Ritiseekö päänahka kuivuuttaan talven jälkeen? Myös hiuspohja vaatii huolenpitoa ja ihotyypin mukaisia tuotteita, kuten hoitoainetta.

Hiljalleen on aika napata pipo pois päästä ja hämmästellä, mitä sen alta löytyy. Talven jälkeen hiukset ovat usein väsähtäneet, mutta syy himmeään loistoon löytyy usein syvemmältä, päänahasta.

Usein hiuspohja ritisee kuivuuttaan pitkän talven jälkeen, kutiseekin ja hilseilee. Farmaseutti Sirpatuulia Leinonen-Littu Yliopiston Apteekista kuitenkin muistuttaa, ettei hilseily aina johdu kuivasta päänahasta.

– Myös rasvainen tai psoriaattinen päänahka hilseilee. Kaikkiin näihin ongelmiin löytyy omat hoitotuotteensa, Leinonen-Littu toteaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Hän on apteekkityössä huomannut, että ihmiset etsivät apua erityisesti päänahan kutinaan. Siihen ei kuitenkaan hänestä kannata lähteä etsimään pika-apua.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Lievitystä tietysti löytyy apteekin hyllyltä myös päänahkaan. Mutta silloin täytyy muistaa, että oireilevaa ihoa pitää aina hoitaa kokonaisvaltaisesti. Ärtyneelle, kuivalle, hilseilevälle ja kutisevalle iholle löytyy myös omat hiustenhoitotuotteensa.

Hiustutkija: ”Melkein kaikilla +50-vuotiailla on rasvan vajaus”

Tiedätkö oikean pesuvälin?

Kampaamotuotteita myyvän IdHairin kouluttaja Jenni Ruponen on pistänyt merkille, että kevät lisää kiinnostusta hiusten hyvinvointiin. Myös hän painottaa sitä, että hiuspohjaa tulee aina hoitaa ihotyypin mukaisesti.

Ikääntyvien päänahka, kuten muukin iho, alkaa herkästi kuivua.

– Jos päänahka on muuten terve mutta kuiva, kannattaa yrittää harventaa pesuvälejä eikä pestä hiuksia tottumuksen takia joka päivä. Myös kosteuttavat shampoot olisi tällöin hyvä ottaa käyttöön.

Vanha tapa ja uskomus, että hiustenhoitoaine pitää levittää vain hiuksiin ja erityisesti latvaan, on Jenni Ruposen mukaan väärä – erityisesti kuivan päänahan hoidossa.

– Hoitoaine tulee hieroa aina hiuspohjaan asti ja antaa vaikuttaa ennen huolellista pesua. Erilaiset kosteuttavat seerumit ja ampullit ovat kuuriluonteisina myös erinomaisia kuivuusongelmaan, Ruponen neuvoo.

Vältä kuivattavia tuotteita

Kuinka sitten pesuvälien pidentäminen oikein onnistuu?

Monet ammattilaiset suosivat kuivashampoita, mutta Jenni Ruposen mukaan ne eivät ole kuivan päänahan täsmätuotteita.

– Hiuspuuterit ja kuivashampoot sopivat rasvaisemmille hiuspohjille, mutta kuivaa ne voivat kuivattaa entisestään.

Pesuvälin pidentämisessä Ruponen suositteleekin kuivaihoisten käyttävän harkitusti muotoilutuotteita ja keskittyvän hyvälaatuisiin shampoisiin.

– Jos käyttää muotoilutuotteita, olisi hyvä noin kerran kahdessa viikossa käyttää syväpuhdistavaa shampoota. Muuten kannattaa käyttää kosteuttavaa shampoota ja hieraista pesun jälkeen päänahkaan tippa kosteuttavaa öljyä.

Kuvat yllä

1. Moroccanoil-seerumi tasapainottaa hiuspohjan ongelmia. Omat seerumin kuivalle että rasvoittuvalle päänahalle. Moroccanoil-hoitoseerumi, 45 ml, 33 e. Kampaamoista. 

2. L´anzan hiustenhoitosarjasta löytyy hyviä tuotteita, jos haluat raikastaa kutisevaa hiuspohjaasi. L´anza Healing Remedy Scalp Balancing -shampoo, 300 ml, -hoitoaine, 250 ml ja hoitoöljy, 250, kaikki 36 e/ kpl, kampaamoista.

3. Professorin shampoo ja Professorin hoitoaine ovat mietoja ja kosteuttavia hiustenhoitotuotteita, eikä hintakaan ole paha. Shampoo, 200 ml, 7,50. Hoitoaine, 200 ml, 7,30. Yliopiston apteekeista.

Minä en ole ikinä käyttänyt mitään hoitoaineita, tosin katson mitä shampoota käytän. Ihan kaikki eivät käy, tuovat hilseilyä päänahkaan. Tukka minulla on vahva ja itse hiukset paksu kkuten nuorena, mutta saattaa perimälläkin olla osansa. Silloin kun hilsettä on tullut, olen kyllä ostanut kampaamotuotteen ja on se sillä lähtenyt.

Minä käytän niitä tuotteita, joita sattuu kylppärin kaapista löytymään. Sinne on kerääntynyt monenlaista tököttiä, arvontavoittoja ja nuorison jättämiä hiustenhoitotuotteita (kun ovat kotoa muuttaneet). Niin kauan kuin shampoita ja hoitoaineita ja muita riittää, en osta uutta. Hyvin on tukka päässä pysynyt tähän saakka, eikä ole vielä ohentunutkaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla