Useimmat tupakoitsijat haaveilevat riippuvuutensa nitistämisestä. Kerromme, miten se voi onnistua. Paljasta sinäkin vinkkisi, mikäli olet tehnyt kyseisen uroteon.

Moni yrittää tosissaan ja joutuu tekemään 3–4 yritystä ennen pysyvää onnistumista.

Tärkeimpiä syitä retkahtamiseen ovat nikotiiniriippuvuus ja sitä seuraava tupakanhimo, paino-ongelmat sekä tilanteet, joissa käytetään alkoholia ja kahvia.

 
1. Reseptilääkkeet

Varenikliini muistuttaa rakenteeltaan nikotiinia ja sitoutuu keskushermostossa samaan paikkaan kuin nikotiini, jolloin se estää tupakoinnin aikaansaamaa nautinnon tunnetta. Hoito kestää 12 viikkoa, eikä sen aikana voi käyttää nikotiinikorvausvalmisteita.

Buprioni vaikuttaa aivojen dopamiini-nimiseen välittäjäaineeseen ja sitä kautta vähentää tupakanhimoa ja vieroitusoireita. Lääkettä käytetään 7–9 viikkoa, ja sen aikana voi käyttää lisäksi nikotiinikorvausvalmisteita.
 

2. Nikotiinivalmisteet

Nikotiinikorvaushoitoa saa laastareina, purukumina, imeskelytabletteina, kielenalustabletteina ja inhalaattorissa. Jotta vieroitus on tehokasta, korvaustuotetta pitää käyttää riittävän suurina annoksina ja riittävän pitkään. Sähkötupakka sen sijaan ei tutkimusten mukaan auta lopettamisessa.

3. Psyykkinen tuki

Tupakasta vieroitusryhmään osallistuminen tai terveydenhuollon ammattilaiselta saatu ohjaus auttaa myös tupakasta eroon pääsemisessä. Vieroitusryhmiä voi kysyä oman kunnan terveyskeskuksesta. Sen sijaan akupunktiosta ei ole todettu olevan apua, eikä juuri hypnoosistakaan. Kaveriltakin voi pyytää kannustusta!

Lisätietoa www.terveyskirjasto.fi, www.stumppi.fi

Miten sinä olet päässyt eroon tupakasta? Kerro vinkkisi ja keskustele aiheesta alla olevassa kommentointikentässä.

Vierailija

Näin pääset eroon tupakasta x 3

Ensimmäinen maistelu tapahtui 8-vuotiaana! Seuraavan kerran sitä sitten jo pössyteltiin 11-vuotiaana koulun lähistöllä kavereiden kanssa. 13-vuotiaana yläasteella se mokoma oli jo ihan tapa! Päätin silloin, että kun kymmenen vuotta on täynnä, niin silloin viimeistään lopetan! Kului vuosia kymmenen, kului toinenkin kymmenen... Tähän aikaan mahtui lopettamisyrityksiä. Ei ehkä tuohon ensimmäiseen kymmeneen, mutta sen jälkeen kylläkin. Erinäiset lopettamisyritykset ranskalaisilla viivoilla,...
Lue kommentti

Melanooma on nopeimmin yleistyvä syöpä Suomessa. ET-lehden omalääkäri Risto Laitila neuvoo, missä tilanteissa ihomuutoksia kannattaa mennä näyttämään lääkärille. 

Täältä näet kaikki aiemmat Riston vastaanotolla -videosarjan osat.

Aiemmissa jaksoissa aiheina ovat olleet esimerkiksi:

 

Omaa kehoa voi olla vaikea rakastaa. Siksi pinnalle on noussut kehopositiivisuus eli aate, joka pyrkii opettamaan itseinhon sijaan itsensä hyväksymistä. 

Etenkin kesää kohden ajatukset bikineistä ja mekkokeleistä voivat ahdistaa: en voi, en kehtaa, näytän kamalalta. Entä, jos stressaamisen, ulkonäön muokkaamisen ja ainaisen laihduttamisen sijaan yrittäisitkin muuttaa ajatusmaailmaasi?

Tässä kuusi vinkkiä, joiden avulla sinäkin voit opetella kehopositiivisemmaksi.

1. Katso peiliin

Iso vatsa, heiluvat allit, muhkuraiset reidet, liian luiseva... Kun katsot peiliin, näetkö vain vikoja? Pyri mieluummin keskittymään hyvään. Keksi jokaista kehossasi inhoamaasi asiaa kohden kaksi asiaa, joista pidät. Se voi tuntua aluksi vaikealta, mutta pian alat löytää positiivisia kohtia helpommin. Voit ajatella: ”En ehkä ole juuri sellainen kuin haluaisin, mutta olen silti aika ihana.”

2. Kiitä kehoasi

Mieti, miten usein parjaat ulkonäköäsi hiljaa mielessäsi tai ääneen ystävällesi. Ala sen sijaan kehua kroppaasi siitä, mitä se osaa tehdä. Jalkasi kuljettavat sinua, kätesi voivat koskettaa. Olet ehkä voimakas tai hyvä halaamaan. Jokaisella on vain yksi keho. Mikset arvostaisi omaasi ja kohtelisi sitä rakkaudella?

3. Unohda kokolappu

On kurjaa, kun tuttu vaatekoko ei mene päälle sovituskopissa. Muista kuitenkin, että vaatekoot vaihtelevat paljon eri valmistajilla. Siksi niitä ei kannata tuijottaa liikaa. Älä välitä lapun numerosta, vaan valitse sellainen vaate ja koko, joka tuntuu hyvältä päällä.

Paidanniskaan merkitty koko ei myöskään kerro sinusta ihmisenä mitään. Jos lapun numeron näkeminen silti ahdistaa, leikkaa koko lappu irti.

4. Älä vertaa muihin

Katsele muita ihmisiä lempein silmin, älä katkerasti tai vertaillen. Kun mietit, että tuttavasi, joku julkisuuden henkilö tai mainoksen malli on kaunis ja upea, ajattele: ”Ja niin olen minäkin.”

Nykyinen kauneusihanne on ehkä hoikka ja treenattu, mutta vartaloita on lukemattomia erilaisia. Ne ovat kaikki yhtä arvokkaita. 

5. Liiku oikeista syistä

Moni rääkkää itseään kuntosalilla tai lenkkipolulla verenmaku suussa. Jos huomaat urheilevasi ulkonäön takia, ota aikalisä. Etsi laji tai tapa liikkua, josta oikeasti pidät. Liiku hyvän olon vuoksi – älä siksi, että söit eilen pullan. Liikunnan ei kuulu olla rangaistus.

6. Ole ystävä itsellesi

Yritä kohdella itseäsi yhtä kiltisti kuin kohtelet parasta ystävääsi. Pidät hänestä hänen itsensä, et ulkonäön takia, eikö niin? Mieti, mikä sinun persoonassasi on hyvää. Olet ehkä sisukas, rohkea, hyvä äiti tai rakastava puoliso, kätevä käsistäsi tai hyvä työssäsi. Keskity vahvuuksiisi. Ihmisarvosi ei riipu siitä, miltä näytät.

Artikkeli on julkaistu ET-lehden numerossa 9/2018.