Missä ovat penkit marketeista ja luiskat kivijalkakauppojen portailta? Onko oma vikasi, jos et osaa käyttää nettiä?

"Pistäydyn usein eräässä kesäisessä pikkukaupungissa. Joka ikiseen pikkumyymälään on muutama porras, joka vaikeuttaa pääsyäni niihin. Liikuntavammani nimittäin asettaa omat rajoituksensa.

Yleensä pyörätuolilla meno on sujuvaa, kepeillä liikkuessani hitaampaa ja vaivalloisempaa. Onko kohtuutonta päästä sinne, missä muutkin ihmiset asioivat?

Käyn silloin tällöin hypermarketeissa, joissa kulkuväylät ovat tasaisia, pihat ovat esteettömiä, invapaikkoja löytyy ja sisäänkäynnit on katettu. Ostoskärryjä on niin lapsiperheille, rollaattorin tai pyörätuolin kanssa liikkuville. Hienoa! En kuitenkaan ole löytänyt marketeista tuoleja.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Taannoin kysyin myyjältä, mistä löytyy lähin tuoli tai penkki. Hän katsoi minuun hämmästyneenä ja sanoi, ettei täällä sellaisia ole. Niin miksi ei? Yksikin tuoli on ensiarvoisen tärkeä, jotta jaksaa jatkaa ostosten tekemistä. Kaikki eivät ole huippukuntoisia, kepeäjalkaisia urheilijoita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Haluan, että minua palvellaan

Kun ikää tulee lisää, haluan suorittaa ostokseni lähellä kotia, en kymmenien kilometrien päässä hypermarketeissa, joissa ei ole palvelua. Arvostan sitä, että minua palvellaan eikä minun tarvitse ”juosta” etsimässä tuotteita ympäri markettia. Haluan pienentää myös omaa hiilijalanjälkeäni.  

Asuinalueellani on tori kauniine kukkaistutuksineen. Yhtään penkkiä ei ole missään. Moni ikääntyneempi ja raskaana oleva nainen on valitellut, että pitäisi päästä istumaan kävelylenkillä.

Muualla maailmassa penkkejä löytyy aina näköestäisyydeltä. Penkit kutsuvat ihmisiä yhteen, yhteisöllisyys lisääntyy ja samalla viihtyvyys. Esteettömyys on pieniä arkisia asioita, jotka hyödyttävät ja ilahduttavat kaikkia.

Mitä ihmettä arkkitehti ajatteli?

Asun esteettömällä asuinalueella lähes Helsingin keskustassa. Mitä mahtoi tuumata aikanaan arkkitehti, joka suunnitteli kerrostalomme kylpyhuoneen 15 cm korkeammaksi muuta lattiatasoa. Ihmiset lentävät kuuhun, teknologiset ratkaisut ovat toinen toistaan hienompia, robotit hoitavat ihmisten työt, mutta kylpyhuoneeni ongelmaa ei osata ratkaista.

Asuinalueeni on esteetön, pääsen liikkumaan junalla, matalalattiabussilla ja raitiovaunulla, mutta suihkuun päästäkseni, onkin sitten vaikeuksia. Joudunko tämän esteen vuoksi muuttamaan pois kotoani? Mihin? Ikävä kyllä esteettömiä asuntoja ei ole noin vain löydettävissä.

Hallitus teki hölmöläisten päätöksen

Suomessa väki hopeituu. Ensi vuonna kuulun itsekin eläkeläisten suureen joukkoon. En tunne itseäni lainkaan ikälopuksi, päinvastoin energiaa ja virtaa piisaa niin kuin tämän päivän eläkeläisillä. Tosiasia kuitenkin on, että vamma vanhenee ja vanhuuden mukanaan tuomat krempatkin vääjämättä lisääntyvät.

Joka toisella suomalaisella 75- vuotiaalla on jonkinasteinen tuki- tai liikuntaelinvaiva. Ihmettelen, miten välinpitämättömästi yhteiskuntamme suhtautuu esteettömyysasioihin. Nyt erityisesti harmittaa uuden hallituksen päätös höllentää esteettömyysvaatimuksia.

Suomessa on yli miljoona 65-vuotiasta ja tämä määrä vain kasvaa. Hallituksen normipurku esteettömyyden osalta on hölmöläisen puuhaa. Suomessa on pian kova kysyntä esteettömille asunnoille, kun ihmiset hakeutuvat kaupunkeihin palveluiden piiriin.

Vuonna 2020 esteettömien asuntojen tarve on jo miljoona. Nykyisen hallituksen tekemät päätökset tulevat näkymään kalliina ratkaisuina tulevaisuudessa.

Nettiin vaan kuntoilemaan!

Esteettömyyteen kuuluu myös kommunikoinnin helppous. Käytän facebookia, olen kirjoittanut blogia, katselen youtubea, twiittaan ja roikun usein Ipadissa.

Nyky-yhteiskunnassa toimiminen edellyttää tieto- ja viestintätekniikan käyttöä. Kaikkea on seurattava ja opeteltava, jotta tulevaisuudessakin pystyn hyödyntämään tietoteknisiä uudistuksia.

Monet harrastukset hoituvat nekin netissä. Nettiyhteys innostaa ylläpitämään omaa terveyttä. Uusia tyäkaluja verkossa löytyy jatkuvasti oman kunnon ylläpitämiseen. Toivoa sopii, että erilaiset kuntoa mittaavat rannekkeet yms. vempaimet on suunniteltu niin, että niistä voivat iloita myös huonosti liikkuvat tai pyörätuolia käyttävät.

Toivottavasti muutamien vuosien päästä voin olla yhteydessä verkon kautta vaikkapa omalääkärille.

ET:n asiantuntijat käytössäsi - lähetä kysymyksesi tästä

Uskon, että ikääntyvien avokuntoutukset hoituvat nekin helposti ja vaivattomasti kotoa. Kaikki ryhmäläiset ottavat yhteyden terveysaseman fysioterapeuttiin, joka antaa yhtaikaa ohjeet. Kaikki näkevät netin kautta myös toisensa. Nettiyhteisöllisyyttä parhaimmillaan ja kunto kohenee.

Lastenlasten ja sukulaisten kanssa jutuskelu sujuu sekin netissä eri puolilta maailmaa. Varmasti myös robotit ilahduttavat elämääni monin tavoin kunhan hinnat saadaan alas.

Digitalisaatio on päivän sana. Kannustan kaikkia opettelemaan netin käyttöä, sillä käyttö edistää omaa hyvinvointia. Verkkomaailma avaa uusia mahdollisuuksia loputtomiin.

Esteettömyys auttaa minua selviämään yksin

Minulle esteettömyys merkitsee helppoa asumista, jouhevaa liikkumista, vaivatonta kommunikointia ja palvelujen saavutettavuutta. Kaikenlainen esteettömyys lisää valinnan mahdollisuuksiani ja ylipäätäänsä aktiivista osallistumista niin lähiyhteisön elämään kuin omaan hyvinvointiini.

Esteettömyys säilyttää monin tavoin omatoimisuuttani tulevaisuudessa. Olemme tottuneet siihen, että esteettömyys kuuluu rakennusalan ammattilaisille ja koskettaa ainoastaan vanhuksia ja vammaisia.

Ei, esteettömyydessä on kyse myös ajattelutavasta ja asenteista. Esteettömyys on kaikkien asia. On kyse toisten huomioon ottamisesta, suurista ja pienistä valinnoista."

Marja Pihnala

Vammainen ja Invalidiliiton toimitusjohtaja 

Joudutko tinkimään täydestä elämästä jonkin vamman vuoksi? Millaisiin epäkohtiin esteettömyydessä olet törmännyt? 

Vierailija

Terveydenhoidon digitalisaatio voi tosiaan tuoda mahdollisuuden olla omalääkäriin yhteydessä netin kautta. Nyt ainakin osa etälääkäriyrityksistä ei hyödynnä tätä mahdollisuutta, vaan on asettanut asiakkaan tai hänen omaisensa ja lääkärin väliin hoitajan välikädeksi. Tehokkuutta asialla ehkä tavoitellaan, mutta samalla kasvaa riski virheellisen tai puuttellisen tiedon, jopa virheellisten tulkintojen päätymiselle lääkärin päätöksenteon pohjaksi. Vaikuttamistyötä tarvitaan siinä, ettei kehitys kulje väärään suuntaan, vaan jatkossa potilaan ja lääkärin välissä todella olisi se nettikone eikä hoitajan omat tulkinnat./tr

Tuo on kohtuutonta lääkärien palvontaa. Samasta ihmisestä ja oireista hoitsut ja lääkärit havaintonsa tekevät.

"Tuo on kohtuutonta palvontaa. Samasta ihmisestä ja oireista hoitsut ja lääkärit havaintonsa tekevät"

Itse asiassa ei ole. Se on vain kohtuullista asiakkaan huomioimista ja väärinkäsitysriskien minimoimista.

Hoitajien toimenkuvaan toki kuuluu tehdä havaintoja potilaista ja kertoa ne eteenpäin. Johtopäätösten teko puolestaan kuuluu lääkärille. Hoitaja helposti lähtee tulkitsemaan oireita, ja silloin etälääkärille välittyy väärää tietoa. Virhekäsityksen syntymiseen riittää jo se, että hoitaja käyttää eri sanoja potilaan voinnin kuvaamiseen kuin mitä potilas itse on käyttänyt. Lääkärin tarkentavat kysymykset suuntautuvat silloin toisin kuin jos hän kuulisi potilaansa omat sanat.

Vaikka terveydenhoito pyrkii tehokkuuteen, säästöihin tai voittojen maksimointiin, sitä ei saa tehdä potilaiden kustannuksella.

Julkinen terveydenhoito on asettamassa päivystyspotilaiden ja lääkärin väliin hoitajan, samoin kotihoitopalveluissa asiakkaan ja etälääkärin välissä on hoitaja. Koko systeemi nojaa siihen, että jokainen hoitaja osaa erottaa vakavat oireet harmittomammista. Hoitajien ammattitaidossa on kuitenkin eroja.

Kotihoidon palveluissa järjestelmä nojaa siihen, että hoitaja välittää oikean kuvan lääkärille.Kotihoidossa asiakkaan luona käyvät hoitajat kuitenkin vaihtuvat hyvin usein ja heidän koutuluksensa vaihtelee, kouluttamattomiakin on joukossa. Toki jokainen mittaustulokset osaa oikein kertoa, mutta virheriski syntyy aina, kun välikäsi kuvailee potilaan vointia lääkärille.

On itse asiassa hoitoa tarvitsevan ihmisen halveksimista olla järjestämättä sitä nettiyhteyttä lääkärin ja asiakkaan välille, niin että lääkäri voi omin silmin havainnoida kunnon ja kuulla itse potilaansa kuvauksen oireistaan. Ilman välikäsiä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla