Reijo Rosbergin sydän on ollut maanantaikappale, mutta se on kestänyt paljon pitempään kuin 1970-luvulla uskallettiin toivoa.

"Alku ei ollut lupaava. Synnyin talvisodan jälkeen Valkeakoskella napanuora kaksi kierrosta kaulan ympärillä. Kätilö sanoi äidille: ’Tuo poika ei jää elämään.’

Siitä se elämä kuitenkin lähti. 16-vuotiaana menin Yhtyneitten paperitehtaitten ammattikouluun ja sieltä tehtaalle töihin parikymppisenä.

Ensimmäiset sydänoireet ilmaantuivat vähän yli pari­kymppisenä suunnistuskilpailussa. Kolmanneksi viimeisellä rastilla alkoi ottaa niin kovaa sydämestä, että matka meinasi tyssätä. Pääsin maaliin sisulla, ja oireet arveltiin rytmihäiriöksi.

Kolmekymppisenä oireita alkoi tulla lisää. Rasituksessa rintaa puristi, ja kipu säteili kaulaan ja käsivarteen.

”Säälin teitä, nuori mies”

Marraskuussa 1972 minulla oli alkamassa yövuoro, mutta tunsin oloni todella huonoksi. Menin valittamaan asiaa kunnanlääkärille. Hän sanoi, että ’taitaa olla niitä vatsavaivoja, mene apteekin kautta töihin’.

Selvisin yöstä, mutta aamulla kävelin suoraan polille. Siellä sattui olemaan nuori päivystävä lääkäri, joka oli ollut opiskeluaikoinaan töissä Meilahden sairaalassa. Hän arveli heti, että vaivani liittyvät sydämeen.

Päivystäjä passitti minut tutkimuksiin ja sanoi, että voisin vihjata paikallisille lääkäreille, että apua saattaisi löytyä Meilahdesta.

Tutkimuksien lopuksi kysyin lääkäriltä, onko tässä jotain tehtävissä, kuulemma Meilahdesta voisi löytyä apua. Hän ei ottanut vinkkiä kuuleviin korviinsa.

Illalla sairaanhoitaja haki minut ylilääkärin puheille.

Hän puhui täsmälleen samat asiat kuin se nuori poika aamulla. Hän lupasi laittaa lähetteen Tampereelle ja sanoi, että katsotaan sitten jatkoa.

"Päätin, että jos kerran lääketiede kehittyy, minä poika roikun matkassa."

Jatkotutkimuksissa Tampereen keskussairaalan lääkäri totesi: ’Minä säälin teitä nuori mies.’ Sitten hän jatkoi, että eiköhän tähän apua löydy, lääketiede kehittyy kovaa vauhtia.

Joululahjaksi ohitusleikkaus

Minut passitettiin Meilahteen jatkotutkimuksiin loppuvuodesta 1973. Siellä sain kuulla, että minut tullaan mitä todennäköisimmin leikkaamaan.

Leikkausaikaa ei uskallettu luvata, sillä ohitusleik­kauk­set oli vasta aloitettu ja niitä tehtiin korkeintaan yksi viikossa.

Puhelimeni taisi soida jo seuraavalla viikolla. Meilahdessa oli tullut peruutus, ja minulta kysyttiin, sopiiko tulla ensi viikolla.

Joulu oli ovella ja meillä oli kaksi pientä poikaa, mutta päätin kuitenkin, että minä lähden.

Etukäteen en ehtinyt paljon pelätä, mutta leikkauksen riskit selvisivät Meilahdessa. Kaksi edellistä potilasta oli halvaantunut leikkauksen yhteydessä. Yhdeltä sairaanhoitajalta lipsahti minun kuulteni, että toivottavasti sanonta – ei kahta ilman kolmatta – ei tällä kertaa pitäisi paikkaansa.

Leikkauksen jälkeinen yö teholla oli vaikea, mutta sen jälkeen kuntoutumiseni eteni hyvin.

Aatosta muistan poikakuoro Cantores Minoresin konsertin, joka radioitiin osastoille, koti-ikävän ja jouluyön hiljaisuuden. Uutena vuotena jaksoin jo kävellä sairaalan yläkerroksiin katselemaan ilotulitusta.

Kun pääsin sairaalajakson jälkeen kotiin, aloitin heti kävelylenkit ja aika pian hiihdonkin, vaikka lääkäri oli sen kieltänyt.

Kävin vuosittain seurantatarkistuksissa ja lääkäritkin ihmettelivät, miten kuntoni nousi ja nousi. Ryhdyin jopa pelaamaan lento- ja jalkapalloa puulaaki­tasolla. Elin täyttä elämää.

Rytmi kateissa ja tahti hukassa

90-luvulla oireita alkoi taas ilmaantua ja tilannettani tarkkailtiin. Vuonna 2001 minulle tehtiin toinen ohitusleikkaus Tampereella.

Leikkauksen jälkeen jäin eläkkeelle, mutta eläkkeellä aloin kärsiä yhä pahemmista rytmihäiriöistä.

Sydäntäni pantiin sähköllä tahtiin ainakin kymmenen kertaa ennen kuin minulle asennettiin tahdistin vuonna 2009.

Tahdistinkaan ei vienyt kaikkia rytmihäiriöoireitani, joten nopearytmisyyttä hoidettiin nelisen vuotta sitten niin sanotulla ablaatiohoidolla, jossa sydämen eteisten sähköistä toimintaa sotkevia eteislihassäikeitä eristetään katetrin avulla.

Ablaatiosta oli apua, sillä nyt jäljellä on enää pieni taustavärinä.

"Byrokratian uhri"

Joulun alla 2011 olin taas leikkauksessa. Tällä kertaa syynä oli reisivaltimon pullistuma.

Leikkaus onnistui hyvin, mutta potilaan meinasi käydä huonosti.

Aavistelin ongelmia jo siinä vaiheessa, kun minut lähetettiin Tampereelta kohta leikkauksen jälkeen Valkeakosken terveyskeskukseen, joka ei ollut oikea paikka leikkauspotilaalle.

Vuodeosastolla pumppuni alkoi renkata. Kun valitin kipua, minuun työnnettiin särkylääkettä ja aloitettiin verta ohentava Marevan-lääkitys, mitä ei olisi missään tapauksessa saanut tehdä.

Haava alkoi vuotaa ja aloin anemisoitua.

Kun pääsin sairaalan puolelle ensiapuun, olin jo lähes tajuton. Päivystävä lääkäri otti saman tien yhteyttä Tampereen yliopistolliseen keskussairaalaan ja lähetti sanan pihalla olleelle ambulanssille, että odottaa vähän.

Tampereella kardiologi laittoi minut ensin sydänvalvontaan, jotta sydän saatiin tasaantumaan. Sen jälkeen minut vietiin leikkaussaliin ja kardiologi päätti mennä nivusestani sisään ja asentaa stentin, jolla tukittiin vuoto.

Jälkeenpäin minulle pahoiteltiin, että olin joutunut byrokratian uhriksi. Henkilökunta oli totellut orjallisesti suositusta, että jatkohoito tehdään joulunpyhistä huolimatta kuntainliiton vuodeosastolla, koska se on siellä halvempaa. Kovin järkevää se ei tosin ollut. Säästäminen oli viedä hengen.

Jälleen koekaniiniksi

Pari vuotta sitten varjoainekuvauksen yhteydessä minulle kerrottiin, että vaikutin aika hyvältä kandidaatilta 30 hengen koeryhmään, jossa kokeillaan uudenlaista sydämen lääkehoitoa.

Ryhmään otettiin potilaita, joiden sydämen verenkierto on vakavasti häiriintynyt eikä muita parantavia hoitoja ole tarjolla.

Tilaani arvioitiin tutkimuksin ja kokein. Itse toimen­piteessä kardiologi meni nivusen kautta sydänlihakseen ja ruiskutti sinne katetrilla geenilääkettä.

Nyt tutkimus on loppusuoralla. Saa nähdä, tehdäänkö kokeessa tieteellistä läpimurtoa, mutta sydämen osalta olen tuntenut vointini hyväksi. Eiköhän me vaimon kanssa lähdetä taas kohta perinteiselle Lapin- reissulle.”

Ilomantsilainen Tarja, 69, ja järvenpääläinen Raili, 68, vaihtoivat viideksi päiväksi rohkeasti kotejaan, harrastuksiaan ja lähipiirejään ET-lehden pyynnöstä. Miltä tuntui elää toisen elämää?

Opiskelijat tapaavat käydä vaihdossa ulkomailla, mutta Raili Ojala-Signell ja Tarja Patrikainen ovat ehkä lanseeranneet jotain uutta: seniorivaihdon. Raili ja Tarja vaihtoivat kotejaan, harrastuksiaan ja lähipiirinsä viideksi päiväksi ET-lehden pyynnöstä. Seikkailusta tarkemmin kertova juttu ilmestyy 25.4. ET-lehdessä 9/2018. 

Tarja asuu yksin isossa omakotitalossa Ilomantsissa. Lapsenlapset Nikolaos, 13, Anastasia, 10, ja Nektaria, 6, Lampropoulos ovat usein mummolla hoidossa ja yökylässä. Tarjan tytär Riikka Patrikainen on ortodoksisen seurakunnan kanttori ja hänen miehensä Ioannis Lampropoulos sen kirkkoherra.

Railin kotipesä on rivitalossa Järvenpäässä. Hänkin on leski, mutta viettää avomiehensä kanssa yhdessä viikonloput ja kesät. 

Kumpikin naisista suunnitteli toiselle tekemistä, joka noudatteli kodin omistajan tavallista viikko-ohjelmaa.

Miltä toisen ihmisen elämään hyppääminen tuntuu? Ilomantsissa Tarjan kotona viisi päivää viettänyt Raili pääsi tutustumaan itselleen uusiin asioihin, kuten kuorolaulantaan, ortodoksiseen seurakuntaan ja paikallisten piirakoiden leivontaan.

Näin Raili kertoo ajastaan Ilomantsissa.

Raili Ojala-Signell, 68:

Uudessa kodissa

"Tarjan perheystävä Jorma Savinainen oli minua vastassa saapuessani Ilomantsiin myöhään sunnuntai-iltana. Hän opasti minut emännän auton käyttöön ja neuvoi myöhemmin myös leivinuunin lämmityksessä. Halusin oppia, vaikkei sillä käytännön merkitystä viikon aikana ollutkaan.

Jorma piti minulle hyvän esitelmän siitä, millaisia puita lämmityksessä tulisi käyttää. Halot kasattiin uuniin keoksi, keskelle jätettiin rako, johon laitettiin muutama kuiva tuohi. Tulitikulla ei tarvinnut kuin näyttää tuohiin päin, kun tuli tarttui kuiviin halkoihin ja loimusi uunista olohuoneeseen.

Tarjan kotona oli kotialttari. Myös muissa huoneissa näkyi hänen ortodoksinen uskonsa. Minä keitän taustalla teevettä.

Ensimmäistä kertaa kuorossa

En ole koskaan laulanut kuorossa, koska en osaa laulaa nuoteista. Mutta se ei tuntunut olevan tarpeen tässä kansanlaulukuorossa. Kuuntelin, kun kuoron johtajat Riikka Patrikainen ja Liisa Matveinen laulattivat eri ääniä vuorotellen. Kun sävelkulku tuli tutuksi, liityin minäkin naisäänten joukkoon.

Alkuesittelyssä tutustuin muihinkin kuorolaisiin ja heidän taustoihinsa. Tarjan ystävät Erja Karvinen (oikealla puolellani) ja Leena Purmonen (vasemmalla) ottivat minut heti siipiensä suojiin. Kun meidät pyydettiin pöytien takaa luokan eteen kuoroasetelmaan laulamaan seisaaltaan ”Ruskie neitsyt, valkie neitsyt…”, lauloin jo rohkeasti mukana. Sain vieruskaverilta jopa kiitosta kauniista äänestäni.

Tästä uudesta kokemuksesta jäi niin positiivinen olo, että taidan alkaa etsiä Järvenpäästä matalakynnyksistä kuoroa uudeksi harrastuksekseni.

Varamummon rooli haltuun

Kuoron jälkeen menin Tarjan tyttären Riikan perheeseen illalliselle. Olin varannut kotoa mukaan leipomiani I Love You -pipareita tuliaisiksi. Ajattelin, että lapsia tämä kansainvälinen viittomamerkki voisi kiinnostaa. Viittomakieli on minulle tuttua, sillä vanhempani olivat kuuroja ja minäkin olen elänyt kuurojen yhteisössä. 

Vastaanottoni perheessä oli heti innostunut. Lapset Nikolaos (Niko), Anastasia (Ansku) ja Nektaria (Nekku) innostuivat heti asettelemaan sormiaan ILY-muotoon. Kohta minut pyydettiinkin yläkertaan lasten valtakuntaan tutustumaan tyttöjen keppihevosiin ja muihin leluihin. Kaikki puhuivat ja esittivät kysymyksiään minulle yhtaikaa. Seuraavana oli vuorossa kreikkalainen tanssiesitys, johon Anastasia oli tehnyt koreografian ja isoveli Niko etsi netistä musiikin.

Turhaan olin pelännyt tätä lastenlasten hoitoa heidän varamummonaan, minut otettiin avosylin vastaan. Samalla saimme sovituksi vaihtoviikkoni lasten hoito- ja kuljetusajat.

Piiroiden leipominen tutuksi

Pääsin kokeilemaan paikallisten piirakoiden (piiroiden) leipomista. Kesäaikaan Ilomantsissa on turisteille piirookoulu Ravintola Parppeinpirtillä, mutta muulloinkin se järjestetään tilauksesta halukkaille.

Pirootsupussa eli piirakkanurkassa oli lasin takana piiroiden teko jo hyvässä vauhdissa saapuessani paikalle. Pohjia oli kaulittuina iso kasa, josta opettaja Johanna Ikonen otti leivinalustalle kymmenkunta kappaletta käsiteltäviksi. Lastalla jokaisen päälle nakattiin valmista perunamuusia. En ollut tiennytkään, että täytettä levitetään melkein reunoihin saakka. Rypytys kahdella sormella keskeltä päähän, piirakan pyöräytys ja sama toiseen päähän. Päät oli tärkeä vielä kääntää, etteivät ne palaisi.

Sain kädestä pitäen ohjausta myös riisipiiroiden tekemisessä. Rypytys minulta vielä sujui, mutta ruispohjien kaulitseminen vaati jo enemmän taitoa. Uutta oli snapsilasin käyttö samankokoisten pohjien tekemisessä kaulitusta taikinasta. 

Pari tuntia piiroitten teossa lensi siivillä. Seuraavalla Ilomantsin matkallani, toivottavasti jo tulevana kesänä, haluan ehdottomasti päästä nauttimaan karjalaisen pitopöydän antimista Parppeinvaarassa.

Vapaaehtoishommissa

Paikalliset Leijonat ja Ladyt käyvät ulkoiluttamassa vanhuksia. Tarjan ystävä Leena Purmonen on miehensä Kari-Matin ja muiden Leijonien ja Ladyjen kanssa käynyt vapaaehtoistoimintana kerran viikossa ulkoiluttamassa vanhuksia palvelukeskuksessa.

Torstaille osui ensimmäinen kunnon pakkaspäivä kolmen lumisateisen päivän jälkeen. Koska viima oli myös kova, kovinkaan moni vanhus ei halunnut lähteä ulos. Eräs pyörätuolissa istuva mies käväisi saattajansa kanssa tekemässä parkkipaikalla kierroksen, mutta halusi pian takaisin sisään. Intervallijaksolla palvelutalossa oleva reipas ja hyväkuntoisen oloinen Keijo Sivonen teki pitkän lenkin kahden Leijonan kanssa. Palattuaan otettiin vesitornin juurella meistä ryhmäkuva.

Ensikertalaisena paastopalveluksessa

Ortodoksisen kirkon kanttorina toimiva Riikka Patrikainen oli opastanut minua hieman etukäteen tämän paastopalveluksen kulusta. Erona luterilaiseen kirkkoon oli se, että eri kirkkoon kuuluvat eivät voisi osallistua palveluksessa jaettuun ehtoolliseen.

Kirkon kauneus häikäisi minut. Seurakuntalaisia alkoi saapua, he kävivät sytyttämässä kynttilöitä ikonien eteen ja jotkut suutelivat edessä olevaa ikonia. Muutama tuttukin kuoroista tervehti minua. Minua opastettiin, että jos en jaksaisi seisoa koko palvelusta, voisin hyvin käydä istumaan seinänvieruspenkille.

Kuoron laulu ja pappien rukouksien ja tekstien esittäminen laulaen hypnotisoi minut tunnelmaan. Jossain vaiheessa kynttilöiden ja suitsukkeen haju alkoi jopa heikottaa. Suuresti hämmästelin vanhojen naisten ketteryyttä, kun he useaan otteeseen polvistuivat rukoukseen lattialle ja nousivat taas suuremmitta vaikeuksitta ylös.

Vaikka ehtoollisviiniin en saanutkaan osallistua, minua kehotettiin hakemaan vaaleaa leipää isä Ioanniksen leipäkorista. Kuvassa takanani on Hannu Lappalainen, jonka olin tavannut aiemmin molemmissa kuoroissa. Hän ystävällisesti opasti ensikertalaista palveluksen aikana.

Viittomien opettamista

Olin ennen paastopalvelusta vienyt Tarjan lapsenlapsen Nekun muskariin. Kun opettaja ei ollut vielä saapunut, opetin hänelle muutaman eläinviittoman. Nekku osasi viittoa jo vesikilpikonnan, joten opetin miten maakilpikonna viitotaan. Kymmenessä minuutissa käytiin läpi tavallisimmat kotieläimet. 

Paastopalveluksen jälkeen oli seurakuntalaisten yhteinen teehetki, jossa tutustuimme toisiimme ja isä Ioannis kertoi paaston merkityksestä. Siinä oli minulla myös aikaa kuulustella, mitä Nekku muisti opettamastani. Hän muisti melkein kaikki kymmenen viittomaa. Kuvassa viitotaan ”lehmä”. Taustalla isä Ioannis ja äiti Riikka teetä kaatamassa.

On hyvin tavallista, että lapset muistavat kissa-viittoman väärin. Hyvin useinhan he myös silittävät kissaa vastakarvaan. Tässä käydään läpi väärä viittoma vasemmalta oikealle, kun oikea viitotaan oikealta vasemmalle, jolloin rystyset ovat kissan pää. Muut seuraavat kiinnostuneina.

Talvinen Ilomantsi tuli tutuksi


Hattuvaarassa sijaitseva Suomen vanhin tsasouna eli ortodoksinen rukoushuone oli lumimaisemassa. 

Näin myös tsasouna-lumiveistoksen Ilomantsin torilla.

Ilomantsissa on kylillä moottorisahaveistoksia, sillä siellä pidetään kesäisin moottorisahaveiston MM-kisat."

 

Railin sydämestä osa jäi Ilomantsiin.

– Luonto niin kaunis, ja haluan kokea myös Ilomantsin kesän. Tiedustelin jo majapaikkaa tämän jutun valokuvaajan Eija Irene Hiltusen Kuuksenkaareen, joka on vanha lakkautettu kansakoulu.

Mutta suurin syy palata kesällä on uudet ystävät ja tuttavat.

– Karjalaisten ihmisten sydäntä lämmittävä ystävällisyys ja vieraanvaraisuus on koskettavaa.

Lisää Railin ja Tarjan kokemuksista voit lukea ET-lehdestä 9/2018, joka ilmestyy 25.4. 

”Tossukokemus ei lannistanut minua. Yhden epäreilun opettajan lisäksi minua opetti ainakin kuusi reilua”, kirjoittaa ET:n päätoimittaja Katriina koulumuistoistaan.

Pelkäsin ala-asteella käsityönopettajaani. Hän oli ankara, hyvin uskonnollinen ja lapsen silmissä tietenkin ikivanha. Hän otti minut silmätikukseen.

Kovimmalle jouduin eräänä syksynä, kun neuloimme tossuja. Veimme oppitunnilla kukin vuorollamme opettajalle työn nähtäväksi. Hän istui opettajanpöydän takana, ja me tyttöset odotimme jonossa vuoroamme.

Muistan vieläkin opettajan kahvinhajuisen hengityksen, ärsyyntyneet liikkeet hänen napatessaan tossuntekeleen käsistäni ja tossujen ruman vihreän langan. Muiden edistymistä hän kehui vuolaasti, mutta minun silmukkani olivat aina liian tiukkoja tai liian löysiä. Taisivat ne ollakin. Ainakaan hyvällä mielellä en niitä neulonut.

Äitini auttoi iltaisin lisäämään työhön muutamia kerroksia, ja valmistuivathan tossut lopulta. Paria niistä ei kuitenkaan koskaan tullut. Toinen tossuista jäi toista rutkasti pienemmäksi.

Tänä keväänä näin käsityönopettajani televisiossa. Putous-viihdeohjelman hahmo Ansa Kynttilä oli kuin ilmetty opettajani. Ei liene sattumaa, että tyrannimainen opettaja nousi ohjelman toiseksi suosituimmaksi hahmoksi. Hänenlaisensa moni muistaa lapsuudestaan, varsinkin jos on sellaisen käsiin joutunut.

Lankoja ja virkkaus­ohjeita olen ostanut jo varastoon.

Keväisin pidettävät luokkakokoukset ovat mainio tilaisuus käydä yhdessä läpi mukavia ja ikäviä koulumuistoja vuosikymmenten jälkeen. Huonoille kokemuksille voi usein jo nauraa, mutta jäljen ne ovat varmasti jättäneet.

Tossukokemus ei lannistanut minua. Yhden epäreilun opettajan lisäksi minua opetti ainakin kuusi reilua, ja kaikkiaan minulla on kouluvuosista mukavat muistot.

Myöhemmin neuloin ja virkkasin mielelläni ja ompelin itselleni jopa paitoja ja housuja. Nyt käsityöt ovat jääneet, mutta kunhan aikaa löytyy, tartun taas koukkuun. Lankoja ja virkkaus­ohjeita olen ostanut jo varastoon.

Kevään valoa käsitöihin ja askareihin!

Katriina, päätoimittaja
katriina.palo-narhinen@sanoma.com

Teksti on pääkirjoitus ET-lehdestä 8/2018.

Katriina Palo-Närhinen
Seuraa 
Liittynyt15.1.2018

Pääkirjoitus: "Huonot koulukokemukset naurattavat nyt, mutta jäljen ne kyllä ovat jättäneet"

Hei, ja kiitos palautteestasi. Olet aivan oikeassa: yksikin epäreilu opettaja on liikaa, jos sellainen jättää traumoja eliniäksi. ET-lehti ei missään nimessä hyväksy valta-asemaansa väärinkäyttäviä opettajia. Pääkirjoitukseni viesti oli, että lapsuuden ikävistä koulukokemuksista huolimatta niitä monesti ympäröivät mukavat kokemukset, reilut opettajat ja hyvät ystävät. Niitäkin kannattaa muistella, ja kokonaisuus jää useimmilla plussan puolelle. Pahoittelen, että tämä viesti ei auennut riittävän...
Lue kommentti
qwertyuiolkjhgfd Satunnainen n...

Pääkirjoitus: "Huonot koulukokemukset naurattavat nyt, mutta jäljen ne kyllä ovat jättäneet"

Mutta millaisia traumoja tuollaiset hirviö opettajat ovat jättäneet lapsiin? Montako elämää he ovat tuhonneet? Kaikki eivät ole yhtä onnekkaita kuin armoitettu päätoimittaja, joita opettaja ei onnistunut lannistamaan. Itse asiassa, koko päätoimittajan kirjoituksen pointti jäi epäselväksi minulle. Päätoimittajakin voisi miettiä miksi koko teksti on kirjoitettu? Onko tuossa jotain järkeä? Minulle ainakin jäi mielikuva että jutun ainoa pointti on se että päätoimittajakin sai jotain aikaan. Vai...
Lue kommentti