Maailman ensimmäinen ruuan maisteluun koulutettu Senioriraati paljasti, minkälaista ruokaa ikäihminen haluaa syödä.

Vanhusten vajaaravitsemus puhuttaa julkisuudessa aika-ajoin. Ikääntymisen myötä makuaisti saattaa heikentyä, ja ruokaa ei tule syötyä riittävästi. Vanhemmiten moni lisää einesten käyttöä. Vaikka useimmat valmisruuat ovatkin ravitsemuksellisesti kelpo aterioita, vähän syövän ikäihmisen vitamiini- ja hivenainetarvetta ne eivät välttämättä täytä.

Seniori-Sapuska-projektissa suunniteltiin atreioita ikäihmisille. Seniori-Sapuskan vetäjinä toimivat VTT ja Kuluttajatutkimuskeskus. Lisäksiu mukana on ruokateollisuuden yrityksiä. Varta vasten koulutettu, 65–75-vuotiaista miehistä ja naisista koostuva raati arvioi annoksia.

Ei mössöä, kiitos!

Raatilaisia miellytti hiukan tavanomaista pehmeämpi mutta ei kuitenkaan mössömäinen ruuan rakenne. Suolaa sai senioriraadin mielestä olla annoksissa reilumminkin, mutta koska liika suola on terveydelle haitaksi, valmisruuissa makua lisätääm mieluummin pippurilla, yrteillä ja voilla.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Valmisaterioiden pitäisi sisältää ravintoaineita tiiviissä muodossa. Seniori-Sapuskan makutestissä kuituja ja proteiinia voitiin lisätä heikentämättä aterian makua.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Seniori-Sapuska-projektissa toteutettiin myös kysely, jossa kartoitettiin einespakkausten käytettävyyttä. Raatilaiset arvostivat helposti avattavia, uudelleen suljettavia ja kierrätettäviä pakkauksia. Palautteen perusteella kehitettiin pakkausprototyyppejä, joissa ruoka voitiin erotella eri osastoihin ja joiden kannessa oli suuri kurkistusikkuna, josta sisältö näkyi helpoti.
Lähde VTT

Sisältö jatkuu mainoksen alla