Riitta Vuori, 65, oli kuolla onnettomuuden jälkeiseen leikkaukseen. Omaisetkin oli kutsuttu jo koolle silloin.

"Vuonna 1969 olin menossa Pariisiin opiskelemaan ranskaa. Teimme matkaa ystäväni Michelin rättisitikalla, kun 50 kilometriä ennen Pariisia, Michel nukahti rattiin. Oli ilta, minä torkuin etupenkillä sivuttain.

Heräsin sairaalassa muutaman päivän kuluttua. Muistan heräämisestä vain valoja ja kovat kivut.

Pääni oli iskeytynyt tuulilasin läpi ja vasen jalkani jäänyt kojelaudan alle puristuksiin. Siihen aikaan ei käytetty turvavöitä. Tuulilasi oli repinyt kasvojani, leukaluuni oli murtunut ja reisiluu katkennut kahdesta kohtaa. Michelille ei tapahtunut mitään. Auto romuttui täysin.

Osallistu keskusteluun:
Voiko arpisena mennä uimahalliin?

Makasin sairaalassa melkein kolme kuukautta, ennen kuin minut pystyttiin siirtämään Suomeen. Kun kysyin, koska pystyisin kävelemään, minulle vain heilutettiin sormea: asiasta ei ollut tietoa.

Sairaalassa viihdyin. Henkilökunta oli ystävällistä ja meistä tuli ystäviä. Minut vietiin jopa ambulanssilla puistoon. Luin lapsille satuja ja käänsin hoitajien saamia rakkauskirjeitä englannista ranskaksi. Suomessa olikin toinen meininki: Pelastusarmeija saapui vuoteen vierelle laulamaan ”kun me kerran erkanemme täältä”.

Kotona liikuin vetämällä itseäni lattioita pitkin. Kun tukiraudat vuoden kuluttua otettiin pois, niitä piti kilkutella irti kuusi tuntia. Olin kuolla leikkaukseen. En ollut herätä nukutuksesta, ja omaiseni kutsuttiin jo sairaalaan koolle.

Eläkkeelle lentoemäntänä

En saanut mitään fysikaalista kuntoutusta. Sen sijaan sain invalidikortin. Minulle sanottiin, että viimeistään 40-vuotiaana tarvitsisin kävellessäni keppiä.
Pohdin ystävättäreni kanssa, mitä ryhtyisin tekemään.

– Hae lentoemännäksi. Siinä työssä joutuisit ainakin kävelemään, hän ehdotti.

Pääsin Finnairin lentoemäntäkouluun. Viime kesänä jäin eläkkeelle 43 työvuoden jälkeen.

Olen totisesti saanut kävellä: kun Aasian lento lähtee iltapäivällä, olen ensin kävellyt päivän kotona ja sitten koneessa koko yön. Jalkojen päällä oleminen on minulle niin luontaista, että juon aamukahvinikin seisten. Olen samoillut sienimetsissä, lasketellut, pelannut pesäpalloa, hiihtänyt ja juossut maratoneja.

Invalidikortti otettiin  pois kymmenen vuotta onnettomuuden jälkeen.

Kollegojeni kanssa vertailemme toistemme arpia. Perustimme klubin, johon ei pääse, ellei arpi ole vähintään 25-senttinen.

Jalan ravistus aina ensimmäisenä

Kasvoistani on noussut lasinsiruja vuosia onnettomuuden jälkeen. Onneksi niitä ei mennyt silmiini.

Usein asiakkaat huomauttivat minulle, että kasvoissani on jotain mustaa ja yrittivät jopa pyyhkäistä poskissani olevia jälkiä. Kun tuulilasin palasia poskesta poistettiin plastiikkakirurgin vastaanotolla, näin monia vaikeita tapauksia ja tunsin itseni turhamaiseksi. Parilla naarmulla kasvoissa ei ole mitään merkitystä.

En jossittele tapahtunutta, sillä kolari oli elämälleni käänteentekevä. Se antoi minulle vuoden aikaa pohtia asioita. En voinut miettiä tulevaisuutta, koska sitä ei annettu.

Vieläkään en kestä istua autossa pelkääjän paikalla, enkä kestä, jos toinen ajaa autoa hermostuneesti. Minulla on liikenteessä voimakas itsesuojeluvaisto.

Arpeni on niin iso, että se voi vetää koko kropan helposti vinoon. Kostealla ja kylmällä säällä jalkaa kolottaa. Kun lähden kävelemään, minun pitää ensin vähän ravistaa jalkaa saadakseni sen toimimaan. Jos antaisin tämän jalan teille, ette osaisi kävellä sillä. Tämän kanssa pärjääminen on aivan oma lajinsa.”

Kesän pikku haaverit hoituvat lääkekaapin avulla, mutta tositilanteessa kännykkä auttaa vaikka elvyttämään.

1. Mitkä ovat yleisimmät ensiapua vaativat tilanteet kesämökeillä?

Tavanomaiset lomailijan vammat syntyvät kesäpuuhissa: auringonpaisteessa oleskellessa ja ulkosalla touhutessa sekä luonnossa liikkuessa. Seurauksena on auringonpistoja, palovammoja, hyönteisten pistoja, haavoja ja nyrjähdyksiä.

2. Paljain jaloin kävely on kesän nautintoja. Entä jos astun lasinsiruun tai naulaan?

Puhdista haava heti vedellä. Jos vesihuuhtelu ei putsaa haavaa kunnolla tai siihen jää esimerkiksi lasia, on käytävä lääkärissä.

Jos kyseessä on viiltohaava, laita sen reunat yhteen haavansulkijateipillä tai laastarilla. Tyrehdytä verenvuoto ja peitä haava sidetaitoksella. Tarkista, onko haavan saaneen jäykkäkouristusrokotus voimassa.

Tulehtunut haava punoittaa ja kuumottaa. Sitä voi myös särkeä. Jos oireet eivät helpota, vaikka haavaa puhdistaa lisää, on mentävä lääkäriin.

Runsaasti vuotavaa haavaa pitää painaa sormin tai kämmenellä ja peittää se sitten painesiteellä.

3. Mistä tunnistaa auringonpistoksen?

Oireita ovat päänsärky, pahoinvointi, huimaus ja heikotuksen tunne. Auringosta on syytä siirtyä pois ja vilvoitella itseään viileällä vedellä tai kylmillä kääreillä pään ja kaulan alueella. Vettä pitää juoda, vaikka ei janottaisikaan.

4. Minkä kokoisen palovamman voi hoitaa omatoimisesti ja miten se tapahtuu?

Palovammasta kärsivän omaa kämmentä pienempää vammaa voi hoitaa itse, ellei se ala tulehtua eikä siinä ole rakkuloita. Palanut iho punoittaa, turpoaa ja on kivulias. Syvemmässä palovammassa ihoon nousee myös rakkuloita.

Viilennä vammautunutta ihoa kymmenisen minuuttia vedellä. Varo jäädyttämästä ihoa.

Rakkulainen iho pitää suojata suojasiteellä. Älä riko rakkuloita.

5. Millaisia ensiaputarvikkeita mökille pitää varata?

SPR suosittelee seuraavia: ensiapuside, haavanpuhdistuslaput, haavateippi ja laastarit, kertakäyttökäsineet, kylmäpakkaus, pikasiteet, pinsetit tai punkkipihdit, sakset, sidetaitokset, suojapeite ja tukiside.

Lisäksi kannattaa varata mukaan kuumemittari, aurinkovoidetta ja hyttyskarkotetta.

6. Entä lääkevarasto?

Mökin lääkekaapista pitäisi löytyä ainakin antihistamiinivalmiste, kortisonivoide, kyypakkaus, lääkehiiltä, maitohappobakteereita ja matkapahoinvointi-, ripuli- ja ummetus- sekä tulehduskipulääke. Lisäksi jokaisen mökkeilijän on varmistettava henkilökohtaisten lääkkeidensä riittävyys. Älä käytä vanhentuneita tai talven yli väärin säilytettyjä lääkkeitä.

7. Riittävätkö aikuiselle käärmeenpureman hoidoksi kyypakkauksen pillerit?

Eivät riitä, kaikenikäisten on käytävä lääkärissä. Kyypakkauksen kaksi kortisonipilleriä ovat ensiapu. Ne voivat hillitä mahdollisia allergisia reaktioita. Jos purema on jalassa, se kannattaa lastoittaa. Pureman saanut kannetaan paikalta. Pureman saanutta raajaa ei nimittäin pitäisi liikutella. Raajan pitäminen koholla on suositeltavaa.

Lue myös: Kevään ensiapuopas puremiin, pistoksiin ja vammoihin

8. Miten lastoittamisesta selviää, jos ei ole sitä koskaan tehnyt?

Avaa SPR:n nettisivut punainenristi.fi ja klikkaa otsikko "Opi ensiapua". Sieltä löydät 1-2 minuutin mittaisia videoita, jotka opastavat toimintaan eri tilanteissa. Videoiden avulla voi harjoitella rauhassa kotona.

SPR järjestää jatkuvasti ensiapukursseja eri puolilla maata. Peruskurssi kestää 16 tuntia ja sen hinta on paikkakunnasta riippuen 92-107 euroa.

9. Mökillä ei aina ole tietokonetta. Voiko ensiapuohjeita ladata kännykkään?

Kyllä. SPR:n ilmaisessa mobiilisovelluksessa on ohjeet 24 erilaisen onnettomuus- ja tapaturmatilanteen tai sairauskohtauksen varalta ja samat opastusvideot kuin nettisivuilla.

Sovelluksesta voi myös soittaa suoraan 112-hätänumeroon niin, että hätäkeskus näkee soittajan sijainnin karttakoordinaatteina. Sovelluksen löytää sovelluskaupoista hakusanoilla Punainen Risti. Ensiapuohjeita voi seurata kännykästä, vaikka verkkoyhteyttä ei olisi.

Katso opetusvideo: Näin lataat kännykkääsi ensiapusovelluksen

10. Miten toimin, jos joku menee tajuttomaksi?

Ensimmäiseksi yrität herättää hänet puhuttelemalla tai ravistelemalla. Jos hän ei herää, soita heti hätänumeroon 112 ja pane puhelimen kaiutin päälle. Kerro, mitä on tapahtunut ja missä osoitteessa olet. Sen jälkeen odota ohjeita sulkematta puhelinta. Noudata hätäkeskuksen antamia neuvoja. Lopeta puhelu vasta, kun saat luvan.

11. Millaista ensiapua tajuttomalle henkilölle annetaan?

Tärkeintä on turvata hänen hengityksensä, joten tarkista ensin, hengittääkö hän. Aseta hänet selälleen ja kohota hänen leukaansa. Kokeile poskellasi, tunnetko ilmavirran hänen suustaan.

Jos tajuton hengittää normaalisti, käännä hänet kylkiasentoon hengityksen turvaamiseksi. Seuraa hänen tilaansa, kunnes ensihoitaja tai lääkäri on paikalla ja voi ottaa hänestä vastuun.

Jos autettava ei hengitä normaalisti, aloita painelu-puhalluselvytys. Paina keskeltä rintalastaa 30 kertaa ja puhalla sitten 2 kertaa ilmaa tajuttoman keuhkoihin niin että rintakehä nousee. Jatka samalla 30:2-rytmillä tauotta, kunnes ammattihenkilö on ehtinyt paikalle.

Punaisen Ristin sivuilla ja mobiilipalvelussa on opastusvideot myös elvytyksestä.

12. Onko muita numeroita kuin 112, jotka pitää laittaa näkyville?

Ainakin Myrkytystietokeskus 09471 977 ja meripelastus 0294 1000. Kirjaa myös oma numerosi, mökin tarkka osoite, reittiohje ja karttakoordinaatit. SPR:n sivuilta voit tulostaa tätä varten kätevän turvataulun.

Asiantuntijana Punaisen Ristin terveyden ja ensiavun asiantuntija Kristiina Myllyrinne.

Varmista apu perille

Lataa 112-sovellus

112 Suomi -kännykkä-sovellus nopeuttaa avun saantia hätätilanteessa. Kun soitat 112-hätänumeroon sovelluksen kautta, hätäkeskus saa automaattisesti tiedon tarkasta sijainnistasi, vaikka et itse sitä tietäisi.

Saat Ilmaiseksi

Maksuton sovellus toimii kaikissa älypuhelimissa, joiden sovelluskaupasta se löytyy. Lisää tietoa ja sovelluksen asennusohjeet saat Hätäkeskuslaitoksen verkkosivuilta www.112.fi

Jo 40 000 x apua

Digian ja Hätäkeskuslaitoksen kehittämän sovelluksen avulla on soitettu jo 40 000 hätäpuhelua.

Vinkit antoi Hätäkeskuslaitoksen hätäkeskuspalvelujen johtaja Marko Nieminen.

Aurinkovoide suojaa, mutta vain jos sitä levittää reilulla kädellä. Vain harva käyttää voidetta riittävästi.

1. Heijastaa ja imee säteet

Aurinkovoiteissa käytetään fysikaalista tai kemiallista suojaa tai molempia. Fysikaalinen suoja heijastaa UV-säteilyä pois iholta, kemiallinen imee säteet itseensä.

Voiteet auttavat ehkäisemään ihon palamista ja aurinkokeratoosia, josta voi kehittyä okasolusyöpä. Suojavoiteiden käytön on osoitettu vähentävän myös melanoomaa.

2. Suojakertoimet liioittelevat

Suojakerroin määrittää, kuinka hyvin voide suojaa auringon UVB-säteiltä ja kauanko auringossa voi oleilla palamatta. Esimerkiksi suojakerroin 15 tarkoittaa, että auringossa voi olla palamatta 15 kertaa pidempään kuin ilman suojaa. Moni levittää voidetta kuitenkin vain murto-osan siitä määrästä, jolla suojakerroin on laskettu, eikä lisää voidetta iholle tarpeeksi usein.

3. Kerroin vähintään 30

Suojakertoimen on hyvä olla vähintään 30 vartalolle ja 50 kasvoille. Tarkista purkin kyljestä, että voide suojaa sekä UVA- että UVB- säteilyltä.

4. Pihistelemättä paras

Riittävä määrä voidetta vartalon iholle on oman kourallisen verran ja kasvoille teelusikallinen, mielellään puoli tuntia ennen ulos menoa. 

5. Älä tuudittaudu

Mikään voide ei suojaa täydellisesti UV-säteiltä. Eliniän aikana karttuva aurinkoaltistus lisää ihosyöpien riskiä. Auringossa kannattaa siis oleilla maltillisesti, eikä paahtaa itseään ylenpalttisesti aurinkovoiteen turvin. Muista, että aurinkoisesta säästä voi nauttia myös varjossa.

Asiantuntijana syöpätautien erikoislääkäri Meri-Sisko Vuoristo.

Artikkeli on julkaistu ET-lehden numerossa 7/2017.