Kun parisuhde ja sen vetovoima on hiipumassa, onko mitään enää tehtävissä? Pitkän linjan terapeutti ja hyvinvointiyrittäjä Sampsa Korhonen kertoo, että on ja paljastaa samalla avaintekijöistä.

”Jokainen suhde on aina ainutlaatuinen. Kuulin joskus sanonnan: ei ole ongelmia, on vain ratkaisuja, joita ei vielä ole löydetty. Tämän voi lukea myös, ettei ole kuin kehittämiskelpoisia ratkaisumalleja.

Jos suhde on jo lässähtänyt, siihen vaikuttavat molempien osapuolten toimet ja energiat. Alkuun, uuden potkun lähtökohdaksi, huomio olisi hyvä siirtää ensin itseensä.

Millainen suhteesi itseesi on, erillisenä, ilman toisen läsnäoloa? Viihdytkö omassa seurassasi? Osaatko olla yksinkin? Mistä oikeasti nautit?

Entä mitä annettavaa sinulla on suhteelle? Millä tavoilla olisit valmis kehittämään sitä? Kuunteletko riittävän aidosti, kun toinen kertoo työpäivästään ja asioistaan? Kuinka usein kenties vain esität kiinnostunutta? Mitä sinä haluat ja pystytkö kertomaan sen toisellekin?

"Tärkein suhteistasi pitäisi olla kannustava, kunnioittava ja mielellään myös armelias. Tämä suhde sinulla on koko elämäsi ajan."

Tärkein suhde on suhde itseesi. Vaali ja kehitä tätä tietoisesti. Kun on sinulla parempi olla itsesi kanssa ‘väreilet hyväntahtoista energiaa myös ulospäin’. Siinä energiakentässäsi, hyvässä ilmapiirissä, toinenkin viihtyy paremmin.

Uusi virta syntyy pienistä pisaroista. Hyvä harjoitus, jos tähän on siis tarvetta, on päättää olla läsnä toiselle joka ilta 15 minuuttia parin viikon ajan. Tietoisesti vooi kuunnella, antaa läsnäoloaan, kiinnostusta ja arvostusta. Keskittää huomio kokonaan siihen toiseen.

Sen sijaan, että kerrot itsestäsi, huomioitkin toisen rankan päivän, annat hänen kertoa tunteistaan. Harjoittelet tietoista läsnäoloa ja aitoa kuuntelemista suhteessasi.

Parissa viikossa saatat huomata pieniä lämmittäviä uuden toivon kipinöitä. Aikoinaan palanut rakkauden roihu ei syty heti, mutta pienikin muutos heijastuu kokonaisuuteen.

Jos olet ollut se, joka pitää oikeutenaan korjailla toisen tietoja ja sanomisia ja vielä tekee sen toistenkin kuullen, kokeile vaihteeksi ystävällisyyttä.

Elämä koostuu paljolti pienistä valinnoistamme. Yleisesti toisten loputon syyttely nykyolosuhteistasi, katkeruuden helliminen tai vuosia sitten ‘jo sovitun pettämiskuvion’ läpikäyminen mielessä, mitä joskus aikoinaan onkin tapahtunut, sitoo valtavasti psyyken energiaa.

Jotkut ovat jopa 'kiintyneitä kärsimykseensä'.

Anteeksianto ja irti päästämisen kyky ja erityisesti tiedostamattoman tuominen tietoiselle mielelle, palauttaa sidottua energiaa, menneestä nykyhetkeen. Ainoaan oikeaan hetkeen, jossa voit elää, olla läsnä, rakastaa ja tulla rakastetuksi.

Rakentava, ei-syyttelevä keskustelu asioistanne avaa solmuja.

"Puhukaa rohkeammin, avoimesti ja kummankin erilaisista toiveista."

Mitä yhteistä hyvää voisitte kehittää? Sellaista, mistä kumpikin nauttii tai joskus aiemmin olette nauttineet? Puhuminen voi tauon jälkeen vaatia rohkeutta, mutta se kannattaa.

Jos suhde on kestänyt pitkään, kummankin kehittyessä ihmisenä, tarpeet jalostuvat. Toisen kasvanut oman tilan tarve suhteen sisällä voi yllättää. Helposti myös alkaa tulkita toista liikaa: 'Tiedän, kyllä mitä hän haluaa.'

Kyse voi olla kuitenkin vain omista kuvitelmistasi ja uskomuksistasi.

Tiedätkö esimerkiksi, vai oletatko vain, että vakiintuneet rakastelutapanne ovat tyydyttäviä sellaisenaan, hamaan tulevaisuuteen?

Vastaus voi olla kyllä. Mutta tiedätkö tämän seuraavan jutun?      

"Vanhatkin parit voivat yllättyä hyvin myönteisesti uudesta kipinästä uskaltautuessaan avaamaan toisilleen seksuaalisuutensa kiihottavia, toiselta salassa pideltyjä ovia."

Avautumisen voi tehdä ilman turhia syytöksiä tai syyllistymisiä. Elämää tämä vain on!

Pitkässä suhteessa erehdytään usein pitämään vierellä kulkijaa myös itsestäänselvyytenä. Joskus tätä voi verrata jopa “kotitalouskoneeseen”. Riittää, kun se toimii. Sen huoltoonkaan ei kiinnitä enää huomiota. Jos toisen yllättäen menettääkin, se on usein suuri katastrofi.”

Sampsa Korhonen on valmennus- ja terapia vastaanottoa sekä erilaisia koulutuksia ja kursseja ammatikseen pitänyt pitkälinjan aikuiskouluttaja, hyvinvointiyrittäjä, henkinen valmentaja ja NLP- ja suggestoterapeutti.
Email: info@sampsakorhonen.fi

Miten sinä olet saanut suhteeseen uutta potkua? Kerro ja keskustele aiheesta alla olevassa kommentointikentässä.

Kysely

Oletko tyytyväinen parisuhteeseesi?

En
En
50.0%
Kyllä
Kyllä
50.0%
Ääniä yhteensä: 4

Oikeanlainen siivous on hyvää arkiliikuntaa, mutta väärät asennot tekevät selän kipeäksi. Selkäliiton vinkeillä joulusiivous sujuu vikkelästi ja selkä säästyy.

  1. Siivoa päivällä. Välilevyt ovat aamuisin pulleimmillaan ja siten herkempiä vaurioitumaan. Jos on pakko siivota aamulla, tee muutama lämmittelyliike ennen kuin aloitat siivouksen.
  2. Suunnittele ja jaa työt. Siivoa pienissä erissä ja useampana päivänä. Yhden rysäyksen suursiivous ei tee hyvää selälle. Jaa siivoustehtäviä perheenjäsenten kesken.
  3. Muista tauot. Lepuuta selkää istumalla välillä. Voit myös käydä lattialle pitkäksesi ja nostaa polvet 90 asteen kulmaan tuolin päälle.
  4. Kerää tavarat lattialta ennen imurointia, niin vältyt kyykistelyltä imuroinnin aikana.
  5. Säädä imurin tanko niin pitkäksi, että voit imuroida selkä suorassa.
  6. Käytä hyviä siivousvälineitä, kuten jatkovarrellisia harjoja tai moppia. Siten vältyt alaselän pyöristymiseltä ja saat pidettyä hartiat alhaalla.
  7. Siivoa molemmilla käsillä. Niin vältät rasittamasta kehon toista puolta ja kättä liikaa, ja selkään tulee kiertoliikettä kummallekin puolelle.
  8. Opettele oikea nostotekniikka. Kun koukistat nostaessasi polvia ja lonkkia, alaselkään jää luonnollinen notko ja et riko selkääsi. 
  9. Tee joskus kumarrukset ja nostot yhdellä jalalla. Näin saat voimaharjoitusta jalan lihaksille ja alaselän asento pysyy luonnollisena.
  10. Laita turhat tavarat kiertoon. Kun kotona on vähemmän tavaraa, aikaa ei kulu jatkuvaan järjestelyyn. Mitä vähemmän tavaraa, sitä vähemmän siivottavaa.  

Lähde: Selkäliitto

Ylellinen, jännittävä tuoksu kohottaa juhlan ja arjen – ja on myös oivallinen joululahja. 


Carolina Herrera Good Girl, EdP 30 ml, 69 e

Itämainen, tumma ja aistillinen tuoksu, jossa jasmiininkukkaa, tuberoosaa, suklaata, tonkapapua, mantelia ja kahvia.

Dolce & Gabbana The One, EdT 50 ml, 79 e

Lämmin ja itämainen kukkaistuoksu,joka avautuu raikkaalla mandariinin, bergamotin ja persikan yhdistelmällä. Sydäntuoksussa jasmiinia, kieloa,  valkoista liljaa sekä luumua. Lopputuoksussa vetiveriä, meripihkaa, myskiä ja vaniljaa.


Jean Paul Gaultier Scandal, EdP 50 ml, 89 e

Makea ja naisellinen tuoksu, jossa mukana lämmintä hunajaa, raikasta veriappelsiinia, puista patsulia sekä yllättävää gardeniaa.


Yves Saint Laurent Mon Paris Collector Edition, EdP 50 ml, 79 e

Pionia, valkoista myskiä ja patsulia sisältävä chypre-tuoksu upeassa keräilypullossa, saatavilla rajoitetun ajan.


Prada La Femme Intense, EdP 100 ml, 111 e

Aistikas ja itämainen tuoksu, jonka ytimessä tuberoosaa, Ylang-Ylangia  ja patsulia.
Christian Dior J’adore L’Or, EdP 40 ml, 164 e

Vietelevä ja harmoninen yhdistelmä kukkia ja itämaisia tuoksuja. Mukana toukoruusua, jasmiinia, vaniljaa, tonkapapua ja Grassen nerolia.


Lancôme, La Vie Est Belle Eclat, EdP, 30 ml, 58 e

La vie est Belle -tuoksuperheen uusin jäsen. Se on upea ja hempeä kukkaistuoksu, jonka sydäntuoksuna pirskahteleva appelsiininkukka ja bergamotti.


Calvin Klein Obsessed for women,  EdP 30 ml,  53 e

Kukkainen tuoksu, avautuu orvokin terälehtien raikkaalla tuoksulla. Sydäntuoksussa valkoista laventelia.  Myskin pehmeät vivahteet viimeistelevät tuoksun.

Marc Jacobs, Decadence Eau So Decadent, EdT 50 ml,  82,00 e.

Kevyt, ilmava ja ylellinen tuoksu. Pitää sisällään mm. hedelmiä, kukkia, kuten jasmiinia, magnoliaa, kieloa, päärynää, mustaherukkaa ja valkoista meripihkaa. Sopii niin päivä- kuin iltatuoksuksi.


L´occitane Terre de Lumière, The Gold Edition, EdP 50 ml, 69 e

Kuvittele Kultainen hetki ennen auringonlaskua. Energisten ja aromaattisten ensituoksujen jälkeen tuoksu muuttuu laventelin, hunajan ja mantelin herkiksi tuoksuiksi eteläisestä Ranskasta.


Emporio Armani Because It's You, EdP 30ml 53 e

Kukkaishedelmäinen tuoksu, jossa ruusutiivisteen ja nerolin kukkaisuus yhdistyvät vadelman hedelmäisyyteen.

Elizabeth Arden, White Tea, 50 ml, 40 e

Hienostunut, rauhoittava ja yksinkertainen tuoksu, joka pitää sisällään mm. raikasta mandariinia, valkoisen teen uutetta, turkkilaista ruusuöljyä ja kolmea rauhoittavaa myskiä.

MiehilleHugo Boss Man of Today Edition tuoksu 50 ml, 73 e

Menestyvän miehen klassikkotuoksu, jossa hurmaavat omenan ja sitruksen lisäksi seetripuu ja vetiver. Limited Edition -pakkaus on vuoden 2017 kunnianosoitus uudelle Man of Today -kampanjalle.
Emporio Armani Stronger With You, EdT 30ml 53 e

Itämainen tuoksu luovalle, karismaattiselle ja huumorintajuiselle miehelle, jossa seetripuun metsäisyys yhdistyy rosé-pippurin ja salvian mausteisuuteen.

Prada L'Homme Intense,  EdP 50ml, 88 e

Puinen ja aromaattinen tuoksu, joka avautuu meripihkalla. Sydäntuoksussa patsulia ja    pohjatuoksussa santelipuuta ja paahdettua tonkapapua.    


Paco Rabanne Pure XS EdT,  50 ml, 65 e

Yhdistelmä kirpeän raikasta inkivääriä ja pehmeää vaniljaa. Tuoksu on samalla  lempeä ja voimakas.
Calvin Klein Obsessed for men, EdT  75 ml,  60 e

Aromaattinen tuoksu, joka saa voimakkuutensa mustasta vaniljasta. Mukana myös meripihkaa, setripuuta ja ambraa.

Yves Saint Laurent Y EdT 60 ml, 75 e

Moderni, metsäinen ja maskuliininen tuoksu, joka on samalla raikas ja voimakas.

Pullot ovat kuin pieniä taideteoksia.
Pullot ovat kuin pieniä taideteoksia.