Joskus se hätkähdyttää, joskus siitä ei ole mitään muistikuvia. Silti unet voivat olla suuri voimavara – varsinkin ”etukäteen tilattuna”.

Millaista unta näit viime yönä? Tämä kysymys olisi uniasiantuntijoiden mukaan syytä kääntää toisin: Mitä unta haluaisit nähdä? Painajaiset kertovat muutoksen tiellä olevista esteistä ja peloista, joten ehkä on aika muuttaa unien suuntaa – tietoisesti.

Unien tilaaminen on nimittäin mahdollista. Ja siitä voi suurta apua etenkin elämän muutoskohdissa. Psykoterapeutti Anne Lindholm-Kärki sanoo, että tilaamalla toivomiaan unia voi vahvistaa itseluottamusta. Samalla voi tuoda elämäänsä kaivatun muutoksen.

– Ensin valveilla eläydytään lopputulokseen, jossa toivottu asia on tapahtunut. Uskallan esimerkiksi ajaa autoa, olen vaihtanut ammattia, olen muuttanut tapaani tehdä työtä tai haluan sisäistä rauhaa kiireen keskellä. Sitten voin toivoa unen, joka on tulevan elämän ennakkonäytös, Lindholm-Kärki kertoo Mielenterveys-lehdessä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Ihan näin helppoa unien tilaus ei kuitenkaan ole. Tavoitteen puolesta työskentelyyn tarvitaan aktiivista toimintaa päivälläkin. Mielikuvia pitää ruokkia, tunteita purkaa ja asettaa tavoitteensa. Lindholm-Kärjen mukaan kirjoittaminen on paras keino siihen. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Hän mainitsee, että unien tilaaminen on työskentelyä, joka kasvattaa myös tietoisen unennäön eli selkounien osuutta.

– Selkounien näkijä on tietoinen, että näkee unta ja kykenee ohjaamaan sitä. Tilattu uni ei kuitenkaan välttämättä edellytä tietoista unennäköä.

Näin tilaat hyviä unia

  1. Hanki itsellesi muistikirja ja pidä unipäiväkirjaa.
  2. Kirjoita aamulla heti herättyäsi uni, jonka muistat nähneesi.  Jos kirjoittamista ennen liikkuu, esimerkiksi nousee ylös, muisto unesta voi kadota helposti. Kirjoita yksityiskohtiakin. Mahdollisimman tarkka kuvaus auttaa paremmin tulkitsemaan unen viestiä.
  3. Kerro myös ajatuksia unestasi, mutta älä kiinnitä huomiota tekstin laatuun. Anna näkemysten virrata vapautuneesti. Miltä uni tuntui? Mikä on olosi nyt? Mikä lienee unen sanoma?
  4. Voit kirjoittaa ylös myös unen, jonka haluaisit nähdä, tai minkälaisena haluat nähdä itsesi ja millaisen elämän tahtoisit. Eläydy uneen aina kun sinulla on siihen mahdollisuus, mutta varsinkin ennen nukahtamista. Unen voi tilata, mutta se on pitkän harjoittelun tulos.

Lähde: Mielenterveys-lehti

Tutustu ET:n verkkosivujen Uniongelmat-teemaan.

Kohta on juhannustaikojen aikaa..kukkakimppu tyynyn alle ja tuleva sulhanen näkyy unessa.

Meillä taitaa useimmilla jo olla se kumppani vierellä, mutta mietittekö juhannusyönä ikinä nuoruuden haaveita tai odotatteko romanttisia unia silloin ? Onko juhannuksessa taikaa yhä ?

Unien näkemisen ja tosielämän kanssa ei ole mitään yhteyttä, ihminen ei ole nukkuessaan tolkuissaan, esim. minä olin vakavan sairauden vuoksi aikanaan sairaalassa vahvassa lääkityksessä, unet oli jotain aivan hirveitä, en tiedä oliko kivun lievittäjänä morfini, vai katamiini, en suosittele edes huumehörhöille näitä aineita.

Rusketukseni ei ole aito, juon vaan niin paljon kahvia

Sisältö jatkuu mainoksen alla