Missä ovat penkit marketeista ja luiskat kivijalkakauppojen portailta? Onko oma vikasi, jos et osaa käyttää nettiä?

"Pistäydyn usein eräässä kesäisessä pikkukaupungissa. Joka ikiseen pikkumyymälään on muutama porras, joka vaikeuttaa pääsyäni niihin. Liikuntavammani nimittäin asettaa omat rajoituksensa.

Yleensä pyörätuolilla meno on sujuvaa, kepeillä liikkuessani hitaampaa ja vaivalloisempaa. Onko kohtuutonta päästä sinne, missä muutkin ihmiset asioivat?

Käyn silloin tällöin hypermarketeissa, joissa kulkuväylät ovat tasaisia, pihat ovat esteettömiä, invapaikkoja löytyy ja sisäänkäynnit on katettu. Ostoskärryjä on niin lapsiperheille, rollaattorin tai pyörätuolin kanssa liikkuville. Hienoa! En kuitenkaan ole löytänyt marketeista tuoleja.

Taannoin kysyin myyjältä, mistä löytyy lähin tuoli tai penkki. Hän katsoi minuun hämmästyneenä ja sanoi, ettei täällä sellaisia ole. Niin miksi ei? Yksikin tuoli on ensiarvoisen tärkeä, jotta jaksaa jatkaa ostosten tekemistä. Kaikki eivät ole huippukuntoisia, kepeäjalkaisia urheilijoita.

Haluan, että minua palvellaan

Kun ikää tulee lisää, haluan suorittaa ostokseni lähellä kotia, en kymmenien kilometrien päässä hypermarketeissa, joissa ei ole palvelua. Arvostan sitä, että minua palvellaan eikä minun tarvitse ”juosta” etsimässä tuotteita ympäri markettia. Haluan pienentää myös omaa hiilijalanjälkeäni.  

Asuinalueellani on tori kauniine kukkaistutuksineen. Yhtään penkkiä ei ole missään. Moni ikääntyneempi ja raskaana oleva nainen on valitellut, että pitäisi päästä istumaan kävelylenkillä.

Muualla maailmassa penkkejä löytyy aina näköestäisyydeltä. Penkit kutsuvat ihmisiä yhteen, yhteisöllisyys lisääntyy ja samalla viihtyvyys. Esteettömyys on pieniä arkisia asioita, jotka hyödyttävät ja ilahduttavat kaikkia.

Mitä ihmettä arkkitehti ajatteli?

Asun esteettömällä asuinalueella lähes Helsingin keskustassa. Mitä mahtoi tuumata aikanaan arkkitehti, joka suunnitteli kerrostalomme kylpyhuoneen 15 cm korkeammaksi muuta lattiatasoa. Ihmiset lentävät kuuhun, teknologiset ratkaisut ovat toinen toistaan hienompia, robotit hoitavat ihmisten työt, mutta kylpyhuoneeni ongelmaa ei osata ratkaista.

Asuinalueeni on esteetön, pääsen liikkumaan junalla, matalalattiabussilla ja raitiovaunulla, mutta suihkuun päästäkseni, onkin sitten vaikeuksia. Joudunko tämän esteen vuoksi muuttamaan pois kotoani? Mihin? Ikävä kyllä esteettömiä asuntoja ei ole noin vain löydettävissä.

Hallitus teki hölmöläisten päätöksen

Suomessa väki hopeituu. Ensi vuonna kuulun itsekin eläkeläisten suureen joukkoon. En tunne itseäni lainkaan ikälopuksi, päinvastoin energiaa ja virtaa piisaa niin kuin tämän päivän eläkeläisillä. Tosiasia kuitenkin on, että vamma vanhenee ja vanhuuden mukanaan tuomat krempatkin vääjämättä lisääntyvät.

Joka toisella suomalaisella 75- vuotiaalla on jonkinasteinen tuki- tai liikuntaelinvaiva. Ihmettelen, miten välinpitämättömästi yhteiskuntamme suhtautuu esteettömyysasioihin. Nyt erityisesti harmittaa uuden hallituksen päätös höllentää esteettömyysvaatimuksia.

Suomessa on yli miljoona 65-vuotiasta ja tämä määrä vain kasvaa. Hallituksen normipurku esteettömyyden osalta on hölmöläisen puuhaa. Suomessa on pian kova kysyntä esteettömille asunnoille, kun ihmiset hakeutuvat kaupunkeihin palveluiden piiriin.

Vuonna 2020 esteettömien asuntojen tarve on jo miljoona. Nykyisen hallituksen tekemät päätökset tulevat näkymään kalliina ratkaisuina tulevaisuudessa.

Nettiin vaan kuntoilemaan!

Esteettömyyteen kuuluu myös kommunikoinnin helppous. Käytän facebookia, olen kirjoittanut blogia, katselen youtubea, twiittaan ja roikun usein Ipadissa.

Nyky-yhteiskunnassa toimiminen edellyttää tieto- ja viestintätekniikan käyttöä. Kaikkea on seurattava ja opeteltava, jotta tulevaisuudessakin pystyn hyödyntämään tietoteknisiä uudistuksia.

Monet harrastukset hoituvat nekin netissä. Nettiyhteys innostaa ylläpitämään omaa terveyttä. Uusia tyäkaluja verkossa löytyy jatkuvasti oman kunnon ylläpitämiseen. Toivoa sopii, että erilaiset kuntoa mittaavat rannekkeet yms. vempaimet on suunniteltu niin, että niistä voivat iloita myös huonosti liikkuvat tai pyörätuolia käyttävät.

Toivottavasti muutamien vuosien päästä voin olla yhteydessä verkon kautta vaikkapa omalääkärille.

ET:n asiantuntijat käytössäsi - lähetä kysymyksesi tästä

Uskon, että ikääntyvien avokuntoutukset hoituvat nekin helposti ja vaivattomasti kotoa. Kaikki ryhmäläiset ottavat yhteyden terveysaseman fysioterapeuttiin, joka antaa yhtaikaa ohjeet. Kaikki näkevät netin kautta myös toisensa. Nettiyhteisöllisyyttä parhaimmillaan ja kunto kohenee.

Lastenlasten ja sukulaisten kanssa jutuskelu sujuu sekin netissä eri puolilta maailmaa. Varmasti myös robotit ilahduttavat elämääni monin tavoin kunhan hinnat saadaan alas.

Digitalisaatio on päivän sana. Kannustan kaikkia opettelemaan netin käyttöä, sillä käyttö edistää omaa hyvinvointia. Verkkomaailma avaa uusia mahdollisuuksia loputtomiin.

Esteettömyys auttaa minua selviämään yksin

Minulle esteettömyys merkitsee helppoa asumista, jouhevaa liikkumista, vaivatonta kommunikointia ja palvelujen saavutettavuutta. Kaikenlainen esteettömyys lisää valinnan mahdollisuuksiani ja ylipäätäänsä aktiivista osallistumista niin lähiyhteisön elämään kuin omaan hyvinvointiini.

Esteettömyys säilyttää monin tavoin omatoimisuuttani tulevaisuudessa. Olemme tottuneet siihen, että esteettömyys kuuluu rakennusalan ammattilaisille ja koskettaa ainoastaan vanhuksia ja vammaisia.

Ei, esteettömyydessä on kyse myös ajattelutavasta ja asenteista. Esteettömyys on kaikkien asia. On kyse toisten huomioon ottamisesta, suurista ja pienistä valinnoista."

Marja Pihnala

Vammainen ja Invalidiliiton toimitusjohtaja 

Joudutko tinkimään täydestä elämästä jonkin vamman vuoksi? Millaisiin epäkohtiin esteettömyydessä olet törmännyt? 

Vierailija

"Onko kohtuutonta päästä sinne, missä muutkin ihmiset asioivat?"

