Eikö Marevan-lääkityksen kanssa voi lisätä D-vitamiinitasoa kalamaksaöljyllä? ET:n omalääkäri Risto Laitila vastaa.

Käytän eteisvärinän takia verenohennukseen Marevania. Haluaisin kohentaa D-vitamiinitasettani kalanmaksaöljyllä, mutta lääkärini kielsi sen, kun on tuo Marevan. Ruokavalioni on suositusten mukaista ja silti huhtikuussa mitattu veren D-vitamiini oli himpun verran alakantissa. Eikö kalanmaksaöljyä tosiaankaan saa käyttää yhdessä Marevanin kanssa? Voisiko tämän homman hoitaa luonnonmukaisesti jollain muulla konstilla, jottei D-vitamiinitase taas ensi talvena rojahtaisi?
Mies 68v

”Kalanmaksaöljyn rasvahapot, ne omegat, voivat joskus tehostaa Marevanin vaikutusta. Tuolloin INR nousee ja vuotoriski lisääntyy. Etukäteen ei voi tietää, kenen kohdalla näin kävisi. Jos Marevania ja kalanmaksaöljyä haluaa välttämättä  käyttää yhtäaikaa, olisi ainakin aluksi seurattava INR-arvoa tarkemmin ja muutettava Marevanin annosta, jos arvo alkaa nousta.

Valmistajien suosittamat vuorokausiannokset kalan­maksaöljyä sisältävät 5–10 μg D3-vitamiinia. Tuo määrä voi olla se lisäpotku, jolla pääset toivomallesi D-vitamiinitasolle, jos et aio turvautua tabletteihin. Aurinkomatka talvisaikaan olisi  luomukonsti. Se tosin käy kukkarolle ja kasvattaa hiilijalanjälkeäsi. Melanoomapotilaita hoitavat lääkärit heristävät tälle neuvolle sormea.”

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jos olisin itse valintatilanteessa, ottaisin mielummin kalaöljyn ja Primaspanin kuin marevanin. Hyvin moni käyttää D-vitamiinivalmistetta syksystä kesään tai jopa vuoden ympäri. Apteekissa saa hyvät neuvot siihen.

Ei ole pakko kärsiä D-vitamiinin vajauksesta, jos ulkomaan lomailu ei tule kyseeseen.

Vierailija

Myös rannikkomännynkuoriuute kapseleiden (pycnogenolkapseleiden) samanaikainen käyttö marevanin kanssa nostaa INR arvoa, minulla muuttui 2,0:sta --> 3,5:een ja sain pienentää marevan annosta tämän johdosta, jota pidän positiivisena asiana.

Sisältö jatkuu mainoksen alla