Vähemmän suolaa, on asiantuntijoiden neuvo kohonneen verenpaineen taltuttamiseen.

Kohonnutta verenpainetta hoidetaan ensisijaisesti elintapamuutoksilla. Riskiä kohonneeseen verenpaineeseen lisäävät suolan ja alkoholin runsas käyttö sekä vähäinen fyysinen aktiivisuus ja ylipaino. Verenpaine kohoaa iän myötä, ja sen nousuun vaikuttaa myös perinnöllinen alttius.

Aina vain vähemmän suolaa

Jos elintapoja muuttamalla ei päästä lukemien 140/90 mmHg alapuolelle, suositellaan lääkehoitoa. Kohonneen verenpaineen Käypä hoito -suosituksen päivityksessä korostetaan suolan käytön vähentämistä. Suomalaiset saavat natriumia kolmanneksen vähemmän kuin 1970-luvulla, mutta lääkärin mielestä vähentämisen varaa on edelleen reilusti.

– Suomalaisten päivittäinen suolansaanti tulisi vähentää nykytasolta noin puoleen, eli aikuisten kohdalla alle viiteen grammaan, sanoo LKT, tutkimusprofessori ja sisätautien erikoislääkäri Antti Jula.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Käypä hoito -suosituksessa on lisäksi tarkennettu verenpaineen tavoitetasoa, joka on siis alle 140/90 mmHg. Yli 80-vuotiailla se on 150/90 mmHg, ja jos henkilö sairastaa diabetestä, verenepaineen pitäisi pysytellä alle 140/80 mmHg.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Hyvä kehitys on pysähtynyt

Suomalaisten verenpainetaso laski 1970-luvun alusta lähtien, mutta hyvä kehitys hidastui 2000-luvulla. Viime vuosikymmenen lopulla diastolinen paine eli alapaine on kääntynyt uudelleen nousuun. Aikuisikäisistä suomalaisista peräti noin kahdella miljoonalla on kohonnut verenpaine.

– Lääkehoidon aloitustasoa on uudessa päivityksessä laskettu vastaamaan tuoreimpia kansainvälisiä suosituksia. Niistä poiketen suomalainen suositus kuitenkin edellyttää, että kohonnut verenpainetaso varmistetaan kotimittausten tai verenpaineen pitkäaikaisrekisteröinnin avulla.

Hoito aloitetaan pienellä lääkeannoksella. Jos haittavaikutuksia ilmenee, tilalle vaihdetaan toinen lääke. Useimmat potilaat tarvitsevat yhdistelmälääkehoitoa.

– Erityisesti ACE:n estäjiin tai ATR-salpaajiin, kalsiumkanavan salpaajiin ja diureetteihin perustuvaa yhdistelmähoitoa tulee lisätä. Suomessa runsaasti käytettäviä beetasalpaajia suositellaan ensisijaiseksi lääkkeeksi vain, jos se on muiden sairauksien johdosta aiheellista, Jula sanoo.

Noin miljoona suomalaista hoitaa kohonnutta verenpainetta lääkkeillä. Heistä kuitenkin vain noin 40 prosenttia on päässyt tavoitetasoon. Syynä siihen voi olla lääkeannoksen riittämättömyys, potilas ei ota lääkettä säännöllisesti tai yhdistelmä ei ole hänelle sopiva. Myös liian suuri natriuimin saanti voi vesittää lääkehoidon.

Lähde www.duodecim.fi

Sisältö jatkuu mainoksen alla