmäksi. Pelkkä nuha tai korvatulehdus ei estä rokottamista.

Rokotuskohta voi punoittaa tai aristaa. Joskus se voi aiheuttaa lihas- ja nivelkipua, päänsärkyä tai lämpöä.

Oireet häviävät muutamassa päivässä ja niitä voi hoitaa tavallisilla kuume- ja kipulääkkeillä. Muut haittavaikutukset ovat harvinaisia.

Lähde: THL viestintä

Miksi sinunkin kannattaa ottaa influenssarokote?

Yleinen väite on, että influenssarokotteet vähentäisivät kuolemia. Kriittisen analyysin mukaan influenssarokotteet mahdollisesti vähentävät riskiryhmien kuolleisuutta 4,6 %, mutta Suomessa asiaa markkinointiin H1N1-pandemian aikana, että teho olisi yli 50 %. On myös näyttöä siitä, että rokotukset voivat jopa lisätä kuolleisuutta. Analyysit totesivat vuosien 2009-2010 rokotusten sivuvaikutuksista raskaana oleville, että nämä elohopeaa ja muita "terveystuotteita" sisältävät rokotteet aiheuttivat...
Lue kommentti