Psykologi Tony Dunderfeltin mukaan kauneusleikkauksiin liittyvät tabut kaatuvat vähitellen.

Yhä useampi käy kohentamassa ulkonäköään plastiikkakirurgin luona. Botox-pistoksia ottaa yksi jos toinenkin, mutta asiasta vaietaan vielä mieluusti. Suunta on kuitenkin muuttumaan päin.

Psykologi Tony Dunderfeltin mukaan kauneusleikkaukset heijastelevat sitä yksilöllisyyden aikaa, jota nyt elämme. Nykyään jokaisen yksilön omat kokemukset ja mietteet ovat tärkeitä. Jos ulkonäköään haluaa muokata, sitä pidetään jokaisen omana asiana.

– On ihan selvää, että koko ajan kehittyy menetelmiä, joilla yksilö pystyy muokkaamaan kehoaan ja edistämään terveyttään niin kuin hän itse parhaaksi näkee.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Nyt uskotaan myös, että ihminen voi muokata koko elämäänsä. Kun ennen jo 40–50-vuotias ajatteli, että elämä oli nyt tässä, nykyään oletetaan, ettei ihminen ole koskaan valmis.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Ihmiset esimerkiksi uudelleenkouluttautuvat 40–50-vuotiaana. Ihmisyyteen liittyy kehitysidea, ja sen vuoksi kehon muokkaaminenkin on nykään ookoo. Sen viimeisetkin tabut kaatuvat 10–20 vuodessa, Dunderfelt ennustaa.

Lue lisää: Onko tämä totta? Yli 80-vuotiaat hakeutuvat kauneusleikkauksiin Suomessa

Hänen mukaansa kauneusleikkauksia voi tarkastella kolmella eri tasolla. Ihmisyystasolla kyse on siitä, mitä ihmisen on soveliasta milloinkin tehdä. Yksilötasolla oma mielipide ratkaisee: jos yksilö haluaa muokata ulkonäköään, hän saa sen tehdä. Mies-naistasolla ihminen tarkastelee itseään sukupuolensa kautta.

– Joku saattaa omaksua mies- tai naiskuvan, joka ei ole häntä itseään. Nainen voi ajatella, että hänen täytyy olla barbinuken näköinen, ja mies saattaa uskoo, että hän on tarpeeksi miehekäs vain tietynlaisen nenän kanssa. Muut yleensä reagoivat näihin ajatuksiin pitäen niitä kummallisina.

Hän pitää ongelmallisena myös sitä, kuinka nopeasti ihmisen ulkonäköön liittyvät muodit vaihtuvat. Ulkonäön muokkaaminen pelkästään muotivirtausten mukaan tuntuu ontolta.

Tytti Tättäläinen

Onneksi minun ei tarvitse kysyä keneltäkään (asiantuntijalta tai muultakaan), onko kauneuskäsittely OK. Ihan itse päätän, ettei ole minun juttuni mitkään vieraat aineet kasvoihini. Jos loukkaantuisin pahasti kasvoihin esim. liikenneonnettomuudessa, niin sitten voisin korjauttaa naamaani jollakin tavalla, varojeni mukaan. Mutta siihen asti saa kelvata tämä naama. Tai jos ei kelpaa, niin olkoon kelpaamatta.

Vierailija

Jos ja kun Botxia käytetään kasvoihin vuodesta toiseen, on varmaa, että iho venyy. Siis pistoksia ei voi lopettaa, koska minun ymmärrykseni sanoo, että muuten iho roikkuu venyneenä ja ikävän näköisenä. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla