Reijo Rosbergin sydän on ollut maanantaikappale, mutta se on kestänyt paljon pitempään kuin 1970-luvulla uskallettiin toivoa.

"Alku ei ollut lupaava. Synnyin talvisodan jälkeen Valkeakoskella napanuora kaksi kierrosta kaulan ympärillä. Kätilö sanoi äidille: ’Tuo poika ei jää elämään.’

Siitä se elämä kuitenkin lähti. 16-vuotiaana menin Yhtyneitten paperitehtaitten ammattikouluun ja sieltä tehtaalle töihin parikymppisenä.

Ensimmäiset sydänoireet ilmaantuivat vähän yli pari­kymppisenä suunnistuskilpailussa. Kolmanneksi viimeisellä rastilla alkoi ottaa niin kovaa sydämestä, että matka meinasi tyssätä. Pääsin maaliin sisulla, ja oireet arveltiin rytmihäiriöksi.

Kolmekymppisenä oireita alkoi tulla lisää. Rasituksessa rintaa puristi, ja kipu säteili kaulaan ja käsivarteen.

”Säälin teitä, nuori mies”

Marraskuussa 1972 minulla oli alkamassa yövuoro, mutta tunsin oloni todella huonoksi. Menin valittamaan asiaa kunnanlääkärille. Hän sanoi, että ’taitaa olla niitä vatsavaivoja, mene apteekin kautta töihin’.

Selvisin yöstä, mutta aamulla kävelin suoraan polille. Siellä sattui olemaan nuori päivystävä lääkäri, joka oli ollut opiskeluaikoinaan töissä Meilahden sairaalassa. Hän arveli heti, että vaivani liittyvät sydämeen.

Päivystäjä passitti minut tutkimuksiin ja sanoi, että voisin vihjata paikallisille lääkäreille, että apua saattaisi löytyä Meilahdesta.

Tutkimuksien lopuksi kysyin lääkäriltä, onko tässä jotain tehtävissä, kuulemma Meilahdesta voisi löytyä apua. Hän ei ottanut vinkkiä kuuleviin korviinsa.

Illalla sairaanhoitaja haki minut ylilääkärin puheille.

Hän puhui täsmälleen samat asiat kuin se nuori poika aamulla. Hän lupasi laittaa lähetteen Tampereelle ja sanoi, että katsotaan sitten jatkoa.

"Päätin, että jos kerran lääketiede kehittyy, minä poika roikun matkassa."

Jatkotutkimuksissa Tampereen keskussairaalan lääkäri totesi: ’Minä säälin teitä nuori mies.’ Sitten hän jatkoi, että eiköhän tähän apua löydy, lääketiede kehittyy kovaa vauhtia.

Joululahjaksi ohitusleikkaus

Minut passitettiin Meilahteen jatkotutkimuksiin loppuvuodesta 1973. Siellä sain kuulla, että minut tullaan mitä todennäköisimmin leikkaamaan.

Leikkausaikaa ei uskallettu luvata, sillä ohitusleik­kauk­set oli vasta aloitettu ja niitä tehtiin korkeintaan yksi viikossa.

Puhelimeni taisi soida jo seuraavalla viikolla. Meilahdessa oli tullut peruutus, ja minulta kysyttiin, sopiiko tulla ensi viikolla.

Joulu oli ovella ja meillä oli kaksi pientä poikaa, mutta päätin kuitenkin, että minä lähden.

Etukäteen en ehtinyt paljon pelätä, mutta leikkauksen riskit selvisivät Meilahdessa. Kaksi edellistä potilasta oli halvaantunut leikkauksen yhteydessä. Yhdeltä sairaanhoitajalta lipsahti minun kuulteni, että toivottavasti sanonta – ei kahta ilman kolmatta – ei tällä kertaa pitäisi paikkaansa.

Leikkauksen jälkeinen yö teholla oli vaikea, mutta sen jälkeen kuntoutumiseni eteni hyvin.

Aatosta muistan poikakuoro Cantores Minoresin konsertin, joka radioitiin osastoille, koti-ikävän ja jouluyön hiljaisuuden. Uutena vuotena jaksoin jo kävellä sairaalan yläkerroksiin katselemaan ilotulitusta.

