Kun parisuhde ja sen vetovoima alkaa hiipua, on uuden kipinän sytyttämiseksi vielä paljon tehtävissä, rohkaisee pitkän linjan terapeutti ja hyvinvointiyrittäjä Sampsa Korhonen.

– Jokainen suhde on aina ainutlaatuinen. Kuulin joskus sanonnan: ei ole ongelmia, on vain ratkaisuja, joita ei vielä ole löydetty. Tämän voi lukea myös, ettei ole kuin kehittämiskelpoisia ratkaisumalleja, Korhonen toteaa.

Jos suhde on jo lässähtänyt, siihen vaikuttavat molempien osapuolten toimet ja energiat. Alkuun, uuden potkun lähtökohdaksi, huomio olisi hyvä siirtää ensin itseensä.

Korhonen vinkaa kysymään itseltä esimerkiksi näitä: Millainen suhteeni itseeni on, erillisenä, ilman toisen läsnäoloa? Viihdynkö omassa seurassani, osaatko olla yksinkin? Mistä oikeasti nautin?

– Entä mitä annettavaa sinulla on suhteelle? Millä tavoilla olisit valmis kehittämään sitä? Kuunteletko riittävän aidosti, kun toinen kertoo työpäivästään ja asioistaan? Kuinka usein kenties vain esität kiinnostunutta? Mitä sinä haluat ja pystytkö kertomaan sen toisellekin?

"Kun on sinulla parempi olla itsesi kanssa väreilet hyväntahtoista energiaa myös ulospäin".

– Siinä energiakentässäsi, hyvässä ilmapiirissä, toinenkin viihtyy paremmin, Korhonen rohkaisee.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Uusi virta syntyy pienistä pisaroista. Hyvä harjoitus, jos tähän on siis tarvetta, on päättää olla läsnä toiselle joka ilta 15 minuuttia parin viikon ajan. Tietoisesti vooi kuunnella, antaa läsnäoloaan, kiinnostusta ja arvostusta. Keskittää huomio kokonaan siihen toiseen.

– Sen sijaan, että kerrot itsestäsi, huomioitkin toisen rankan päivän, annat hänen kertoa tunteistaan. Harjoittelet tietoista läsnäoloa ja aitoa kuuntelemista suhteessasi, Korhonen kuvailee.

– Parissa viikossa saatat huomata pieniä lämmittäviä uuden toivon kipinöitä. Aikoinaan palanut rakkauden roihu ei syty heti, mutta pienikin muutos heijastuu kokonaisuuteen.

Jos olet ollut se, joka pitää oikeutenaan korjailla toisen tietoja ja sanomisia ja vielä tekee sen toistenkin kuullen, kokeile vaihteeksi ystävällisyyttä.

– Elämä koostuu paljolti pienistä valinnoistamme. Yleisesti toisten loputon syyttely nykyolosuhteistasi, katkeruuden helliminen tai vuosia sitten ‘jo sovitun pettämiskuvion’ läpikäyminen mielessä, mitä joskus aikoinaan onkin tapahtunut, sitoo valtavasti psyyken energiaa.

Jotkut ovat jopa 'kiintyneitä kärsimykseensä'.

Korhonen muistuttaa, että anteeksianto, irti päästämisen kyky ja erityisesti tiedostamattoman tuominen tietoiselle mielelle, palauttaa sidottua energiaa, menneestä nykyhetkeen. Ainoaan oikeaan hetkeen, jossa voit elää, olla läsnä, rakastaa ja tulla rakastetuksi.

Rakentava, ei-syyttelevä keskustelu asioistanne avaa solmuja.

"Puhukaa rohkeammin, avoimesti ja kummankin erilaisista toiveista."

– Mitä yhteistä hyvää voisitte kehittää? Sellaista, mistä kumpikin nauttii tai joskus aiemmin olette nauttineet? Puhuminen voi tauon jälkeen vaatia rohkeutta, mutta se kannattaa.

– Jos suhde on kestänyt pitkään, kummankin kehittyessä ihmisenä, tarpeet jalostuvat. Toisen kasvanut oman tilan tarve suhteen sisällä voi yllättää. Helposti myös alkaa tulkita toista liikaa: 'Tiedän, kyllä mitä hän haluaa.' Kyse voi olla kuitenkin vain omista kuvitelmistasi ja uskomuksistasi.

– Tiedätkö esimerkiksi, vai oletatko vain, että vakiintuneet rakastelutapanne ovat tyydyttäviä sellaisenaan, hamaan tulevaisuuteen?

Vastaus voi olla kyllä. Mutta tiedätkö tämän seuraavan jutun?      

"Vanhatkin parit voivat yllättyä hyvin myönteisesti uudesta kipinästä uskaltautuessaan avaamaan toisilleen seksuaalisuutensa kiihottavia, toiselta salassa pideltyjä ovia."

Korhonen huomauttaa, että avautumisen voi tehdä ilman turhia syytöksiä tai syyllistymisiä. Elämää tämä vain on!

– Pitkässä suhteessa erehdytään usein pitämään vierellä kulkijaa myös itsestäänselvyytenä. Joskus häntä voi verrata jopa “kotitalouskoneeseen”. Riittää, kun se toimii. Sen huoltoonkaan ei kiinnitä enää huomiota. Jos toisen yllättäen menettääkin, se on usein suuri katastrofi.”

Sampsa Korhonen on valmennus- ja terapia vastaanottoa sekä erilaisia koulutuksia ja kursseja ammatikseen pitänyt pitkälinjan aikuiskouluttaja, hyvinvointiyrittäjä, henkinen valmentaja ja NLP- ja suggestoterapeutti.
Email: info@sampsakorhonen.fi

Miten sinä olet saanut suhteeseen uutta potkua? Kerro ja keskustele aiheesta alla olevassa kommentointikentässä.

Kysely

Oletko tyytyväinen parisuhteeseesi?

En
En
50.0%
Kyllä
Kyllä
50.0%
Ääniä yhteensä: 4
Sisältö jatkuu mainoksen alla