Useimmat tupakoitsijat haaveilevat riippuvuutensa nitistämisestä. Kerromme, miten se voi onnistua. Paljasta sinäkin vinkkisi, mikäli olet tehnyt kyseisen uroteon.

Moni yrittää tosissaan ja joutuu tekemään 3–4 yritystä ennen pysyvää onnistumista.

Tärkeimpiä syitä retkahtamiseen ovat nikotiiniriippuvuus ja sitä seuraava tupakanhimo, paino-ongelmat sekä tilanteet, joissa käytetään alkoholia ja kahvia.

 
1. Reseptilääkkeet

Varenikliini muistuttaa rakenteeltaan nikotiinia ja sitoutuu keskushermostossa samaan paikkaan kuin nikotiini, jolloin se estää tupakoinnin aikaansaamaa nautinnon tunnetta. Hoito kestää 12 viikkoa, eikä sen aikana voi käyttää nikotiinikorvausvalmisteita.

Buprioni vaikuttaa aivojen dopamiini-nimiseen välittäjäaineeseen ja sitä kautta vähentää tupakanhimoa ja vieroitusoireita. Lääkettä käytetään 7–9 viikkoa, ja sen aikana voi käyttää lisäksi nikotiinikorvausvalmisteita.
 

2. Nikotiinivalmisteet

Nikotiinikorvaushoitoa saa laastareina, purukumina, imeskelytabletteina, kielenalustabletteina ja inhalaattorissa. Jotta vieroitus on tehokasta, korvaustuotetta pitää käyttää riittävän suurina annoksina ja riittävän pitkään. Sähkötupakka sen sijaan ei tutkimusten mukaan auta lopettamisessa.

3. Psyykkinen tuki

Tupakasta vieroitusryhmään osallistuminen tai terveydenhuollon ammattilaiselta saatu ohjaus auttaa myös tupakasta eroon pääsemisessä. Vieroitusryhmiä voi kysyä oman kunnan terveyskeskuksesta. Sen sijaan akupunktiosta ei ole todettu olevan apua, eikä juuri hypnoosistakaan. Kaveriltakin voi pyytää kannustusta!

Lisätietoa www.terveyskirjasto.fi, www.stumppi.fi

Miten sinä olet päässyt eroon tupakasta? Kerro vinkkisi ja keskustele aiheesta alla olevassa kommentointikentässä.

Näin pääset eroon tupakasta x 3

Ensimmäinen maistelu tapahtui 8-vuotiaana! Seuraavan kerran sitä sitten jo pössyteltiin 11-vuotiaana koulun lähistöllä kavereiden kanssa. 13-vuotiaana yläasteella se mokoma oli jo ihan tapa! Päätin silloin, että kun kymmenen vuotta on täynnä, niin silloin viimeistään lopetan! Kului vuosia kymmenen, kului toinenkin kymmenen... Tähän aikaan mahtui lopettamisyrityksiä. Ei ehkä tuohon ensimmäiseen kymmeneen, mutta sen jälkeen kylläkin. Erinäiset lopettamisyritykset ranskalaisilla viivoilla,...
Lue kommentti