Kun pääsin sairaalajakson jälkeen kotiin, aloitin heti kävelylenkit ja aika pian hiihdonkin, vaikka lääkäri oli sen kieltänyt.

Kävin vuosittain seurantatarkistuksissa ja lääkäritkin ihmettelivät, miten kuntoni nousi ja nousi. Ryhdyin jopa pelaamaan lento- ja jalkapalloa puulaaki­tasolla. Elin täyttä elämää.

Rytmi kateissa ja tahti hukassa

90-luvulla oireita alkoi taas ilmaantua ja tilannettani tarkkailtiin. Vuonna 2001 minulle tehtiin toinen ohitusleikkaus Tampereella.

Leikkauksen jälkeen jäin eläkkeelle, mutta eläkkeellä aloin kärsiä yhä pahemmista rytmihäiriöistä.

Sydäntäni pantiin sähköllä tahtiin ainakin kymmenen kertaa ennen kuin minulle asennettiin tahdistin vuonna 2009.

Tahdistinkaan ei vienyt kaikkia rytmihäiriöoireitani, joten nopearytmisyyttä hoidettiin nelisen vuotta sitten niin sanotulla ablaatiohoidolla, jossa sydämen eteisten sähköistä toimintaa sotkevia eteislihassäikeitä eristetään katetrin avulla.

Ablaatiosta oli apua, sillä nyt jäljellä on enää pieni taustavärinä.

"Byrokratian uhri"

Joulun alla 2011 olin taas leikkauksessa. Tällä kertaa syynä oli reisivaltimon pullistuma.

Leikkaus onnistui hyvin, mutta potilaan meinasi käydä huonosti.

Aavistelin ongelmia jo siinä vaiheessa, kun minut lähetettiin Tampereelta kohta leikkauksen jälkeen Valkeakosken terveyskeskukseen, joka ei ollut oikea paikka leikkauspotilaalle.

Vuodeosastolla pumppuni alkoi renkata. Kun valitin kipua, minuun työnnettiin särkylääkettä ja aloitettiin verta ohentava Marevan-lääkitys, mitä ei olisi missään tapauksessa saanut tehdä.

Haava alkoi vuotaa ja aloin anemisoitua.

Kun pääsin sairaalan puolelle ensiapuun, olin jo lähes tajuton. Päivystävä lääkäri otti saman tien yhteyttä Tampereen yliopistolliseen keskussairaalaan ja lähetti sanan pihalla olleelle ambulanssille, että odottaa vähän.

Tampereella kardiologi laittoi minut ensin sydänvalvontaan, jotta sydän saatiin tasaantumaan. Sen jälkeen minut vietiin leikkaussaliin ja kardiologi päätti mennä nivusestani sisään ja asentaa stentin, jolla tukittiin vuoto.

Jälkeenpäin minulle pahoiteltiin, että olin joutunut byrokratian uhriksi. Henkilökunta oli totellut orjallisesti suositusta, että jatkohoito tehdään joulunpyhistä huolimatta kuntainliiton vuodeosastolla, koska se on siellä halvempaa. Kovin järkevää se ei tosin ollut. Säästäminen oli viedä hengen.

Jälleen koekaniiniksi

Pari vuotta sitten varjoainekuvauksen yhteydessä minulle kerrottiin, että vaikutin aika hyvältä kandidaatilta 30 hengen koeryhmään, jossa kokeillaan uudenlaista sydämen lääkehoitoa.

Ryhmään otettiin potilaita, joiden sydämen verenkierto on vakavasti häiriintynyt eikä muita parantavia hoitoja ole tarjolla.

Tilaani arvioitiin tutkimuksin ja kokein. Itse toimen­piteessä kardiologi meni nivusen kautta sydänlihakseen ja ruiskutti sinne katetrilla geenilääkettä.

Nyt tutkimus on loppusuoralla. Saa nähdä, tehdäänkö kokeessa tieteellistä läpimurtoa, mutta sydämen osalta olen tuntenut vointini hyväksi. Eiköhän me vaimon kanssa lähdetä taas kohta perinteiselle Lapin- reissulle.”

Pirkko Pitkäpaasi sai idoliltaan yllättävän huomionosoituksen vuonna 1978.

