Elämä onnettomuuden jälkeen tuntuu usein raskaalta. Miten tilalle saisi hyvän mielen ja virkeän olemuksen? ET-lehden asiantuntija vastaa.

Olen halvaantunut auto-onnettomuudessa muutama vuosi sitten pyörätuoliin. Alaraajat eivät toimi, mutta kädet ja pää sitäkin paremmin, melkein liiankin hyvin.

Välillä masentaa ja ahdistaa. Miten mieli ja keho pysyisivät virkeinä, kun tilanne on tällainen?

Nimimerkki Seppo

Kinkkinen kysymys Seppo, mutta hyvä, että tuot asian esiin. Ja hyvä, että olet
kiinnostunut liikkumaan yhä. Liikunta auttaa myös mieltäsi voimaan paremmin.

Tässä tapauksessa suosittelen kuitenkin käyntiä psykologin tai psykiatrin vastaanotolla, jotta mielialasi pysyisi virkeänä.

Kehon kuntoutukseen pyörätuolissa sopivat hyvin käsipainot tai vastuskuminauha. Suosittelen tekemään liikkeet peilin edessä, jotta teet liikkeet hyvässä ryhdissä.

Liikkeiden suunnitteluun ja oikean suoritustekniikan opettamiseen olisi hyvä saada käytännön ohjausta fysioterapeutin vastaanotolla.

Kysy meiltä terveydestä, ravitsemuksesta, seksistä, lakiasioista, puutarhanhoidosta ja antiikista.
Lähetä oma kysymyksesi asiantuntijalle täältä.

Turvonneet ja jäykät sormet kärsivät usein hidastuneesta nestekierrosta. Hieronta on hyvä konsti vetreyttää kovia kokeneita käsiä.

1. Aloita sormien ja kämmenten hieronta rauhallisilla sivelyillä. Lisää sivelyyn hankaavuutta, kun iho lämpenee. Jatka näin muutamia minuutteja.

2. Paras hierontaote sormille on pyörittelevä peukalo-etusormi -ote. Käy tällä tavalla läpi jokainen sormi ja rystynen, varo kuitenkin kipuherkkiä kynsinauhoja

3. Kun siirryt hieromaan kämmentä, voit lisätä voimaa pyörittävään otteeseesi. Kämmentä voi hieroa myös puristelemalla.

4. Kämmen ja sormet pitävät taivuttelusta: Käännä hierottava kämmen ylöspäin ja ”avaa” se varovaisen hitaasti ulkoreunastaan sekä peukalontyvestä – kuin yrittäisit saada kämmenestä tasaisen  levyn. Pidä kämmen ja peukalo taivutteluasennossaan tovi, ja irrota otteesi.

Lähde: Arponen ja Airaksinen/Hoitava hieronta. WSOY.
 

Avokadon kivessä on runsaasti antioksidantteja. Voiko sen syödä? 

Olen kuullut, että avokadon kivi sisältää runsaasti antioksidantteja. Voiko kuoritun kiven syödä turvallisin mielin murskattuna myslin tai smoothien seassa? Jos kivi on terveellistä syödä, niin kuinka se säilyy? Voiko sitä säilyttää rouheena muutaman päivän kannellisessa rasiassa? Kuinka paljon siementä voi korkeintaan syödä päivittäin?
– Avokado päivässä

 

Ravitsemusterapeutti Heli Reinivuo vastaa:

Avokadon kiven voi syödä. Se sisältää liukoista kuitua ja antioksidantteja. Laita kivi muovipussiin ja murskaa kivi pieniksi paloiksi vasaralla. Hienonna palat tehosekoittimessa.

Avokadon kiven säilyvyydestä ei ole tarkkaa tietoa, mutta se lienee sama kuin muillakin siemenillä. Ilmatiivis rasia sopii hyvin säilytykseen. Turvallista käyttöannosta ei ole tiedossa, joten annokset kannattaa pitää pieninä, 1–2 rkl rouheena.

Avokado itsessään on hyvin kuitupitoinen. Se lisää kylläisyyden tunnetta ja helpottaa vatsan toimintaa.

Lue myös: Näin avokado hidastaa ikääntymistä (oikeasti!)