Vaivaako tukkoinen nenä? Vai näyttääkö nenä punaiselta ja isommalta kuin ennen? Nenävaivat ovat yleisiä suomalaisilla.

Nenä, tämä kaksireikäinen uloke keskellä kasvoja, on pieni, mutta äärimmäisen tärkeä elin. Sitä tarvitaan hengittämiseen ja haistamiseen.

Nenässä voi olla erilaisia vaivoja, kuten kipua, tukkoisuutta tai hajuaistin häiriöitä. Esittelemme nyt seitsemän yleisintä ongelmaa, joista suurin osa ei liity millään tavalla flunssaan.

Yleissääntönä kannattaa pitää sitä, että jos sinulla on nenässäsi ongelmia, jotka häiritsevät arkista elämistä, kannattaa niiden vuoksi kääntyä lääkärin puoleen.

 • Nenän tukkoisuus
  Taustalla voi olla esimerkiksi allergia, nenän limakalvojen tulehtuminen tai nenän polyypit. Pelkästään kylmä vuodenaika tai makuuasento saattaa tehdä nenästä tukkoisen.
 • Kuiva nenä
  Kun nenä on liian kuiva, värekarvat eivät pysty kuljettamaan limaa oikein nenänieluun. Vähitellen lima kuivuu ja nenä karstoittuu.
 • Nenäverenvuoto
  Iskut ja nenän kaivaminen altistavat verenvuodolle, joka on yleensä lähtöisin nenän väliseinästä.  Jos vuoto ei tyrehdy etukumarassa istuen ja nenää puristaen alle 20 minuutissa, on syytä hakeutua lääkäriin.
 • Hajuaistin häiriöt
  Heikentyminen ja puuttuminen liitetään usein flunssaan, aivovammoihin ja ikääntymiseen. Hajuaisti voi myös vääristyä ja tutut tuoksut muuttua uusiksi.
 • Nenäpolyyppi
  Oireet vaihtelevat tukkoisuudesta pitkittyneisiin nuhiin ja hajuaistin heikkenemiseen.
  Nenän hyvänlaatuinen limakalvon pullistuma eli polyyppi voi olla pitkään huomaamatonkin.
 • Nenäsyöpä
  Nenän pahanlaatuinen kasvain on harvinainen tauti, joka vaatii useimmissa tapauksissa vuosikymmenten altistumisen esimerkiksi puupölylle tai formaldehydille.
 • Muhkuranenä
  Näyttääkö nenä punaiselta ja kasvaneen?  Vaivan takana on ruusufinni. Se kasvattaa talirauhasia ja sidoskudoksia niin, että nenä paisuu muodottomaksi muhkuraksi.

  Lähde: ET:n arkisto ja ja Duodecim

Kolme nenänopeaa

 1. Yli 1 000 000 000 tuoksua
  Rockefellerin yliopiston uuden tutkimuksen mukaan ihmisen nenä haistaa miljardeja, ellei jopa biljoona eri tuoksua sekä hajua.
 2. Tiesitkö?
  Nenässä on karvoja, koska niiden tehtävänä on suodattaa ilman suurimmat epäpuhtaudet.
 3. Yleinen vaiva
  Nenän kuivista limakalvoista kärsii arviolta yli puolet suomalaisista.

Oikeanlainen siivous on hyvää arkiliikuntaa, mutta väärät asennot tekevät selän kipeäksi. Selkäliiton vinkeillä joulusiivous sujuu vikkelästi ja selkä säästyy.

 1. Siivoa päivällä. Välilevyt ovat aamuisin pulleimmillaan ja siten herkempiä vaurioitumaan. Jos on pakko siivota aamulla, tee muutama lämmittelyliike ennen kuin aloitat siivouksen.
 2. Suunnittele ja jaa työt. Siivoa pienissä erissä ja useampana päivänä. Yhden rysäyksen suursiivous ei tee hyvää selälle. Jaa siivoustehtäviä perheenjäsenten kesken.
 3. Muista tauot. Lepuuta selkää istumalla välillä. Voit myös käydä lattialle pitkäksesi ja nostaa polvet 90 asteen kulmaan tuolin päälle.
 4. Kerää tavarat lattialta ennen imurointia, niin vältyt kyykistelyltä imuroinnin aikana.
 5. Säädä imurin tanko niin pitkäksi, että voit imuroida selkä suorassa.
 6. Käytä hyviä siivousvälineitä, kuten jatkovarrellisia harjoja tai moppia. Siten vältyt alaselän pyöristymiseltä ja saat pidettyä hartiat alhaalla.
 7. Siivoa molemmilla käsillä. Niin vältät rasittamasta kehon toista puolta ja kättä liikaa, ja selkään tulee kiertoliikettä kummallekin puolelle.
 8. Opettele oikea nostotekniikka. Kun koukistat nostaessasi polvia ja lonkkia, alaselkään jää luonnollinen notko ja et riko selkääsi. 
 9. Tee joskus kumarrukset ja nostot yhdellä jalalla. Näin saat voimaharjoitusta jalan lihaksille ja alaselän asento pysyy luonnollisena.
 10. Laita turhat tavarat kiertoon. Kun kotona on vähemmän tavaraa, aikaa ei kulu jatkuvaan järjestelyyn. Mitä vähemmän tavaraa, sitä vähemmän siivottavaa.  