Pirkko Pitkäpaasi, 62, Helsinki:

"Tauno Palo on suuri idolini. Olen katsonut Kulkurin valssin ja Rosvo-Roopen varmaan kymmeniä kertoja. Hän oli lahjakas näyttelijä, mutta kyllähän se charmin ydin oli jumalainen ulkomuoto. Pehmeä, naisiin sortuva heikko mies tietysti, mutta se palava katse! Suomen Clark Gable ilman muuta.

Helsingissä kaikki tiesivät, että Tauno Suuren kantapaikka oli Elite-ravintola Töölössä. Ei sinne hänen takiaan monikaan mennyt, se oli ja on yhä suosittu ravintola muutenkin. Mutta siellä hänet saattoi nähdä kantapöydässään. 1970-luvulla hän oli jo vanha mies, mutta se sytyttävä katse hänellä oli elämänsä loppuun asti. Sen voi nähdä hänestä kertovissa dokumenteissakin.

"Ennen kuin ehdin ajatella mitään, hän oli polvillaan edessäni ja lauloi minulle serenadin."

Talvella 1978 olin Elitessä isomman seurueen kanssa, meitä oli monta pariskuntaa. Ravintola oli täynnä, puheensorina melkoinen. Yhtäkkiä kuulen, että takana joku mies kysyy jotain poikaystävältäni, tulevalta mieheltäni. Käännyn. Se on Tauno Palo. Ja ennen kuin ehdin ajatella mitään, hän on polvillaan edessäni ja laulaa minulle  serenadin.

Olin niin häkeltynyt, ettei mieleeni jäänyt, mitä hän lauloi, eikä sekään, miten ympärilläni siihen reagoitiin.

Olin tietysti otettu, että suuri idolini on siinä polvillaan edessäni, mutta vähän kiusaantunutkin tästä odottamattomasta huomiosta. Miksi minä? No, olihan minulla silloin pitkä vaalea tukka...

Nyt muistelen tapahtumaa tietysti suurella lämmöllä. Hauskinta on, että 89-vuotias äitini pyytää vieläkin aina silloin tällöin, että kerro taas se, kun Tauno Palo lauloi sinulle."


Muisto on julkaistu ET-lehden numerossa 12/2014.

Oliko se Jannen soittama väärä nuotti viululla ja sitä seurannut painokas anteeksipyyntö vai pelkkä nuoren muusikon olemus, joka vangitsi Aino Järnefeltin sydämen? Joka tapauksessa Ainosta tuli säveltäjälle loppuelämän sulostuttaja, tuki ja ryhtikin.

Ennen kuin on päästy nuoren musiikinopiskelijan Janne Sibeliuksen ja kulttuurisuvun tyttären Aino Järnefeltin katseiden vaihtoon ja helsinkiläissivistyneistön illanviettoihin, on käytävä katsomassa, mistä kaikki alkoi 150 vuotta sitten.

Hämeenlinnan Hallituskatu 11:ssa on 1860-luvulla kaupunginlääkäri Johan Julius Sibeliuksen ja Maria Charlotta o.s. Borgin koti. Joulukuun 8. päivänä puolen yön jälkeen ulkona on pakkasta peräti 17 astetta, mutta makuukammarissa nurkassa lämmittää kakluuni. Johan ja Maria Sibeliuksen perheeseen on juuri syntynyt poika, pikkuveli 2-vuotiaalle Lindalle. Poika saa nimekseen Johan Christian Julius.

Isä Johan Sibelius kirjoittaa tammikuussa veljelleen Pehr Sibeliukselle ja kutsuu tätä katsomaan uutta perheenjäsentä. "Me alamme kutsua häntä Janneksi, edesmenneen veljemme muistoksi." Tämä oli siis kauppalaivankapteeni Johan ”Janne” Sibelius, joka kummitteli Jannen elämässä vielä myöhemminkin.

Musisoiva hutilus

Kun Janne oli kaksivuotias, isä kuoli kaupungissa riehuneeseen pilkkukuumeeseen ja äiti jäi lasten kanssa yksin. Perhe oli konkurssissa, sillä Johan Sibelius oli hoitanut raha-asiansa kehnosti. Maria Sibelius joutui muuttamaan äitinsä, leskiruustinna Borgin luo. Maria sai pian miehensä kuoleman jälkeen vielä kolmannen lapsen, Christianin.

Jannen ympärillä oli hyväntahtoista sukua niin isän kuin äidin puolelta. Alakoulun Janne kävi äidinkielellään ruotsilla, mutta siirtyi 9-vuotiaana suomenkieliseen kouluun.

Pojalla oli viljas mielikuvitus, ja hänen kätensä hakeutuivat pianon koskettimille jo varhain. Hän soitti kappaleita korvakuulolta, mutta tapaili myös ennestään tuntemattomia sävelkulkuja, omasta päästään. Musikaalisuus periytyi kummankin vanhemman puolelta.

Lakiopinnot saivat jäädä. Janne halusi tehdä musiikkia.

Isoäiti Borg yritti pitää Jannelle kuria, poika kun kadotteli tavaroitaan ja teki koulussa töitä vain sen verran, ettei jäänyt luokalleen. "Janne-slarven" eli Janne-hutilus, niin isoäiti kutsui tulevaa säveltäjä-mestaria.

Äidin kirjeissä kuului normaali äidin huoli lapsistaan, Jannen musikaalisuuteen äiti ei ottanut kantaa. Sen sijaan isän sisko Evelina ymmärsi Jannen lahjakkuuden ja piti huolta, että tämä harjoitteli soittoa. 7–8 vuoden ikäisenä alkoivat soittotunnit äidin siskon Julia Borgin hoteissa. Murrosiässä piano vaihtui viuluun. Elokuussa 1883 nuori Sibelius kertoi kirjeessään, että on säveltänyt trion.

Sibelius muutti ylioppilaaksi tulon jälkeen Helsinkiin, ensin lainopilliseen tiedekuntaan. Hän kirjautui myös musiikkiopistoon, Sibeliusakatemian edeltäjään, ja pian lakiopinnot saavat jäädä. Musiikkia, sitä hän halusi tehdä.

Kun Janne soitti viululla väärin, hän kääntyi Ainoon päin, kumarsi ja pahoitteli.

Förlåt!

Helsingissä musiikinopiskelija vietti vilkasta seuraelämää. Hän ystävystyi Armas Järnefeltin, Ainon veljen kanssa. Armas oli kertonut lahjakkaasta opiskelutoveristaan kotonaan, ja tulevan säveltäjän persoona alkoi kiehtoa Ainoa jo ennen kuin hän oli edes tavannut tätä.

Järnefeltien lähipiiriin kuulunut Hilma Wiik-Arina muisteli kirjeessään, että nuoret kohtasivat ensimmäisen kerran "appelsiiniviftissä" – nämä olivat koti-iltoja, joissa nuoret söivät appelsiineja ja keskustelivat. Järnefelteilläkin sellaisia pidettiin, ja Arina-Wiikin mukaan Ainon appelsiininsyönti muuttui kovin vaikeaksi, kun Sibelius astui sisään. Katseiden vaihto oli intensiivinen.

Armas Järnefelt puolestaan on muistellut kohtaamista korostaen musiikin roolia. Armas soitti illanvietossa pianoa ja Janne viulua. Kun Janne oli soittanut yhden väärän äänen, hän oli kääntynyt Ainoon päin, kumartanut ja sanonut: "Förlåt."

Vaikka kyse oli suurista tunteista heti ensi katseesta lähtien, suhteen alussa oli omat mutkansa. Janne lähti Berliiniin opiskelemaan, ja yhteydenpito Ainoon jäi. Hän heilasteli Betty Lerchen kanssa, sävelsi tälle jopa valssin. Aino pahoitti mielensä.

Ainon rakkaus ei horjunut.

Jannen palattua Suomeen asiat alkoivat kuitenkin edetä vauhdilla, ja umpirakastunut pari meni salaa kihloihin, ennen kuin Janne rohkeni kysyä kenraali Alexander Järnefeltiltä tyttären kättä. Kihlausaikana Janne opiskeli Wienissä ja tunnusti Ainolle olleensa uskotonkin. Ainon rakkaus ei horjunut.