Vierailija 09.08.2015 klo 11:36 Terveydenhoidon digitalisaatio voi tosiaan tuoda mahdollisuuden olla omalääkäriin yhteydessä netin kautta. Nyt ainakin osa etälääkäriyrityksistä ei hyödynnä tätä mahdollisuutta, vaan on asettanut asiakkaan tai hänen omaisensa ja lääkärin väliin hoitajan välikädeksi. Tehokkuutta asialla ehkä tavoitellaan, mutta samalla kasvaa riski virheellisen tai puuttellisen tiedon, jopa virheellisten tulkintojen päätymiselle lääkärin päätöksenteon pohjaksi. Vaikuttamistyötä...
Lue kommentti
Vierailija

"Onko kohtuutonta päästä sinne, missä muutkin ihmiset asioivat?"

"Tuo on kohtuutonta palvontaa. Samasta ihmisestä ja oireista hoitsut ja lääkärit havaintonsa tekevät" Itse asiassa ei ole. Se on vain kohtuullista asiakkaan huomioimista ja väärinkäsitysriskien minimoimista. Hoitajien toimenkuvaan toki kuuluu tehdä havaintoja potilaista ja kertoa ne eteenpäin. Johtopäätösten teko puolestaan kuuluu lääkärille. Hoitaja helposti lähtee tulkitsemaan oireita, ja silloin etälääkärille välittyy väärää tietoa. Virhekäsityksen syntymiseen riittää jo se, että hoitaja...
Lue kommentti

Ärtyvän suolen oireyhtymä on ilkeä kiusa: asiantuntija neuvoo: röyhtäise ja pöräytä, jos siltä tuntuu!

Vatsakivut, turvotus ja ilmavaivat viittaavat ärtyneen suoleen oireyhtymään.

Oiretuntemustesi taustalla saattaa olla vähäkuituinen ja vähän nestettä sisältävä ruokavalio. Silloin suolesi sisällöstä tulee kovempaa ja uloste etenee suolessa huonommin.

Suoliston epätasapainoon joutunut bakteerikantakin voi johtaa ärtyvän suolen oireyhtymään. Bakteeritasapaino heittelehtii tavallisesti anti­bioottikuurin tai turistiripulin seurauksena.

Vältä näitä

 • Ilmavaivoja lisääviä ruoka-aineita, joita ovat muun muassa sipuli, kaalit, lanttu, nauris, maissi, sienet, pavut, linssit ja herneet, tuore ruisleipä, hiivalla kohotetut leivonnaiset, hiilihappoiset juomat ja makeutusaineina käytetyt ksylitoli, sorbitoli sekä maltitoli.
 • Tulisia ja voimakkaasti maustettuja ruokia.
  Käristettyjä ja rasvaisia ruokia.
 • Runsaita määriä raakoja vihanneksia ja muita raakakasviksia – kokeile sen sijaan hienoksi raastettuja ja kypsennettyjä kasviksia.
 • Runsaasti laktoosia sisältäviä maitotuotteita: valitse hylaa tai laktoosittomia elintarvikkeita.
 • Alkoholia, tupakkaa, runsasta kahvin juontia, suuria ruoka-annoksia, hotkimista ja jatkuvaa stressiä.

Suosi näitä

 • Pieniä ateriakokoja ja säännöllistä ruokarytmiä.
 • Rauhallista ateriointia ja huolellista ruuan pureskelua.
 • Asteittaista kuidun lisäämistä esimerkiksi lesein tai pellavansiemenin.
 • Kiivihedelmää: se helpottaa ummetusta eikä lisää turvottelua.
 • Riittävää veden juontia: lisälasi tai pari päivässä riittää.
 • Haaleita juomia kuumien tai jääkylmien sijaan.
 • Kauraa sisältäviä elintarvikkeita.
 • Maitohappobakteereita sisältäviä elintarvikkeita eli probioottisia valmisteita. Näitä ovat Lactobacillus GG, Asidofilus tai usean pro­biootin yhdistelmät.
 • Tarvittaessa apteekin reseptittömiä lääkevalmisteita helpottamaan ulostusta. Tällaisia ovat muun muassa niin sanotut bulkkilaksatiivit ja makrogolia sisältävät tuotteet.

Milloin lääkäriin?

Silloin, jos ruokaremontti ja elintapamuutokset eivät tepsi, oireet hankaloittavat jatkuvasti elämää, uni ja liikkuminen häiriintyvät ja ummetus sekä ripuli rasittavat.

Jos vatsavaivojen lisäksi ilmenee laihtumista ja kuumeilua tai ulosteen mukana tulee verta, älä odottele, vaan varaa aika lääkärille.
Lääkäri kyselee suolen toiminnasta, turvotuksesta ja syömisistäsi – kirjaa niistä pääkohdat paperille ja ota muistilappu mukaan vastaanotolle.

Ärtyvään suoleen ei ole parantavia reseptilääkkeitä, mutta lääkäri voi harkintansa mukaan määrätä sinulle esimerkiksi uudenlaista lääkevalmistetta, jos oireesi painottuvat ummetukseen. Yksi vaihtoehto on kipukynnystä nostavat vanhan polven mielialalääkkeet pienin annoksin.

Usein lääkäri myös otattaa laboratoriokokeet kelia­kian, laktoosi-intoleranssin ja kilpirauhasen vajaatoiminnan varalta, sillä ärtyvän suolen oireet sekoittuvat joskus näihin sairauksiin.

Ravitsemusterapeutti auttaa sinua koostamaan vatsa­ystävällisen ja monipuolisen ruokavalion.


Asiantuntijoina gastroenterologian erikoislääkäri Perttu Arkkila HYKSistä ja laillistettu ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen Aava Gastrolääkäreistä.

Vierailija

Turvottaako vatsaa vai vaivaako ripuli? Näin hoidat ärtynyttä suolta

Onko totta että turistiripuli tulee herkemmin sellasilla matkaajille joilla on ärtyvän suolen oireyhtymä? Jos näin on pitäisi kai varautua matkalle lähtiessä. Matkailulehdessä kirjoitettiin, että turistiripulin hoidossa pitäisi välttää turhaa antibioottien napsimista kun ne ei kuitenkaan tepsi läheskään kaikkiin tapauksiin. Siis viruksiin ja loisiin. Toisaalta jos suurin osa on bakteeriperäisiä kuitenkin haluaisin tosi mielelläni hoitaa vaivan kuntoon jos ja kun se matkustaessa iskee. Onko...
Lue kommentti

Oikeanlainen siivous on hyvää arkiliikuntaa, mutta väärät asennot tekevät selän kipeäksi. Selkäliiton vinkeillä joulusiivous sujuu vikkelästi ja selkä säästyy.

 1. Siivoa päivällä. Välilevyt ovat aamuisin pulleimmillaan ja siten herkempiä vaurioitumaan. Jos on pakko siivota aamulla, tee muutama lämmittelyliike ennen kuin aloitat siivouksen.
 2. Suunnittele ja jaa työt. Siivoa pienissä erissä ja useampana päivänä. Yhden rysäyksen suursiivous ei tee hyvää selälle. Jaa siivoustehtäviä perheenjäsenten kesken.
 3. Muista tauot. Lepuuta selkää istumalla välillä. Voit myös käydä lattialle pitkäksesi ja nostaa polvet 90 asteen kulmaan tuolin päälle.
 4. Kerää tavarat lattialta ennen imurointia, niin vältyt kyykistelyltä imuroinnin aikana.
 5. Säädä imurin tanko niin pitkäksi, että voit imuroida selkä suorassa.
 6. Käytä hyviä siivousvälineitä, kuten jatkovarrellisia harjoja tai moppia. Siten vältyt alaselän pyöristymiseltä ja saat pidettyä hartiat alhaalla.
 7. Siivoa molemmilla käsillä. Niin vältät rasittamasta kehon toista puolta ja kättä liikaa, ja selkään tulee kiertoliikettä kummallekin puolelle.
 8. Opettele oikea nostotekniikka. Kun koukistat nostaessasi polvia ja lonkkia, alaselkään jää luonnollinen notko ja et riko selkääsi. 
 9. Tee joskus kumarrukset ja nostot yhdellä jalalla. Näin saat voimaharjoitusta jalan lihaksille ja alaselän asento pysyy luonnollisena.
 10. Laita turhat tavarat kiertoon. Kun kotona on vähemmän tavaraa, aikaa ei kulu jatkuvaan järjestelyyn. Mitä vähemmän tavaraa, sitä vähemmän siivottavaa.  

Lähde: Selkäliitto