Lähde: Selkäliitto

Ylellinen, jännittävä tuoksu kohottaa juhlan ja arjen – ja on myös oivallinen joululahja. 


Carolina Herrera Good Girl, EdP 30 ml, 69 e

Itämainen, tumma ja aistillinen tuoksu, jossa jasmiininkukkaa, tuberoosaa, suklaata, tonkapapua, mantelia ja kahvia.

Dolce & Gabbana The One, EdT 50 ml, 79 e

Lämmin ja itämainen kukkaistuoksu,joka avautuu raikkaalla mandariinin, bergamotin ja persikan yhdistelmällä. Sydäntuoksussa jasmiinia, kieloa,  valkoista liljaa sekä luumua. Lopputuoksussa vetiveriä, meripihkaa, myskiä ja vaniljaa.


Jean Paul Gaultier Scandal, EdP 50 ml, 89 e

Makea ja naisellinen tuoksu, jossa mukana lämmintä hunajaa, raikasta veriappelsiinia, puista patsulia sekä yllättävää gardeniaa.


Yves Saint Laurent Mon Paris Collector Edition, EdP 50 ml, 79 e

Pionia, valkoista myskiä ja patsulia sisältävä chypre-tuoksu upeassa keräilypullossa, saatavilla rajoitetun ajan.


Prada La Femme Intense, EdP 100 ml, 111 e

Aistikas ja itämainen tuoksu, jonka ytimessä tuberoosaa, Ylang-Ylangia  ja patsulia.
Christian Dior J’adore L’Or, EdP 40 ml, 164 e

Vietelevä ja harmoninen yhdistelmä kukkia ja itämaisia tuoksuja. Mukana toukoruusua, jasmiinia, vaniljaa, tonkapapua ja Grassen nerolia.


Lancôme, La Vie Est Belle Eclat, EdP, 30 ml, 58 e

La vie est Belle -tuoksuperheen uusin jäsen. Se on upea ja hempeä kukkaistuoksu, jonka sydäntuoksuna pirskahteleva appelsiininkukka ja bergamotti.


Calvin Klein Obsessed for women,  EdP 30 ml,  53 e

Kukkainen tuoksu, avautuu orvokin terälehtien raikkaalla tuoksulla. Sydäntuoksussa valkoista laventelia.  Myskin pehmeät vivahteet viimeistelevät tuoksun.

Marc Jacobs, Decadence Eau So Decadent, EdT 50 ml,  82,00 e.

Kevyt, ilmava ja ylellinen tuoksu. Pitää sisällään mm. hedelmiä, kukkia, kuten jasmiinia, magnoliaa, kieloa, päärynää, mustaherukkaa ja valkoista meripihkaa. Sopii niin päivä- kuin iltatuoksuksi.


L´occitane Terre de Lumière, The Gold Edition, EdP 50 ml, 69 e

Kuvittele Kultainen hetki ennen auringonlaskua. Energisten ja aromaattisten ensituoksujen jälkeen tuoksu muuttuu laventelin, hunajan ja mantelin herkiksi tuoksuiksi eteläisestä Ranskasta.


Emporio Armani Because It's You, EdP 30ml 53 e

Kukkaishedelmäinen tuoksu, jossa ruusutiivisteen ja nerolin kukkaisuus yhdistyvät vadelman hedelmäisyyteen.

Elizabeth Arden, White Tea, 50 ml, 40 e

Hienostunut, rauhoittava ja yksinkertainen tuoksu, joka pitää sisällään mm. raikasta mandariinia, valkoisen teen uutetta, turkkilaista ruusuöljyä ja kolmea rauhoittavaa myskiä.

MiehilleHugo Boss Man of Today Edition tuoksu 50 ml, 73 e

Menestyvän miehen klassikkotuoksu, jossa hurmaavat omenan ja sitruksen lisäksi seetripuu ja vetiver. Limited Edition -pakkaus on vuoden 2017 kunnianosoitus uudelle Man of Today -kampanjalle.
Emporio Armani Stronger With You, EdT 30ml 53 e

Itämainen tuoksu luovalle, karismaattiselle ja huumorintajuiselle miehelle, jossa seetripuun metsäisyys yhdistyy rosé-pippurin ja salvian mausteisuuteen.

Prada L'Homme Intense,  EdP 50ml, 88 e

Puinen ja aromaattinen tuoksu, joka avautuu meripihkalla. Sydäntuoksussa patsulia ja    pohjatuoksussa santelipuuta ja paahdettua tonkapapua.    


Paco Rabanne Pure XS EdT,  50 ml, 65 e

Yhdistelmä kirpeän raikasta inkivääriä ja pehmeää vaniljaa. Tuoksu on samalla  lempeä ja voimakas.
Calvin Klein Obsessed for men, EdT  75 ml,  60 e

Aromaattinen tuoksu, joka saa voimakkuutensa mustasta vaniljasta. Mukana myös meripihkaa, setripuuta ja ambraa.

Yves Saint Laurent Y EdT 60 ml, 75 e

Moderni, metsäinen ja maskuliininen tuoksu, joka on samalla raikas ja voimakas.

Pullot ovat kuin pieniä taideteoksia.
Pullot ovat kuin pieniä taideteoksia.