Kiristävätkö vaatteet maanantaisin? Syy voi löytyä lihomisen viikkorytmistä.

Sama vaate voi viikon mittaan kiristää ja tuntua löysältä. Joskus syy on kuiduissa, mutta useimmiten syy saattaa löytyä myös syömisemme viikkorytmistä. Yhdysvaltalais-suomalaisen tutkimuksen mukaan mukaan ihmisten painonvaihtelussa on nimittäin selkeä viikkorytmi: paino on korkeimmillaan sunnuntaina tai maanantaina ja lähtee laskuun arkipäivinä loppuviikkoa kohden. Tutkimus tehtiin VTT:n, Cornellin yliopiston sekä Tampereen teknillisen yliopiston yhteistyönä.

Tutkimukseen osallistui kolme ryhmää: lihoneet, laihtuneet ja painonsa säilyttäneet. Paino nousi viikonloppuna kaikissa ryhmissä. Laihtuneiden ja painonsa säilyttäneiden paino alkoi kuitenkin laskea tiistaina.

Taustaa: Jos paino nousee, tarkista tämä!

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

VTT:n tutkija Anna-Leena Orsama ei kuitenkaan ole huolissaan ilmiöstä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

- Kyse on normaalista painonvaihtelusta. Herkuttelu ja pieni painonnousu hetkellisesti eivät ole vaarallisia.

Lue lisää: Tästä syystä painosi ei putoa

Iso ihminen, pikkumusta

Juhlat, kuuma, liian pieni kotelomekko, liian iso ihminen. Ja strechiähän en laita. "Sun kannatis ostaa joustavaa", äitini ähki ja nytkytti kotelomekkoni vetskaria kiinni heinäkuun hikihelteessä. Ärsytti.

Hätä, kiire, pitäisi olla hauskaa - pitäisi olla aikaa ja laihempi - sukkahousujen haara jää liian matalalle ja kaikki kirraa. Pääkin.

Minulla on pienen ihmisen sielu. Tiedättehän - sellaisen tyylikkään, mukautuvan, mukavan ja siron. Pienijalkaisen. Siksi sain tänäkin lauantaina, niin kuin aina juhlien aikaan, lapsekkaan itkupotkuraivokohtauksen ja nakkelin kolttuni keittiön lattialle. Sukkahousutkin siinä rytäkässä haarasta paukahtivat.

Sanoin laittavani "joustavaa" ylleni heti, kun äitini, ikinuori woodstock-ihminen kokoa 46, ostaisi farkut, joissa on kuminauhavyötärö. Tai edes sellaiset, jotka mahtuvat kiinni. Ettei tarvitse paitapuseron helmaa koko ajan nykiä avonaisen napin peitoksi.

Hei. Olen Leena. Iso ihminen. Pituus 182 senttiä, paino 80 kiloa, pikkuhousut kokoa 44. Henkinen ikä 25, henkinen koko 36.

Vaateteollisuus on unohtanut meidät pikkusieluiset - ainakin minut. Mistä löytäisin kokoa 36 koossa 44? Siis sitä tyyliä ja istuvuutta? Tyköistuvaa? Ihan oikeaa kangasta?

Rentokia etsivälle isoluiselle pujautellaan pukukoppiin (joka sekin on muuten usein liian pieni ja oudosti valaistu) a-linjalla juhlakuntoon korjausommeltua XL-tunikaa (joustavaa). Siihen vaan vähän kato iso koru kaulaan ja kato sit vaan joku tukkakoru tai panta kato ja iso laukku ja ruusuke.

Ei! Tyylistä ei pidä tinkiä, vaikka olisi kuinka kuminauhavyötärön tarpeessa. Tyyli on osa mielenterveyttä. Osa minua. Leena Tanskanen toimituspäällikkö ET

Pakina on julkaistu Kodin Kuvalehden verkkosivuilla marraskuussa 2014.

Sisältö jatkuu mainoksen alla