Tuore tutkimus kyseenalaisti osteporoosilääkkeiden tehon, ja moni miettii, miksi käyttää lääkkeitä, jos niistä ei ole juurikaan hyötyä.

British Medical Journal julkaisi 27.5. tutkimuksen, jossa kerrottiin, että osteoproosilääkkeiden teho ikäihmisten lonkkamurtumien ehkäisyssä on vaatimaton. Tutkimusta johti professori Teppo Järvinen Helsingin yliopistosta.

Lue tästä tutkimuksen tuloksista täällä.

Mitä lääkäri neuvoo osteoporoosilääkkeitä käyttävien nyt tekemään?

Ennen kuin päätöksen lääkkeen lopettamisesta voi tehdä, pitäisi ymmärtää, miksi lääkkeitä käyttää.

– Potilaan pitäisi tietää, mikä murtumariski on hänen kohdallaan, ja hänen pitäisi ymmärtää, mitä tämä 'riskissä eläminen' oikeasti tarkoittaa. Sen jälkeen hän voi päättää, haluaako hän yrittää pienentää omaa murtumariskiä suhteellisen kalliilla lääkkeellä, jolla saattaa olla myös sivuvaikutuksia, professori Teppo Järvinen sanoo.

Tee helppo testi: mikä on murtumariskisi?

Lääkäreillä ei ole aikaa selittää

Lääkäri laskee luuntiheysmittauksen ja erilaisten taulukoiden avulla osteoporoosipotilaalle murtumariskin. Teppo Järvinen sanoo, että lääkärillä on harvoin vastaanotolla aikaa selittää osteoporoosipotilaalle selkeästi, mitä murtumariskin hoitaminen lääkityksellä tarkoittaa.

Esimerkki helpottaa monimutkaista asiaa: Jos otetaan keskiverto suomalainen, terve 55–60-vuotias nainen, hänen lonkkamurtumariskinsä on seuraavan 10 vuoden kuluessa muutaman prosentin luokkaa. Tämä tarkoittaa sitä, että jos sata tällaista keskiverto naista elää elämäänsä murehtimatta osteoporoosista tai sen ehkäisystä, kymmenen vuoden seurannassa heistä muutamalle tulee lonkkamurtuma.

Osteoporoosilääkkeen hyödyt ja haitat punnittava

Tätä riskiä siis voi yrittää lääkityksellä pienentää. Kun tiedämme, että lääkkeet alentavat parhaimmillaankin riskiä noin 20–30 prosenttia, saamme ehkäistyä 100 lääkettä käyttäneen naisen joukossa korkeintaan 1–2 murtumaa.

Hyöty on siis 1–2 ehkäistyä lonkkamurtumaa. Haitoiksi voi lukea jokaisen potilaan ”sairastuminen riskipotilaaksi”, valtavat kulut yhteiskunnalle potilaiden seurannasta ja lääkityksestä ja pahimmassa tapauksessa muutama ikävä lääkkeiden aiheuttama sivuvaikutus, kuten leukaluun kuolio tai reisiluun epätyypillinen murtuma.

– Useimmat eivät tämän yhtälön kuultuaan pidä tällaista toimintaa järkevänä, mutta ongelmana on se, että harvempi potilas kuulee tällaistakaan selvitystä lääkärikäynnillään, Järvinen toteaa.

Teppo Järvinen sanoo lopuksi, että syy ei ole yksin lääkäreissä. Me ihmiset yleensä haluamme hoitaa pientäkin riskiä helpolla lääkityksellä, sen sijaan että muuttaisimme omia elintapojamme ja vähentäisimme siten terveysriskiä paljon tehokkaammin.

Oikeanlainen siivous on hyvää arkiliikuntaa, mutta väärät asennot tekevät selän kipeäksi. Selkäliiton vinkeillä joulusiivous sujuu vikkelästi ja selkä säästyy.

  1. Siivoa päivällä. Välilevyt ovat aamuisin pulleimmillaan ja siten herkempiä vaurioitumaan. Jos on pakko siivota aamulla, tee muutama lämmittelyliike ennen kuin aloitat siivouksen.
  2. Suunnittele ja jaa työt. Siivoa pienissä erissä ja useampana päivänä. Yhden rysäyksen suursiivous ei tee hyvää selälle. Jaa siivoustehtäviä perheenjäsenten kesken.
  3. Muista tauot. Lepuuta selkää istumalla välillä. Voit myös käydä lattialle pitkäksesi ja nostaa polvet 90 asteen kulmaan tuolin päälle.
  4. Kerää tavarat lattialta ennen imurointia, niin vältyt kyykistelyltä imuroinnin aikana.
  5. Säädä imurin tanko niin pitkäksi, että voit imuroida selkä suorassa.
  6. Käytä hyviä siivousvälineitä, kuten jatkovarrellisia harjoja tai moppia. Siten vältyt alaselän pyöristymiseltä ja saat pidettyä hartiat alhaalla.
  7. Siivoa molemmilla käsillä. Niin vältät rasittamasta kehon toista puolta ja kättä liikaa, ja selkään tulee kiertoliikettä kummallekin puolelle.
  8. Opettele oikea nostotekniikka. Kun koukistat nostaessasi polvia ja lonkkia, alaselkään jää luonnollinen notko ja et riko selkääsi. 
  9. Tee joskus kumarrukset ja nostot yhdellä jalalla. Näin saat voimaharjoitusta jalan lihaksille ja alaselän asento pysyy luonnollisena.
  10. Laita turhat tavarat kiertoon. Kun kotona on vähemmän tavaraa, aikaa ei kulu jatkuvaan järjestelyyn. Mitä vähemmän tavaraa, sitä vähemmän siivottavaa.  

Lähde: Selkäliitto

Ylellinen, jännittävä tuoksu kohottaa juhlan ja arjen – ja on myös oivallinen joululahja. 


Carolina Herrera Good Girl, EdP 30 ml, 69 e

Itämainen, tumma ja aistillinen tuoksu, jossa jasmiininkukkaa, tuberoosaa, suklaata, tonkapapua, mantelia ja kahvia.

Dolce & Gabbana The One, EdT 50 ml, 79 e

Lämmin ja itämainen kukkaistuoksu,joka avautuu raikkaalla mandariinin, bergamotin ja persikan yhdistelmällä. Sydäntuoksussa jasmiinia, kieloa,  valkoista liljaa sekä luumua. Lopputuoksussa vetiveriä, meripihkaa, myskiä ja vaniljaa.


Jean Paul Gaultier Scandal, EdP 50 ml, 89 e

Makea ja naisellinen tuoksu, jossa mukana lämmintä hunajaa, raikasta veriappelsiinia, puista patsulia sekä yllättävää gardeniaa.


Yves Saint Laurent Mon Paris Collector Edition, EdP 50 ml, 79 e

Pionia, valkoista myskiä ja patsulia sisältävä chypre-tuoksu upeassa keräilypullossa, saatavilla rajoitetun ajan.


Prada La Femme Intense, EdP 100 ml, 111 e

Aistikas ja itämainen tuoksu, jonka ytimessä tuberoosaa, Ylang-Ylangia  ja patsulia.
Christian Dior J’adore L’Or, EdP 40 ml, 164 e

Vietelevä ja harmoninen yhdistelmä kukkia ja itämaisia tuoksuja. Mukana toukoruusua, jasmiinia, vaniljaa, tonkapapua ja Grassen nerolia.


Lancôme, La Vie Est Belle Eclat, EdP, 30 ml, 58 e

La vie est Belle -tuoksuperheen uusin jäsen. Se on upea ja hempeä kukkaistuoksu, jonka sydäntuoksuna pirskahteleva appelsiininkukka ja bergamotti.


Calvin Klein Obsessed for women,  EdP 30 ml,  53 e

Kukkainen tuoksu, avautuu orvokin terälehtien raikkaalla tuoksulla. Sydäntuoksussa valkoista laventelia.  Myskin pehmeät vivahteet viimeistelevät tuoksun.

Marc Jacobs, Decadence Eau So Decadent, EdT 50 ml,  82,00 e.

Kevyt, ilmava ja ylellinen tuoksu. Pitää sisällään mm. hedelmiä, kukkia, kuten jasmiinia, magnoliaa, kieloa, päärynää, mustaherukkaa ja valkoista meripihkaa. Sopii niin päivä- kuin iltatuoksuksi.


L´occitane Terre de Lumière, The Gold Edition, EdP 50 ml, 69 e

Kuvittele Kultainen hetki ennen auringonlaskua. Energisten ja aromaattisten ensituoksujen jälkeen tuoksu muuttuu laventelin, hunajan ja mantelin herkiksi tuoksuiksi eteläisestä Ranskasta.


Emporio Armani Because It's You, EdP 30ml 53 e

Kukkaishedelmäinen tuoksu, jossa ruusutiivisteen ja nerolin kukkaisuus yhdistyvät vadelman hedelmäisyyteen.

Elizabeth Arden, White Tea, 50 ml, 40 e

Hienostunut, rauhoittava ja yksinkertainen tuoksu, joka pitää sisällään mm. raikasta mandariinia, valkoisen teen uutetta, turkkilaista ruusuöljyä ja kolmea rauhoittavaa myskiä.

MiehilleHugo Boss Man of Today Edition tuoksu 50 ml, 73 e

Menestyvän miehen klassikkotuoksu, jossa hurmaavat omenan ja sitruksen lisäksi seetripuu ja vetiver. Limited Edition -pakkaus on vuoden 2017 kunnianosoitus uudelle Man of Today -kampanjalle.
Emporio Armani Stronger With You, EdT 30ml 53 e

Itämainen tuoksu luovalle, karismaattiselle ja huumorintajuiselle miehelle, jossa seetripuun metsäisyys yhdistyy rosé-pippurin ja salvian mausteisuuteen.

Prada L'Homme Intense,  EdP 50ml, 88 e

Puinen ja aromaattinen tuoksu, joka avautuu meripihkalla. Sydäntuoksussa patsulia ja    pohjatuoksussa santelipuuta ja paahdettua tonkapapua.    


Paco Rabanne Pure XS EdT,  50 ml, 65 e

Yhdistelmä kirpeän raikasta inkivääriä ja pehmeää vaniljaa. Tuoksu on samalla  lempeä ja voimakas.
Calvin Klein Obsessed for men, EdT  75 ml,  60 e

Aromaattinen tuoksu, joka saa voimakkuutensa mustasta vaniljasta. Mukana myös meripihkaa, setripuuta ja ambraa.

Yves Saint Laurent Y EdT 60 ml, 75 e

Moderni, metsäinen ja maskuliininen tuoksu, joka on samalla raikas ja voimakas.

Pullot ovat kuin pieniä taideteoksia.
Pullot ovat kuin pieniä taideteoksia.