Kuva Istock
Kuva Istock

Vessanpytyllä saattaa tulla hajuyllätys. Mutta milloin uloste on liian voimakkaan hajuista? Lääkäri Risto Laitila vastaa.

Mistähän johtuu ulosteeni poikkeavan voimakas ja epämiellyttävä haju?

Se on häiritsevää. Sitä on kestänyt muutaman kuukauden. Toista vuotta sitten mahalaukustani häädettiin helikobakteeri.

Tulos varmistettiin ulostenäytteestä.

Nimimerkki Helena 75 v

Ulosteen ominaishaju on pääosin peräisin rikkipitoisista yhdisteistä. Suoliston bakteerit tuottavat niitä kaikesta imeytymättömästä tavarasta, joka paksusuoleen lopulta päätyy.

Joihinkin suolistosairauksiin ja -tulehduksiin liittyy muuttunut ja paha haju. Silloin sairaudet oirehtivat muutenkin: kipuja, ripulia ja huonovointisuutta. Sinä et näistä oireista onneksi mainitse.

Toisin sanoen katse kääntyy ruokavalioon.

Voisi olla viisasta pitää pikkutarkkaa ruokapäiväkirjaa ja kirjata viikon ajalta ihan kaikki mitä suuhun pistät. Ehkä sieltä löytyy vinkki.

Riston jälkihuomautus: Olisiko jollakulla lukijalla ratkaisuehdotusta Helenalle?

Kysy meiltä terveydestä, ravitsemuksesta, seksistä, lakiasioista, puutarhanhoidosta ja antiikista.
Lähetä oma kysymyksesi asiantuntijalle täältä.

Aurinkovoide suojaa, mutta vain jos sitä levittää reilulla kädellä. Vain harva käyttää voidetta riittävästi.

1. Heijastaa ja imee säteet

Aurinkovoiteissa käytetään fysikaalista tai kemiallista suojaa tai molempia. Fysikaalinen suoja heijastaa UV-säteilyä pois iholta, kemiallinen imee säteet itseensä.

Voiteet auttavat ehkäisemään ihon palamista ja aurinkokeratoosia, josta voi kehittyä okasolusyöpä. Suojavoiteiden käytön on osoitettu vähentävän myös melanoomaa.

2. Suojakertoimet liioittelevat

Suojakerroin määrittää, kuinka hyvin voide suojaa auringon UVB-säteiltä ja kauanko auringossa voi oleilla palamatta. Esimerkiksi suojakerroin 15 tarkoittaa, että auringossa voi olla palamatta 15 kertaa pidempään kuin ilman suojaa. Moni levittää voidetta kuitenkin vain murto-osan siitä määrästä, jolla suojakerroin on laskettu, eikä lisää voidetta iholle tarpeeksi usein.

3. Kerroin vähintään 30

Suojakertoimen on hyvä olla vähintään 30 vartalolle ja 50 kasvoille. Tarkista purkin kyljestä, että voide suojaa sekä UVA- että UVB- säteilyltä.

4. Pihistelemättä paras

Riittävä määrä voidetta vartalon iholle on oman kourallisen verran ja kasvoille teelusikallinen, mielellään puoli tuntia ennen ulos menoa. 

5. Älä tuudittaudu

Mikään voide ei suojaa täydellisesti UV-säteiltä. Eliniän aikana karttuva aurinkoaltistus lisää ihosyöpien riskiä. Auringossa kannattaa siis oleilla maltillisesti, eikä paahtaa itseään ylenpalttisesti aurinkovoiteen turvin. Muista, että aurinkoisesta säästä voi nauttia myös varjossa.

Asiantuntijana syöpätautien erikoislääkäri Meri-Sisko Vuoristo.

Artikkeli on julkaistu ET-lehden numerossa 7/2017.

Melanooma on nopeimmin yleistyvä syöpä Suomessa. ET-lehden omalääkäri Risto Laitila neuvoo, missä tilanteissa ihomuutoksia kannattaa mennä näyttämään lääkärille. 

Täältä näet kaikki aiemmat Riston vastaanotolla -videosarjan osat.

Aiemmissa jaksoissa aiheina ovat olleet esimerkiksi: