Kiristävätkö vaatteet maanantaisin? Syy voi löytyä lihomisen viikkorytmistä.

Sama vaate voi viikon mittaan kiristää ja tuntua löysältä. Joskus syy on kuiduissa, mutta useimmiten syy saattaa löytyä myös syömisemme viikkorytmistä. Yhdysvaltalais-suomalaisen tutkimuksen mukaan mukaan ihmisten painonvaihtelussa on nimittäin selkeä viikkorytmi: paino on korkeimmillaan sunnuntaina tai maanantaina ja lähtee laskuun arkipäivinä loppuviikkoa kohden. Tutkimus tehtiin VTT:n, Cornellin yliopiston sekä Tampereen teknillisen yliopiston yhteistyönä.

Tutkimukseen osallistui kolme ryhmää: lihoneet, laihtuneet ja painonsa säilyttäneet. Paino nousi viikonloppuna kaikissa ryhmissä. Laihtuneiden ja painonsa säilyttäneiden paino alkoi kuitenkin laskea tiistaina.

Taustaa: Jos paino nousee, tarkista tämä!

VTT:n tutkija Anna-Leena Orsama ei kuitenkaan ole huolissaan ilmiöstä.

- Kyse on normaalista painonvaihtelusta. Herkuttelu ja pieni painonnousu hetkellisesti eivät ole vaarallisia.

Lue lisää: Tästä syystä painosi ei putoa

Iso ihminen, pikkumusta

Juhlat, kuuma, liian pieni kotelomekko, liian iso ihminen. Ja strechiähän en laita. "Sun kannatis ostaa joustavaa", äitini ähki ja nytkytti kotelomekkoni vetskaria kiinni heinäkuun hikihelteessä. Ärsytti.

Hätä, kiire, pitäisi olla hauskaa - pitäisi olla aikaa ja laihempi - sukkahousujen haara jää liian matalalle ja kaikki kirraa. Pääkin.

Minulla on pienen ihmisen sielu. Tiedättehän - sellaisen tyylikkään, mukautuvan, mukavan ja siron. Pienijalkaisen. Siksi sain tänäkin lauantaina, niin kuin aina juhlien aikaan, lapsekkaan itkupotkuraivokohtauksen ja nakkelin kolttuni keittiön lattialle. Sukkahousutkin siinä rytäkässä haarasta paukahtivat.

Sanoin laittavani "joustavaa" ylleni heti, kun äitini, ikinuori woodstock-ihminen kokoa 46, ostaisi farkut, joissa on kuminauhavyötärö. Tai edes sellaiset, jotka mahtuvat kiinni. Ettei tarvitse paitapuseron helmaa koko ajan nykiä avonaisen napin peitoksi.

Hei. Olen Leena. Iso ihminen. Pituus 182 senttiä, paino 80 kiloa, pikkuhousut kokoa 44. Henkinen ikä 25, henkinen koko 36.

Vaateteollisuus on unohtanut meidät pikkusieluiset - ainakin minut. Mistä löytäisin kokoa 36 koossa 44? Siis sitä tyyliä ja istuvuutta? Tyköistuvaa? Ihan oikeaa kangasta?

Rentokia etsivälle isoluiselle pujautellaan pukukoppiin (joka sekin on muuten usein liian pieni ja oudosti valaistu) a-linjalla juhlakuntoon korjausommeltua XL-tunikaa (joustavaa). Siihen vaan vähän kato iso koru kaulaan ja kato sit vaan joku tukkakoru tai panta kato ja iso laukku ja ruusuke.

Ei! Tyylistä ei pidä tinkiä, vaikka olisi kuinka kuminauhavyötärön tarpeessa. Tyyli on osa mielenterveyttä. Osa minua. Leena Tanskanen toimituspäällikkö ET

Pakina on julkaistu Kodin Kuvalehden verkkosivuilla marraskuussa 2014.

Hiusten harmaantuessa muuttuu muukin kuin väri. Hoitorepertuaari ja muotoilutuotteet kannattaa päivittää harmaiden hiusten koostumukseen sopiviksi.

1. Käy kampaajalla teettämässä tilannetarkastus

Harmaantunut hius muuttaa usein myös tekstuuriaan. Siitä saattaa tulla lasimaisempi, karheampi, heikompi, kuivempi, kiillottomampi, tai yleensä jonkinlainen kombinaatio näistä.

Jokusen harmaan haituvan vuoksi ei hoito- ja muotoilurutiinia tarvitse erityisesti muuttaa. Kun hiuksissa on noin 20 % harmaata, alkaa se näkyä kunnolla. Kampaaja voi määritellä, kuinka paljon harmaita on ja paljonko yksittäisessä hiuksessa on harmaata. Tämä määrittely auttaa myös päättämään, kuinka hiuksia jatkossa kannattaa värjätä, kun oma harmaa halutaan kauniisti ja luonnollisesti esiin.

2. Pese ja hoida hiukset hohtaviksi

Kun harmaat hiukset sitten hallitsevat kuontaloa, kannattaa niiden koostumusta tunnustella tarkkaan. Ovatko ne kuivemmat, karheammat vai kenties kovin hentoiset?

Kosteuttavat hoitotuotteet sopivat kuiville hiuslaaduille ja hiuspohjille. Valitse siis kosteuttava ja ravitseva sampoo vakituiseksi hiustenpesuaineeksi. Koostumuksista löytyy keveitä ja tuuheuttavia tuotteita hennoille harmaille ja runsaasti ravitsevia öljyisempiä pohjia pörröisille tai karheammille kutreille.

Syväpuhdistus on tarpeen, jos käytät paljon muotoilutuotteita tai hius kellastuu tai väri muuttuu muuten turhan tunkkaiseksi. Syväpuhdistavaa, kirkastavaa sampoota kannattaa käyttää kerran parissa viikossa.

Hopeasampoo on sitten se varsinainen hopeisen tai grafiittisen hiuksen korostaja. Nämä sinisen ja lilan sävyjä sisältävät sampoot syventävät kauniisti viileitä sävyjä. Mitä kauemmin sampoo vaikuttaa, sitä viileämpi lopputulos. Älä lotraa näillä päivittäin, ellet halua sinertävää tai tunkkaista lopputulosta. Kerran viikossa on yleensä hyvä tahti.

Hoitoaine on viimeistään nyt lisättävä repertuaariin, jos haluat hallittavuutta, kiiltoa ja joustavuutta hiuksiisi. Kerran viikossa käytettävä tehohoito tekee ihmeitä kiillottomille, korppuisille tai himmentyneille hiuksille.

Vaikka hiuspohja ja hiukset ovat nyt kuivemmat, älä harvenna pesuväliä! Hiukset ja iho kaipaavat nimenomaan niitä pehmentäviä, kosteuttavia ja hoitavia aineita, joita saavat vain hoitotuotteista.

3. Ota käyttöön sopivat muotoilutuotteet

Myös hiusten muotoilutarpeet muuttuvat usein harmaantumisen myötä.

Oikein hentoinen hius kaipaa nyt volyymia, tukea ja vahvistusta. Loistotuotteita ovat hoitavat mutta napakan pidon antavat muotovaahdot sekä tuuheuttavat föönausnesteet.

Karhea, jouhimainen ja vaikeasti hallittava hius puolestaan kaipaa hoitavia öljyjä sekä joustavuutta, sileyttä ja kiiltoa lisääviä tuotteita kuten hiusöljyjä ja kutrit kuriin muokkaavia muotoiluvoiteita.

Jämäkällä hiuslakalla on taipumus tehdä kampauksesta kypärämäinen. Jos hiuskiinne on kampauksen käytössä tarpeen, valitse joustavan pidon antava kiinne ja muista suihkuttaa sitä tarpeeksi etäältä.

 

Asiantuntijat: Anna Järvinen/L'Oréal Finland, Heidi Alastaro/IdHair, Laura Bengtsson/Wella Professionals ja Tommi Ruskomäki/Goldwell

Aivan kuin vaatteet, myös ihonhoitorutiini tulisi vaihtaa talvella säähän sopivaksi.

1. Välttele vesipesua

Öljypohjainen puhdistusaine sopii useimmille ja jättää ihon kimmoisaksi ja pehmeäksi, vaikka sen huuhtelisi pois vedellä. Jos vesi tuntuu silti kuivattavan tai kirvelevän kasvoja, kannattaa sillä putsaaminen lopettaa pahimpien pakkasten ajaksi. Pyyhi puhdistusmaito pois kasvovedellä.

2. Kasvovesi käyttöön

Kasvovesi on pintakuivan ihon pelastaja. Se auttaa ihoa palautumaan veden ja puhdistusaineiden rasittavalta vaikutukselta. Kasvovesi palauttaa ihon oman suojakerroksen nopeammin ja tasaa sen pH-arvon ihanteelliseen 5,5:een. Se myös pehmentää ja valmistaa ihoa imaisemaan kosteusvoiteen paremmin.

3. Rasvaa rivakasti

Levitä vartalovoide vielä vähän kosteaan ihoon heti pesun jälkeen.

4. Sauno maltilla

Sauna on couperosaihon vihollinen. Löylyistä kannattaa nauttia mietoina ja välttää rajuja kylmän ja kuuman vaihteluita. Skippaa siis avanto.

Useimmat tarvitsevat erilaiset kosteusvoiteet kesäksi ja talveksi.

5. Suojaa säntillisesti

Hylkää perinteiset pakkasvoiteet! Ne tuppaavat jäätymään iholle pahentaen paleltumista. Paras pakkassuoja on hengittävä ja suojaava vaatekappale, kuten posket peittävä kaulaliina. Luonnonöljypohjaiset hoitovoiteet ovat huoleton valinta pakkaseen, sillä luonnonöljyt ja -vahat imeytyvät ihoon ja antavat sille hengittävän suojan, joka ei jäädy päin pläsiä.

6. Räätälöi rutiinisi

Valitse kosteusvoiteen koostumus ihosi tunnun ja säätilan asettamisen haasteiden mukaan. Mitä rasvaisempi, sen suojaavampi ja ravitsevampi. Rasvoittuva iho puolestaan kaipaa lisäkosteutta, mutta ei liikaa rasvaa. Alkoholia sisältäviä puhdistustuotteita ei kannata talviaikaan käyttää niiden kuivattavan vaikutuksen vuoksi.

7. Kuori kuivaakin ihoa

Korpuksi kuivunutta ja hilseilevää ihoa on hyvä kuoria kerran pari viikossa rakeettomalla kuorinnalla, joka auttaa hoitovoiteita imeytymään paremmin. Kosteuttavat naamiot ovat erityisen ihania kovia kokeneelle hipiälle.