Naimisiin Aino ja Janne pääsivät Järnefeltien kesäpaikassa Tottesundissa Vaasassa 10. kesäkuuta 1892. Janne oli julkaissut ensimmäisen sinfoniansa, Kullervon, saman vuoden keväänä.

Häämatkallekin pari pääsi, koska Janne oli saanut yliopistolta matka-apurahan, jonka avulla hänen oli määrä tutustua kanteleen soittoon ja runolauluun Karjalassa. Nuoripari yöpyi Vuonislahdessa Monolan talossa, ja tietysti sinne otettiin mukaan myös piano.

Ennen kuin piano vietiin Monolan taloon, se tarinan mukaan raahattiin Kolin huipulle, jotta säveltäjä pääsi musisoimaan siihen aikaan niin muodikkaissa karjalaisissa maisemissa.

"Se minussa herättää tuhmuutta..."

Sibelius oli luonteeltaan tunteellinen – hän tunsi syvästi, kaikenlaisia tunteita, ja hän myös ilmaisi niitä.

"Olet niin ihana ja kaunis – et sinä kulta ymmärrä mitä piirteitä ruumiillasi on ja miten jalosti olet luotu. Se minussa herättää tuhmuutta sellaista tulista hurjaa joka voi olla niin melankolista ja salaista mutta joka tekee tunnetta teräksikseksi."

Näin Janne kirjoitti Ainolle elokuussa 1894.

Avioparin kirjeenvaihto on täynnä hellittelysanoja ja ikävää. He olivat toisilleen kaikki kaikessa, Aino oli Jannelle paras ymmärtäjä, tuki ja turva. Sibelius teki säveltäjän uraa ja Aino hoiti lapsia ja kotia, niin kuin siihen aikaan kuului, mutta he olivat tasaveroisia.

Säveltäminen aiheutti Sibeliukselle paineita, samoin huonot arvostelut. Mutta ei ollut hyvä sekään, jos kukaan ei noteerannut uusia teoksia edes jonkinlaisella maininnalla.

Masennus tuli Sibeliukselle tutuksi, ja erityisesti se koetteli pimeään vuodenaikaan. Paineita piti purkaa istumalla Kämpissä ja Königissä pahimmillaan päiväkausia. Joutuipa Sibelius tappeluihinkin.

Kun Janne aneli anteeksi, Aino suli.

Alkoholi kiristi puolisoiden välejä aika ajoin vakavastikin, mutta Aino palautti säveltäjän aina takaisin ryhtiin. Ainon ei tarvinnut nalkuttaa. Hänessä oli auktoriteettia ja voimaa, jolla hän vetosi miehensä poikkeuksellisiin lahjoihin. Tämä ei saisi haaskata lahjaansa huonoon elämään.

Kun Janne viimein kotiutui ryyppyreissuiltaan, Ainolassa oli hyvin hiljaista. Janne joutui anelemaan Ainolta, ettei tämä olisi niin ankara. Ja silloin Aino suli.

Juttua varten on haastateltu Sibelius 150 -juhlavuoden johtajaa Erkki Korhosta ja tietokirjailija SuviSirkku Talasta. 

Artikkeli on alun perin julkaistu ET-lehden numerossa 1/2015.

Kaikille suomalaisille tuttu Finlandia on kuin Suomi nuotteihin vangittuna. Se ei ole sattumaa.

Sibelius sävelsi ensimmäisen version Finlandiasta helmikuun manifestin jälkimainingeissa 1899 Jalmari Finnen musiikkinäytelmään. Sävellyksen nimi oli Suomi herää. Myöhemmin Sibelius viimeisteli teoksen Finlandiaksi.

– Hän katsoi maiseman muodon, miten metsän viiva horisontissa menee, ja piirsi sen saman viivan melodiaan. Sibelius kertoi, että Finlandiaa säveltäessään hänellä oli ollut mielessään Aulangon kansallismaisema, kertoo Sibelius 150-juhlavuoden johtaja Erkki Korhonen

Viimeisimpänä Finlandian ovat äänittäneet esimerkiksi Club For Five sekä Paula Vesala. Vesalan version pääset kuuntelemaan Spotifysta täältä (kuunteleminen edellyttää rekisteröitymistä).

Club For Fiven version näet alta: