Jos meillä naisilla vyötärön ympärysmitta on yli 82 cm, se on kuulemma terveysriski. Ylipainon riskinä vielä ymmärtäisi, mutta entäs jos on yli­painoinen ja kuitenkin solakka vyötärön kohdalta? – Paksut reidet

Mainio kysymys. Pelkkä elopaino suhteessa pituuteen eli painoindeksi ei aina kerro sitä tärkeintä, eli sitä, kuinka paljon ylipainosta on vatsaontelon sisäistä rasvaa. Juuri tuo rasva on terveysriski, muun muassa siksi, että se kohottaa verenpainetta, altistaa kakkostyypin diabetekselle ja huonontaa veren rasvoja. Kaikki tämä voi johtaa valtimoiden rasvoittumiseen, siis sydän- ja verisuonitauteihin.
Kehomme ottaa tehokkaasti talteen ruoan ylimääräiset kalorit, ja valtaosalla meistä ne kertyvät rasvaksi myös vatsaonteloon. Vyötärönympärys mitataan seisten, alimman kylkiluun ja lantioluun harjan välistä. Merkkaa kohta kynällä molemmin puolin, se helpottaa mittausta. Jos mittanauha näyttää naisella yli 80 cm ja miehellä yli 90 cm, tilastollinen sairausriski alkaa nousta. Riski on merkittävä, jos lukema ylittää naisilla 90 cm ja miehillä 100 cm. Solakka vyötärö ker­too vähäisestä vatsaontelon rasvasta ja vähäisemmästä valtimotautiriskistä, vaikka ylipainoa olisikin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla