Vaivaako tukkoinen nenä? Vai näyttääkö nenä punaiselta ja isommalta kuin ennen? Nenävaivat ovat yleisiä suomalaisilla.

Nenä, tämä kaksireikäinen uloke keskellä kasvoja, on pieni, mutta äärimmäisen tärkeä elin. Sitä tarvitaan hengittämiseen ja haistamiseen.

Nenässä voi olla erilaisia vaivoja, kuten kipua, tukkoisuutta tai hajuaistin häiriöitä. Esittelemme nyt seitsemän yleisintä ongelmaa, joista suurin osa ei liity millään tavalla flunssaan.

Yleissääntönä kannattaa pitää sitä, että jos sinulla on nenässäsi ongelmia, jotka häiritsevät arkista elämistä, kannattaa niiden vuoksi kääntyä lääkärin puoleen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
 • Nenän tukkoisuus
  Taustalla voi olla esimerkiksi allergia, nenän limakalvojen tulehtuminen tai nenän polyypit. Pelkästään kylmä vuodenaika tai makuuasento saattaa tehdä nenästä tukkoisen.
 • Kuiva nenä
  Kun nenä on liian kuiva, värekarvat eivät pysty kuljettamaan limaa oikein nenänieluun. Vähitellen lima kuivuu ja nenä karstoittuu.
 • Nenäverenvuoto
  Iskut ja nenän kaivaminen altistavat verenvuodolle, joka on yleensä lähtöisin nenän väliseinästä.  Jos vuoto ei tyrehdy etukumarassa istuen ja nenää puristaen alle 20 minuutissa, on syytä hakeutua lääkäriin.
 • Hajuaistin häiriöt
  Heikentyminen ja puuttuminen liitetään usein flunssaan, aivovammoihin ja ikääntymiseen. Hajuaisti voi myös vääristyä ja tutut tuoksut muuttua uusiksi.
 • Nenäpolyyppi
  Oireet vaihtelevat tukkoisuudesta pitkittyneisiin nuhiin ja hajuaistin heikkenemiseen.
  Nenän hyvänlaatuinen limakalvon pullistuma eli polyyppi voi olla pitkään huomaamatonkin.
 • Nenäsyöpä
  Nenän pahanlaatuinen kasvain on harvinainen tauti, joka vaatii useimmissa tapauksissa vuosikymmenten altistumisen esimerkiksi puupölylle tai formaldehydille.
 • Muhkuranenä
  Näyttääkö nenä punaiselta ja kasvaneen?  Vaivan takana on ruusufinni. Se kasvattaa talirauhasia ja sidoskudoksia niin, että nenä paisuu muodottomaksi muhkuraksi.

  Lähde: ET:n arkisto ja ja Duodecim

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kolme nenänopeaa

 1. Yli 1 000 000 000 tuoksua
  Rockefellerin yliopiston uuden tutkimuksen mukaan ihmisen nenä haistaa miljardeja, ellei jopa biljoona eri tuoksua sekä hajua.
 2. Tiesitkö?
  Nenässä on karvoja, koska niiden tehtävänä on suodattaa ilman suurimmat epäpuhtaudet.
 3. Yleinen vaiva
  Nenän kuivista limakalvoista kärsii arviolta yli puolet suomalaisista.
Sisältö jatkuu mainoksen alla