Jäykkäkouristus, hinkuyskä, tuhkarokko. Tiedätkö, mitä rokotuksia täytyy uusia ja mitä ei? Ovatko omat tietosi ajan tasalla?

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos muistuttaa aikuisia tarkistamaan rokotesuojansa. Viimeistään niin on tehtävä hyvissä ajoin ennen kaukomatkoja, mutta myös yleiset uusittavat rokotteet kannattaa muistaa tarkistaa.

Suomen kansallinen rokotusohjelma sisältää myös rokotteita, joilla suojataan aikuisia vaarallisimpia tarttuvia tauteja vastaan.

Täydennettävä MPR

Kymmenen vuoden välein suositellaan otettavaksi MPR -rokotteet.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Jokaisella aikuisella tulisi olla joko sairastettujen tautien tai kahden MPR-rokoteannoksen antama suoja tuhkarokkoa, vihurirokkoa ja sikotautia vastaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jos aikuisen MPR-rokotesuoja on puutteellinen, sitä täydennetään.   

Tarvitsetko kausi-influenssarokotetta?

Kausi-influenssarokotteen saavat kaikki ne, joiden terveydelle influenssa aiheuttaa oleellisen uhan.

Syksystä 2012 lähtien rokotukseen on ollut oikeutettu myös vakavalle influenssalle alttiiden henkilöiden lähipiiri.

Lähipiiriin kuuluvat muun muassa ikääntyneiden, vastasyntyneiden, raskaana olevien tai immuunipuutteisten henkilöiden perheenjäsenet ja esimerkiksi henkilö, joka avustaa vanhusta kauppa-asioissa.

Myös omaishoitajat saavat rokotteen ilmaiseksi.

Hepatiittirokotukset

Henkilö, jolla elinolosuhteidensa vuoksi on lisääntynyt vaara saada hepatiitti A- tai hepatiitti B -tartunta, on oikeutettu hepatiittirokotuksiin THL:n määrittämien rokotusaiheiden mukaisesti.

Lisätietoja rokote.fi

Rokotukset rekisteriin

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on luomassa Suomeen valtakunnallista rekisteriä, jonka avulla voidaan seurata yleisesti rokotusten vaikutuksia. Tällä hetkellä rekisteri kattaa julkisessa perusterveydenhuollossa annetusten rokotusten seuraamisen, mutta jatkossa siihen sisällytetään tietoja myös yksityisen terveydenhuollon rokotuksista.

 

Aikanaan sain työterveydestä rokotuskortin, johon on kirjattu kaikki saamani rokotuksen noin 25 viimeisimmän vuoden ajalta. Jos matkustaa ulkomaille niin ehdottomasti kannattaa pitää rokotukset ajan tasalla, varsinkin jäykkäkouristusrokotus. Ulkomailla ei koskaan voi tietää, jos esim joku kulkukoira tulee puremaan. Olen nähnyt niitä Tallinnassakin, vanhassa kaupungissa. Ei vara venettä kaada. Terveyskeskuskuksesta saa rokotuksen ilmaiseksi kun kertoo lähtevänsä matkalle. Polio-rokotus kannattaa pitää voimassa jos menee kaukomaille.

Ennoo mitään ottanu 11 vuoteen ja 4 kuukauteen, enkä aio. Eikä oo tullu vielä vieroitusoireita :) Armeijassa siis viimeksi sain.

Ei jaksa päteä kaikessa. Ja pitäähän sitä jostain saada päättää ite, muuten saa elääkin sitten kaikenlaisten pakkojen alaisena. En usko mihinkään laumaimmuniteetti-teoriaan

Sisältö jatkuu mainoksen alla